Δια χειρός Κ. Τσολακίδη, ο πίνακας-δώρο του Δ’ ΣΣ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Φιλοτεχνήθηκε μέσα σε 3-4 οκτάωρα με την εξαιρετική τεχνική που το κάνει να μοιάζει με το πρωτότυπο ανάγλυφο

Τι αναφέρει στην «Θ» ο γνωστός Ξανθιώτης καλλιτέχνης και ιδιοκτήτης της «Τυχερής Γωνιάς» που φέτος  άλλαξε… «γωνιά»

Ένας εξαιρετικός πίνακας, που μοιάζει με… ανάγλυφο και φιλοτεχνήθηκε από τον γνωστό Ξανθιώτη καλλιτέχνη και ιδιοκτήτη της «Τυχερής Γωνιάς» κ. Κώστα Τσολακίδη, δόθηκε ως δώρο από το Δ΄Σώμα Στρατού, στην Πρόδρο της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψή της στην πόλη μας και στο «Σώμα», ανήμερα του Πάσχα.

Ο εν λόγω πίνακας, φιλοτεχνήθηκε κατόπιν παραγγελίας και αποτελεί αντίγραφο αντίστοιχου ανάγλυφου έργου  που υπάρχει σε γραφείο του Δ΄ΣΣ, ενώ χρειάστηκαν περίπου 3 – 4 ημέρες εργασίας, ώστε τα ζεστά χρώματα να συνδυαστούν με τις σκιές, για να αποδώσουν το μοναδικό αυτό αποτέλεσμα.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο κ. Τσολακίδης, ο οποίος δοθείσης της ευκαιρίας αναφέρθηκε και στην αλλαγή «γωνιάς» της «ΤΥΧΕΡΗΣ ΓΩΝΙΑΣ» μετά από πολλές δεκαετίες λειτουργίας της…

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ, Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠτΔ – ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΘΗΚΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΟΚΤΑΩΡΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ «ΣΩΜΑ»

Αναλυτικότερα ο κ. Τσολακίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Ο πίνακας ήταν παραγγελία. Το συγκεκριμένο έργο μου το έστειλαν σε φωτογραφία. Υπάρχει σε ένα γραφείο του Δ΄Σώματος Στρατού. Δεν γνωρίζω από τι υλικό είναι. Υπάρχει ανάγλυφο σε μάρμαρο, το οποίο προφανώς είναι σε μεγάλη διάσταση. Ήθελαν να ζωγραφιστεί το συγκεκριμένο έργο. Εγώ βέβαια το είχα σε ασπρόμαυρο (στις αποχρώσεις του μαρμάρου) και απλώς ήθελαν να ενσωματώσουμε και το έμβλημα του Δ΄ΣΣ.

Φαίνεται για ανάγλυφο, αλλά είναι τέτοια η τεχνική που το κάνει να φαίνεται ανάγλυφο. Πρόκειται για ζωγραφιά, απλώς παίζεις με τις αποχρώσεις και τα χρώματα (που εγώ τα έκανα πιο ζεστά) ώστε να δημιουργεί σκιές και φωτεινά σημεία, για να φαίνεται ανάγλυφο. Αυτή είναι τεχνική της ζωγραφικής. Έτσι όπως μου το έστειλαν από το πρωτότυπο, δημιουργεί την αίσθηση του ανάγλυφου. Απλώς, εγώ το έφτιαξα σε πιο «ζεστές» αποχρώσεις. Η παραγγελία έγινε μέσω του καταστήματος του κ. Εμμανουηλίδη. Ρώτησαν αν γνωρίζει κάποιον ζωγράφο ώστε να τους κάνει κάποιο έργο για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα έρθει. Στην αρχή βέβαια, το σκεπτικό ήταν να γίνει ένα στενό σοκάκι από την Σταυρούπολη (σ.σ. από τον τόπο καταγωγής της) αλλά μετά, επέλεξαν αυτό. Δόθηκε παραγγελία μέσω του κ. Εμμανουηλίδη. Μου είπε ότι αυτό ήθελαν, αν και ήταν και περιορισμένος ο χρόνος καθώς το αποφάσισαν πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα. Τελικά, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα ήταν καλό.

Με τον σχεδιασμό, χρειάστηκα περίπου 3 με 4 οκτάωρα. Την Μ, Τρίτη δούλεψα μέχρι τα ξημερώματα, για να το ολοκληρώσω, ενώ την Μ. Τετάρτη, διόρθωσα κάποιες λεπτομέρειες και το παρέδωσα. Βεβαίως, μετά μπήκε και στην κορνίζα που είχαμε παραγγείλει στις διαστάσεις που ήθελαν.

ΑΛΛΑΞΕ… ΓΩΝΙΑ Η «ΤΥΧΕΡΗ ΓΩΝΙΑ» ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ – ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΜΥΡΝΗΣ 1, ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Αναφορικά με την ιστορική «ΤΥΧΕΡΗ ΓΩΝΙΑ» η οποία άλλαξε…γωνιά φέτος, ο κ. Τσολακίδης, τόνισε ότι:

Δυστυχώς μετά από 35 χρόνια (και περισσότερα αφού οι γονείς μας είχαν το μαγαζί από το 1970), λόγω της κρίσης και των ενοικίων που έχουν φτάσει πολύ ψηλά,  ενώ η αγορά είναι πάρα πολύ πεσμένη  και η αγοραστική δύναμη του κόσμου περιορισμένη  – νομίζω πως τα πράγματα είναι χειρότερα και από την πανδημία λόγω της ακρίβειας – μεταφερθήκαμε σε κοντινή περιοχή και κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Ελπίζουμε ότι σιγά σιγά θα το μάθει και ο κόσμος. Έκλεισα περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου και χρειάστηκα περίπου ένα μήνα για την μεταφορά. Η νέα διεύθυνσή μας είναι «Σμύρνης 1» (απέναντι από την Γυναικολογική Κλινική του Αμάρι και δίπλα στο κατάστημα Mini Raxevsky με τα παιδικά ρούχα). Παλαιότερα, στεγάζονταν το κατάστημα «Νούφαρο». Έτυχε η κυρία που το είχε να το κλείσει περί τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω συνταξιοδότησης και το είδα να νοικιάζεται. Είναι κοντινή η απόσταση από το προηγούμενο κατάστημα, ενώ ο δρόμος αυτός φαίνεται ότι θα ξαναπάρει «ζωή» αφού ετοιμάζεται και άλλο κατάστημα στην περιοχή.