Η πρώτη για το επιτραπέζιο σταφύλι
Εσπερίδες για καλλιέργειες του διατροφικού τομέα συνδιοργανώνουν ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, Περιφέρεια ΑΜΘ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά. Το απόγευμα της Τετάρτης 04/05 στο κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Κόσμιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη με θέμα «η καλλιέργεια και οι προοπτικές για το επιτραπέζιο σταφύλι» και εισηγητή τον γεωπόνο και πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας Ζαφείρη Μυστακίδη.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «παράδοση» της Καβάλας το επιτραπέζιο σταφύλι. «Η Καβάλα είναι μία από τις τρεις περιοχές στην Ελλάδα που υπάρχει μεγάλος πυρήνας αυτής της καλλιέργειας», συνέχισε, ενώ γνωστοποίησε πως με την πάροδο των χρόνων «οι παλιές ποικιλίες παρέδωσαν τα σκήπτρα σε νεότερες που ζητά η αγορά και ο καταναλωτής».
Αναφορικά με την καλλιέργεια καθαυτή «δεν στηρίζεται σε επιδοτήσεις, αλλά στους κανόνες της αγοράς […] δεν ενισχύεται από την ΕΕ», παρόλα αυτά αποτελεί «μία δυναμική καλλιέργεια με εξαγώγιμο χαρακτήρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό παραγόμενων σταφυλιών εξάγεται, δεν μπορεί να τα απορροφήσει όλα η εγχώρια αγορά».
ΠΗΓΗ: «ΧΡΟΝΟΣ»