Επιμένουν στην «ξενιτιά» οι οικοδόμοι της Ξάνθης

«Αναθερμαίνεται» η οικοδομική δραστηριότητα, δίνει δουλειές το «Εξοικονομώ», πλην όμως…

Ρ. Εμίν Ογλού Αμέτ: Μικρά τα μεροκάματα στην Ελλάδα-Ασχολούνται κυρίως με την γη, όσοι παραμένουν

Μπορεί, η οικοδομική δραστηριότητα στην Ξάνθη, να αναθερμαίνεται σιγά – σιγά, μπορεί οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες του «Εξοικονομώ» να ξεπάγωσαν λιγάκι και τα συναφή επαγγέλματα, ωστόσο οι οικοδόμοι του Νομού Ξάνθης, επιμένουν να δουλεύουν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε Γερμανία και Ολλανδία.

Ο λόγος; Τα υψηλά μεροκάματα και η ασφάλιση, που παρέχονται με την…ώρα μάλιστα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 150 ευρώ, σε σχέση με τα εγχώρια μεροκάματα που – στην καλύτερη των περιπτώσεων – θα φτάσουν τα 50 ευρώ (χωρίς ένσημο).

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» ο πρόεδρος των Οικοδόμων του Ν. Ξάνθης κ. Ραμαδάν Εμίν Ογλού Αμέτ, ο οποίος παράλληλα εξηγεί ότι όσοι συνάδελφοί του παραμένουν στην Ξάνθη, ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την αγροτική γη και τα μεροκάματά τους, αφορούν κυρίως στην ασφάλισή τους.

ΕΞΩ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ – ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΗ, ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ

Αναλυτικότερα, ο κ. Ραμαδάν Εμίν Ογλού Αμέτ, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Οι πιο πολλοί οικοδόμοι είναι έξω. Δεν συμφέρει εδώ. Είναι λίγα τα λεφτά. Είναι μικρά τα μεροκάματα. Έχουν συνηθίσει έξω με τα πολλά λεφτά και δεν τους ενδιαφέρει να γυρίσουν. Εκεί, τα μεροκάματα είναι με την ώρα. Στο δεκάωρο, πιάνουν πολλά παραπάνω. Εδώ, είναι 40 ευρώ το μεροκάματο, ενώ έξω είναι με την ώρα (10-15 ευρώ την ώρα. Οι οικοδόμοι ειδικά, παίρνουν πολλά). Μπορεί να πιάσουν 150 ευρώ μεροκάματο. Ποιος θα καθίσει εδώ με 30-40 ευρώ; Κανείς δεν μένει από αυτούς. Έρχονται εδώ για 10-15 μέρες και ξαναφεύγουν, στην Γερμανία, στην Ολλανδία κλπ, αν και οι πιο πολλοί νομίζω ότι είναι στην Γερμανία.

Και αυτοί που έχουν μείνει εδώ, περισσότερο ασχολούνται με την αγροτιά και θέλουν να ασφαλιστούν. Καλλιεργούν την γη και κάνουν και κάποια μεροκάματα για την ασφάλειά τους. Όλοι οι άλλοι είναι έξω. Έχουν συνηθίσει πλέον και οι οικογένειές τους σε αυτή την κατάσταση.

Το ένσημο ανεβαίνει στην Ελλάδα. Αν αλλάξει η κατάσταση και αλλάξει και ο μισθός, ίσως να ξαναγυρίσουν οι πιο πολλοί. Αλλά τώρα, δεν μπορούν να ζήσουν με αυτά τα λεφτά. Εδώ, ο καλύτερος τεχνίτης παίρνει 40, το πολύ 50 ευρώ, χωρίς ασφάλεια, ενώ εκεί έχουν και την ασφάλειά τους. Για να μην σας πω ότι οι αρχηγοί (οι καλοί μάστορες) που μαζεύουν και τα άτομα παίρνουν μέχρι και 20 ευρώ την ώρα.

Αν ανέβουν τα μεροκάματα, τα ένσημα, η ασφάλεια, ίσως ξαναγυρίσουν. Όλοι κοιτούν πως θα σου «φάνε» και το μεροκάματο και το ΙΚΑ. Δεν είναι τα πράγματα όπως παλιά.