Ωθούν τα παιδιά τους στον αθλητισμό οι Ξανθιώτες, αλλά…

Σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, στίβο, πολεμικές τέχνες κ.α

Τι λένε στη «Θ» ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης και ο εντεταλμ. σύμβουλος αθλητισμού

Δέκα ακαδημίες – «ελπίδες» στην ΕΠΣ Ξάνθης, με 1200 Ξανθιωτάκια που συμμετέχουν στο τοπικό πρωτάθλημα (που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο), τρεις ακαδημίες μπάσκετ, αλλά και άλλους πολλούς συλλόγους κολύμβησης, ταε κβο ντο, πάλης και στίβου, «μετρά» η Ξάνθη, οι οποίο γεμίζουν με τους μικρούς μας φίλους.

Οι δε Ξανθιώτες γονείς, όχι απλά ωθούν τα παιδιά τους στον αθλητισμό, αλλά «ματώνουν» οικονομικά, προκειμένου αυτά να ακολουθήσουν τον αθλητισμό αποφεύγοντας τις «κακοτοπιές»…

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης κ. Γιώργος Πανίδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού του Δήμου Ξάνθης και πρόεδρος του «ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ» κ. Ματθαίος Σαββίδης.

ΕΧΟΥΜΕ 1200 ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ – ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ – Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ

Αναλυτικότερα, ο κ. Πανίδης επισήμανε ότι:

Όταν έχουμε 1200 παιδάκια στα πρωταθλήματα, αυτό σημαίνει ότι το ποδόσφαιρό μας σε αυτό το κομμάτι των ακαδημιών, πάει πάρα πολύ καλά. Οι ακαδημίες είναι περίπου 10 στον Νομό Ξάνθης. Το παιδικό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε και το Σάββατο θα γίνουν οι απονομές, ενώ ξεκινούν και τα τουρνουά (οι ακαδημίες).

Όταν τα παιδιά είναι σε πολύ μικρή ηλικία, τα παρακινούν οι γονείς. Από κάποια ηλικία και μετά, επιλέγουν μόνα αν θα πάνε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, στίβο κλπ. Δεν το συζητώ πως ο αθλητισμός είναι ο,τι καλύτερο. Σε όποιο άθλημα και αν είναι ένα παιδί, είναι ο,τι καλύτερο.

ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ, ΑΛΛΑ… «ΜΑΤΩΝΟΥΝ» ΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ – ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Από την πλευρά του ο κ. Σαββίδης, εξήγησε ότι:

Πάρα πολλοί Ξανθιώτες, όχι μόνον ενδιαφέρονται αλλά «ματώνουν» κιόλας για αυτό, διότι όπως γνωρίζετε, η συμμετοχή στις ακαδημίες, είναι με αμοιβή. Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, κατανοείτε απόλυτα ότι για να μπορεί ένα, δύο ή τρία (μερικές φορές) παιδιά να πάει στις ακαδημίες, χρειάζεται μια σημαντική δαπάνη από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Και σε αυτήν την εποχή, είναι πολύ πιο δύσκολα. Όμως αυτό που βλέπουμε – γιατί εμείς αυτό μπορούμε να το πούμε και από το μπάσκετ αλλά και από τις προεγγραφές που γίνονται στην κολύμβηση – υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που ασχολείται με το μπάσκετ. Αντίστοιχα θα γίνει χαμός και στην κολύμβηση. Στο στίβο (γιατί έχουμε και τμήμα στίβου) υπάρχει επίσης ενδιαφέρον απλά περιμένουμε να τελειώσουν τα σχολεία, για να ενεργοποιηθούν όλα αυτά.

Όσον αφορά στο ποδόσφαιρο, επειδή είναι πιο εύκολο στο να έχει πολλές ακαδημίες, είναι πολύ πιο εύκολο να προσεγγίσουν τα παιδιά τις ακαδημίες αυτές και είναι και πολύ πιο προβεβλημένο σαν σπορ, τα παιδιά «ταυτίζονται» με αυτό που βλέπουν και είναι περισσότερα. Αυτά δηλαδή που είναι στο ποδόσφαιρο, είναι όσα είναι στα υπόλοιπα αθλήματα.

Δεν είναι τόσο το νούμερο, αλλά το ότι όλα τα παιδιά ασχολούνται με κάτι. Δεν είναι μόνον αυτά που φαίνονται. Είναι και το ταε κβο ντο, η πάλη, η άρση βαρών, άλλες πολεμικές τέχνες και πολλά άλλα τα αθλήματα και σίγουρα, άλλα τόσα παιδιά – με μέτριους υπολογισμούς – είναι στα υπόλοιπα σπορ. Οι γονείς, δεν βαρυγκωμούν. Και εμείς (αλλά και οι άλλες ακαδημίες όπως βλέπω) όταν υπάρχει μια οικογένεια που δυσκολεύεται, σίγουρα την αντιμετωπίζουμε διαφορετικά. Αλλά γενικά η αίσθησή μου από τις οικογένειες είναι ότι κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους. Οι ακαδημίες μπάσκετ στην Ξάνθη είναι τρεις. 

Οι γονείς, στέλνουν τα παιδιά τους στις ακαδημίες. Το κάνουν με αγάπη. Όλες οι οικογένειες, κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους.

Η ΟΠΟΙΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, ΜΟΝΟΝ ΚΑΛΟ ΚΑΝΕΙ – ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΟΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΩΛΥΜΑΤΑ

Πόσο σημαντικός όμως είναι ο αθλητισμός για ένα παιδί, αλλά και για έναν ενήλικο ακόμη;

Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω, ο κ. Σαββίδης, σημειώνει ότι:

Η όποια ενασχόληση με αθλητισμό και γυμναστική, μόνο καλό κάνει. Πέρα από την ενδυνάμωση, την σφριγηλότατα, την ρώμη κλπ, η ψυχική υγεία, η συναναστροφή με άλλα παιδιά σε χώρους πέρα του σχολείου κλπ, είναι ο,τι καλύτερο. Αλλά, δεν αφορά μόνον την νεαρή ηλικία. Αφορά και τους μεγαλύτερους. Δηλαδή, όσο περισσότερο αντιληφθεί ο μέσος άνθρωπος (όλων των ηλικιών) ότι η κινητοποίηση, η ήπια ή πιο έντονη καθημερινή άθληση βοηθά πάρα πολύ, τόσο το καλύτερο. Και για αυτό θέλουμε να ευδοκιμήσει και η έναρξη λειτουργίας του κολυμβητηρίου, όπου πρέπει να πιέσουμε όλοι, διότι υπάρχουν δυσκολίες όχι στο τεχνικό αλλά στο γραφειοκρατικό θέμα, στο οποίο κάποιοι δημιουργούν και κωλύματα (αυτό θα μπορούσε να έχει λυθεί). Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή για να ξεκινήσει το κολυμβητήριο, είναι σημαντικές. Το ξέρω από «πρώτο χέρι». Άρα, θα πρέπει όλοι να πιέσουμε, διότι αν κάτι αυτήν την στιγμή έχει απόλυτη ανάγκη η πόλη, είναι αυτό. Και δεν το λέω μόνο για τα αθλητικά, αλλά και για το θέμα – που πολλές φορές μπορεί να γίνομαι κουραστικός αφού το επαναλαμβάνω – της αποκατάστασης. Όλοι αυτό χρειαζόμαστε. Το μήνυμα είναι ότι «και πάσχων να είσαι, άθληση χρειάζεσαι». Ας μην το εξειδικεύουμε μόνο στα παιδιά και στις μικρές ηλικίες.