Μεγάλη επιτυχία και ενδιαφέρουσες «ειδήσεις» στο συνέδριο των Γ.Γ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στο επίκεντρο του πανελληνίου ενδιαφέροντος για ακόμη μια φορά η Ξάνθη

Επίσημη έναρξη και πρώτη μέρα εργασιών του συνεδρίου των Γενικών Γραμματέων Ο.Τ.Α, σήμερα, με το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης να «σφύζει» από αυτοδιοικητικούς, τεχνοκράτες και επίσημους προσκεκλημένους.

Η «Θ» βρέθηκε στην επίσημη «πρώτη» των εργασιών, όπου χαιρετισμούς, μεταξύ άλλων, κατά απήυθυναν, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης κ. Σοφία Ψωμά, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», Δρ Μιχάλης Χρηστάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απόφαση για την διεξαγωγή του στην όμορφη πόλη μας αλλά και στον αριθμό των συνέδρων που θα φιλοξενηθούν, καθώς και στους θεματικούς άξονες αυτού, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forum Training & Consulting κ. Γιάννης Νικλίτσας και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμων. Ακολούθως, τον λόγο έλαβαν, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, που αναφέρθηκε στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση (Καλλικράτης και Κλεισθένης) οι οποίες άλλαξαν το «πρόσωπο» της αυτοδιοίκησης στην χώρα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις κοινές προκλήσεις Ελλάδας και Ευρώπης στο κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  καθώς και ο  Αναπληρωτής Υπουργός  Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε σε αρκετούς θεματικούς άξονες, που αφορούν στην συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σ. ΨΩΜΑ: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΒΗΜΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Πιο αναλυτικά,  η κ. Ψωμά, αναφέρθηκε αρχικά στον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, τονίζοντας ότι είναι ένας άνθρωπος που εμπιστεύεται τους δικούς του ανθρώπους και έχει δώσει βήμα σε πολλούς νέους ανθρώπους, να «γαλουχηθούν» σε μια πολύ απαιτητική κοινωνία, προσκαλώντας στο βήμα, τον Δήμαρχο Ξάνθης.

Μ. ΤΣΕΠΕΛΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ

Από την πλευρά του ο κ. Τσέπελης, έκανε μια σύντομη αναφορά στο προηγούμενο συνέδριο των Γενικών Γραμματέων ΟΤΑ, που διεξήχθη στην Κόρινθο, όπου ο Δήμος Ξάνθης βραβεύθηκε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση και για όσα είχαν την ευκαιρία να μάθουν – ως Δήμος Ξάνθης – από αυτό.

Αναφερόμενος στο φετινό τριήμερο Συνέδριο που λαμβάνει χώρα στην Ξάνθη, σημείωσε ότι «χαίρομαι που σήμερα είμαστε όλοι  εδώ για να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε, να γνωρίσουμε επί της ουσίας τους τρόπους για να γίνουμε περισσότερο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί τόσο για την λειτουργία των ΟΤΑ όσο και για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες». Επιπλέον, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «σημαντικό γεγονός» το εν λόγω συνέδριο που λαμβάνει χώρα στην έδρα του Δήμου Ξάνθης και στην περιφέρεια ΑΜΘ, σε μια «πραγματικά κρίσιμη» (όπως τόνισε) συγκυρία, καθώς μείζονος σημασίας θέματα, τίθενται επιτακτικά και αναζητούν λύσεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διοίκηση των οργανισμών.


Μ. ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ: ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ «ΧΤΥΠΑ» Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΟΧΙ ΩΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ

Ακολούθως, ο κ. Χρηστάκης, αφού ευχήθηκε να βοηθήσει το συνέδριο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της Θράκης, όχι ως κάτι το «απομακρυσμένο», επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Αυτήν την περίοδο, στην Θράκη «χτυπά» η καρδιά του κράτους. Η γεωπολιτική – πλέον – της χώρας, διαμορφώνεται από την Θράκη» σημειώνοντας ότι «αυτή η ακριτική περιοχή, τελικά είναι στο επίκεντρο της προσοχής και θα είναι τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία – δεκαπενταετία, με ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πλάνο για την περιοχή αυτή. Κάτι το οποίο νομίζω ότι έχουμε δει και με τον Πρωθυπουργό. Να υπάρχει δηλαδή μια τεράστια σύμπραξη πολλών χωρών, γιατί και η Καβάλα και η Ξάνθη και η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούλη, θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής για την επόμενη ημέρα και αυτό είναι ένα μήνυμα σε όλους όσοι είμαστε εδώ». Επίσης, ο ίδιος χαρακτήρισε «στρατηγική» την επιλογή της Ξάνθης για το συνέδριο, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στους θεματικούς άξονες αυτού – τους οποίους ανέλυσε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Θ», πριν μερικές ημέρες –  αλλά και στις δηλώσεις συμμετοχών των συνέδρων.

«ΠΑΡΩΝ»  ΚΑΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ UNICHEF ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, L. CALESTINI

Τέλος, ο κ. Χρηστάκης, δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της UNICHEF στην Ελλάδα, κ. Luciano Calestini, που παραβρέθηκε επίσης  – για πρώτη φορά σε εκδήλωση – στο συνέδριο, καθώς η Ελλάδα επελέγη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να είναι η χώρα επάνω στην οποία θα δημιουργηθεί όλο το νέο πλαίσιο για το πώς θα βοηθηθούν οι νέοι για να ενταχθούν στην δημοκρατική διαδικασία και το πώς θα οριοθετηθούν και θα βελτιωθούν οι διαδικασίες για τα παιδιά. 

Γ. ΝΙΚΛΙΤΣΑΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ Τ.Α – ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Λίγο αργότερα, τον λόγο έλαβε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forum Training & Consulting κ. Νικλίτσας, αναφέρθηκε στους λόγους διεξαγωγής του Συνεδρίου στην Ξάνθη, ενώ παράλληλα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δουλέψαμε πολύ σκληρά και οι ομάδες  Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» και οι αιρετοί του Δήμου Ξάνθης και η ομάδα της Forum Training. Ξεκινήσαμε μια μεγάλη οργανωτική προσπάθεια πριν από έξι μήνες, χρειάστηκε να κάνουμε πολλές συναντήσεις, να μιλήσουμε περίπου με 200 ομιλητές και συντονιστές για να έχουμε ένα δυνατό και παραγωγικό τετραήμερο και νομίζω ότι θα μας δικαιώσει αυτή η δουλειά που κάναμε αυτό το εξάμηνο». Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε στους λόγους που επιλέχθηκε η χρονική στιγμή διεξαγωγής του συνεδρίου, αφου όπως επισήμανε «υπάρχει ανάγκη για μια νέα επανεκκίνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση και γιατί ο χρόνος μέχρι την λήξη της αυτοδιοικητικής θητείας, τελειώνει, ενώ οι ευκαιρίες που μας γίνει το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν πρέπει να χαθούν, γιατί θα είναι ο μοχλός ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία για την χώρα μας…»

Χ. ΜΕΤΙΟΣ: ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ, ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ «ΠΡΟΣΩΠΟ» ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ

Κατά τον Χαιρετισμό του – αφού καλωσόρισε όλους τους παραβρισκόμενους στην Ξάνθη και στην ΠΑΜΘ –  ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος, επισήμανε μεταξύ άλλων ο,τι: «Είναι πάντα  χαρά μας, να σας υποδεχόμαστε στον τόπο μας. Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις την τελευταία δεκαετία – δεκαπενταετία στην αυτοδιοίκηση (και αναφέρομαι στους νόμους τόσο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ όσο όμως και στις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές που υπήρξαν) άλλαξαν το πρόσωπο της αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας. Τόσο οι δήμοι όσο και οι περιφέρειες, έχουμε πλέον περισσότερες αρμοδιότητες, έχουμε μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά έχουμε και μεγαλύτερη ευθύνη. Η αυτοδιοίκηση έχει συνολικά ευθύνη απέναντι στους πολίτες, να είναι πιο αποτελεσματική, να εφαρμόζει εκείνες τις πολιτικές και να υλοποιεί εκείνα τα έργα που να «πιάνουν» περισσότερο τόπο και να βοηθούν πραγματικά την ανάπτυξη και να είμαστε φυσικά και κοντά στους πολίτες. Για να το πετύχουμε αυτό, απαιτείται κατά αρχάς συνεργασία. Συνεργασία του κεντρικού κράτους με την αυτοδιοίκηση συνολικά, η οποία οφείλω να παραδεχτώ ότι είναι σε ικανοποιητικό βαθμό, συνεργασία – σαφώς – μεταξύ περιφέρειας και δήμων αλλά πέρα από την συνεργασία, χρειάζεται ενημέρωση και κατάρτιση όλων των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης είτε αυτό αφορά στους αιρετούς είτε στα υπηρεσιακά στελέχη είτε στους συνεργάτες. Αυτόν τον στόχο έρχεται να υπηρετήσει το σημερινό συνέδριο στην Ξάνθη. Τον στόχο της ενημέρωσης και της γνώσης…»

Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: Η Τ.Α ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΕ, ΣΤΗΝ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΤΩΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

Ακολούθως ο κ. Σχοινάς, αναφέρθηκε στην δεύτερη κατά σειρά επίσκεψή του στην Ξάνθη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση στην χώρα μας, όπως και σε όλη την ΕΕ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πολύ μεγάλων κοινών προκλήσεων που η Ελλάδα και η Ευρώπη, καλούνται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα αυτές τις σύνθετες και πολύ δύσκολες στιγμές που περνούμε».

Ο ίδιος, υπενθύμισε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της πανδημίας  από τις οποίες βγαίνει η  χώρα μας και η Ευρώπη και το πώς πορεύτηκαν μαζί, ενώ ζήτησε να σχεδιαστεί και να γίνει μια συζήτηση για «αυτά που έχουμε μπροστά μας» (όπως ανέφερε) που αφορούν σε κοινές προκλήσεις.

Επιπλέον ο κ. Σχοινάς, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να σχεδιάσουμε κοινές δράσεις, Ευρωπαϊκές και Ελληνικές και θέλω να επικεντρωθώ σε έννοιες και στοχεύσεις πολύ πιο κοντινές στο χαρτοφυλάκιό μου και πολύ πιο σχετικές με την δική σας δουλειά ως υπευθύνων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης». Τα θέματα που έθιξε, αφορούν επιγραμματικά στην «ασφάλεια» στις «δεξιότητες» και στον «πολιτισμό».

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΤΟ ΕΣΠΑ, ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΚΑΙ «ΑΡΓΟΣ»

Τέλος ο κ. Πέτσας, χαρακτήρισε «πολιτικό» τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, που έχει βαθιά μέσα του την «διεκδίκηση» αλλά και την «συνεργασία». Επίσης έκανε λόγο για ένα «περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις που έχουν να κάνουν πότε με πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως η πανδημία, πότε με ζητήματα εργαλειοποίησης απελπισμένων ανθρώπων για έναν υβριδικό πόλεμο, μια υβριδική απειλή στον Έβρο από τους γείτονές μας, πότε με ζητήματα που έχουν να κάνουν με μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση – καθολική και όχι μόνο πετρελαϊκή που επιδρά τόσο πολύ τόσο στους κρατικούς προϋπολογισμούς, όσο και στους προϋπολογισμούς της αυτοδιοίκησης και φυσικά, πάνω από όλα, στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς».

Ο ίδιος, μίλησε για την σχέση πολιτών – πολιτικής και πολιτών – θεσμών, που έγιναν πιο «ισχυρές» μέσα από αυτές τις κρίσεις και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, για τους πόρους του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τους εθνικούς πόρους, όπως για παράδειγμα το «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς. Τέλος, ο κ. Πέτσας, μίλησε και για το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» που αφορά στην διαχείριση αδέσποτων ζώων από τους δήμους.

Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε στα προσδοκώμενα από τους Δήμους, για το επόμενο χρονικό διάστημα, χαρακτηρίζοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένα «κρίσιμο συνομιλητή για όλα τα θέματα που απασχολούν τον σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών».