Σε Λεύκη, Μαγικό, Τοξότες, Διομήδεια κ.α.
Κων. Κουρτίδης: Κινηθήκαμε άμεσα- Στην διάθεση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ οι υπηρεσίες μας
Κων. Δαλάτσης: Είναι και θέμα επισιτιστικής ανάγκης- Τίποτα ακόμη με την αντιχαλαζική προστασία
Απίστευτες εικόνες από την χαλαζόπτωση που έμοιαζε με… χιονόπτωση και που χτύπησε με σφοδρότητα περιοχές του Νομού Ξάνθης και πιο συγκεκριμένα σε Λεύκη, Μαγικό, Τοξότες, Διομήδεια κ.α.
Ένα χαλάζι που κατάφερε μέσα σε λίγη ώρα να καταστρέψει για άλλη μια φορά, ανοιξιάτικες καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος και το καλαμπόκι, στάρια (που θα αλωνίζονταν σε 20 μέρες) αλλά και δενδρώδεις καλλιέργειες.
Εν τω μεταξύ, η καταγραφή από κλιμάκια του ΕΛΓΑ ξεκίνησε άμεσα, προκειμένου να αποζημιωθούν και οι παραγωγοί μας, μετά και από την επείγουσα επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, στον φορέα.
Το μεγάλο, διαχρονικό, ζητούμενο βέβαια είναι η αντιχαλαζική προστασία που παραμένει στις «καλένδες» τουλάχιστον σε ο,τι αφορά στα κανονάκια, με μόνη διαφορά ότι ολοένα και συχνότερα είναι πια τα έντονα καιρικά φαινόμενα (και οι χαλαζοπτώσεις), ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να «σωθούν» και για επισιτιστικούς λόγους, οι καλλιέργειες της περιοχής μας.
Για όλα αυτά η «Θ» μίλησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Κουρτίδη και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κωνσταντίνο Δαλάτση.
ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΓΑ, ΩΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ» ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Αναλυτικότερα, ο κ. Κουρτίδης, ανέφερε στην «Θ» ότι:
Είναι πάρα πολλές οι ζημιές και εντοπίζονται σε Λεύκη, Μαγικό, Τοξότες, Διομήδεια. Στείλαμε επιστολής τον ΕΛΓΑ για να κάνει την καταγραφή, με ενημέρωσε η ΔΑΟ και είμαστε διαθέσιμοι και είμαστε έτοιμοι ώστε αν χρειαστούν ο,τιδήποτε τα συνεργεία του ΕΛΓΑ από εμάς, να τους βοηθήσουμε με το παραπάνω για να κάνουν γρήγορα την δουλειά τους. Θα τους βοηθήσει σε ο,τι χρειαστούν, ο υπηρεσιακός μηχανισμός μας. Όσον αφορά στην αντιχαλαζική προστασία, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που βοηθούν σε αυτό. Πρέπει να το δούμε και θα το δούμε. Θα ενημερωθεί και Περιφερειάρχης και θα προχωρήσουμε σε αυτά τα θέματα γιατί είναι σημαντικά. Η αντιχαλαζική προστασία, είναι πολύ σημαντική.
ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΔΕΝΤΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΙΑ – ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Από την πλευρά του ο κ. Δαλάτσης, επισήμανε ότι:
Το χαλάζι έπεσε σε Λεύκη, Τοξότες, Γαλάνη, Μαγικό και άλλα χωριά και έχει κάνει ζημιές και στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες που σπείραμε τώρα (καλαμπόκι, ηλίανθο), σε κάποια βαμβάκια που έχουν φυτρώσει ήδη και στα δέντρα (που είναι το σημαντικό) αλλά και στα στάρια. Τα στάρια πρέπει να αλωνιστούν σε περίπου 20-25 μέρες. Όπου έπεσε, έπεσε πολύ χαλάζι και έκανε ζημιά. Ήταν μεγάλη η ποσότητα αλλά και το μέγεθος.
Αναφορικά με το ζήτημα της αντιχαλαζικής προστασίας, δεν έχουμε τίποτα. Η κατάσταση είναι όπως την ξέραμε. Είμαστε εκτός. Αντιχαλαζικά έχουμε στα δέντρα, υπάρχει ένα πρόγραμμα που επιδοτεί εγκατάσταση αντιχαλαζικών, αλλά μιλάμε μόνο για κάποιες δενδρώδεις (και όχι όλες οι δενδρώδεις) καλλιέργειες. Το θέμα είναι αυτό που λέμε εδώ και πολλά χρόνια. Να υπάρχει αντιχαλαζική προστασία, με «βόμβες» στα σύννεφα (κανονάκια). Υπάρχει σε άλλα κράτη και θα μπορούσε να γίνει και εδώ και το κόστος του ΕΛΓΑ θα ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που θα κληθεί να πληρώσει, ενώ ούτε οι παραγωγή θα πάθαινε ζημιά. Διότι τώρα και ο ΕΛΓΑ πληρώνει περισσότερα χρήματα και η παραγωγοί ταυτόχρονα εισπράττουν λιγότερα χρήματα από αυτά που θα κέρδιζαν αν δεν είχαν ζημιές. Οπότε και οι δυο πλευρές είναι χαμένες. Αλλά αυτό, παραμένει ένα σχέδιο ανεκπλήρωτο ακόμη, παρόλο που έχουμε προσπαθήσει να έρθουμε σε επικοινωνία με την εκάστοτε διοίκηση του ΕΛΓΑ, με τους Υπουργούς κλπ, παραμένει έτσι, δυστυχώς. Και η κατάσταση με τις ζημιές θα επιδεινωθεί. Ελπίζω κάποια στιγμή να «ταρακουνηθούν». Και ειδικά τώρα που έχουμε να κάνουμε και με τις τιμές των προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά (όπως ο ηλίανθος και το σιτάρι) και θα σπανίζουν –με τον πόλεμο – και θα πρέπει να μην έχουμε και απώλειες της παραγωγής, για επισιτιστικούς λόγους. Θα πρέπει να τα δουν όλα αυτά και να προβληματιστούν. Πρέπει να «σώσουμε» την ήδη υπάρχουσα παραγωγή, διότι ο καιρός – δυστυχώς – τα τελευταία χρόνια έχει χαλάσει πάρα πολύ, βλέπουμε τι συμβαίνει με τα ακραία φαινόμενα (όπου βρέχει, πλημμυρίζει ή ρίχνει πολύ χαλάζι ή έχουμε παρατεταμένη ξηρασία). Τα βλέπουμε συχνά και όχι όπως παλαιότερα, όπου σημειώνονταν 1-2 φορές τον χρόνο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας ή του πλανήτη.
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ε ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ
Να σημειώσουμε ότι η χθεσινή ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, για την επιστολή προς τον ΕΛΓΑ και την καταγραφή των ζημιών από το προχθεσινό χαλάζι, ανέφερε τα εξής:
Σας γνωρίζουμε, ότι αποστάλθηκε επιστολή μας προς τον ΕΛΓΑ κοινοποιούμενη στους κύριο Περιφερειάρχη ΠΑΜΘ, κύριο Εκτελεστικό ΠΑΜΘ, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτική Οικονομίας, Δήμο Τοπείρου, Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης με το εξής περιεχόμενο:
Σας ενημερώνουμε, ότι εχθές έπειτα από την σφοδρή χαλαζόπτωση, που έλαβε χώρα στα χωριά Γαλάνη, Τοξότες, Λεύκη, Μαγικό, αλλά και σε άλλες περιοχές της ΠΕ Ξάνθης, οι ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν ήταν πολλές και για τον λόγο αυτό ζητούμε από τον ΕΛΓΑ, να προβεί άμεσα σε αυτοψίες, με σκοπό την καταγραφή τη έκτασης των ζημιών καθώς και την άμεση διενέργεια όλων των σύννομων απαιτούμενων ενεργειών για την οικονομική αποζημίωση των ανθρώπων που επλήγησαν.
Λαμβάνοντας υπόψη, πως ένας από τους κύριους άξονες ανάπτυξης και στήριξης της τοπικής οικονομίας στην Ξάνθη είναι ο γεωργικός τομέας, ζητούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία, για τη διενέργεια όλων των σύννομων απαιτούμενων ενεργειών της υπηρεσίας σας, για την οικονομική τους αποζημίωση.
Παράλληλα, σαν Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, δηλώνω και εκφράζω τη διάθεση όλων των υπηρεσιών και δυναμικού, για οποιαδήποτε παροχή βοήθειας στο έργο σας και παροχή πληροφοριών, για την ταχύτερη διευθέτηση της καταγραφής και αποζημιώσεων των αγροτών μας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης
Κώστας Κουρτίδης