Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ελληνικές Αρχές στον Έβρο καθώς παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αυξημένη κινητικότητα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.
Οι διακινητές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το πολύ χαμηλό επίπεδο της στάθμης των νερών του ποταμού ώστε να περάσουν πολλές μικρές ομάδες μεταναστών στην πλευρά της Ελλάδας. Το φαινόμενο παρακολουθείται συνεχώς, τη στιγμή που πραγματοποιούνται καθημερινά περίπου 200-300 αποτροπές μεταναστών που αποπειρώνται να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.
Η χαμηλή στάθμη των νερών του Έβρου «ανοίγει τον δρόμο» στους διακινητές
Ο διασυνοριακός ποταμός παρά την εποχή, παρουσιάζει σε πολλά σημεία πολυ χαμηλή στάθμη, που «αγγίζει» μόλις τα 50 εκατοστά, ενώ σε ιδανικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι 2 με 2,5 μέτρα.
«Αν και διανύουμε τον Μάιο η εικόνα του ποταμού θυμίζει καλοκαίρι, κι αυτό διευκολύνει το έργο των διακινητών που χρησιμοποιούν περισσότερες βάρκες, στις οποίες στοιβάζονται πολλές μικρές ομάδες μεταναστών. Τη στιγμή που έφτιαξε ο καιρός, βρεθήκαμε σε απόλυτη ετοιμότητα. Πλέον δεν υπάρχουν συγκεκριμένα περάσματα, αλλά χρησιμοποιούν όλη την οριογραμμή του ποταμού Έβρου, και για αυτό τον λόγο δεν περισσεύει κανείς μας. Μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» αναφέρει ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του νομού Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.
Τεράστια μάχη με τα κυκλώματα διακινητών
Οι συλλήψεις των διακινητών αποτελούν ένα συνεχές φαινόμενο για τις Ελληνικές Δυνάμεις, φτάνοντας ακόμη και τις 10-15 την εβδομάδα, ενώ οι ίδιες αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει ανησυχία καθώς αναμένεται οι μεταναστευτικές ροές να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι.
Από την πλευρά τους, οι μετανάστες προσπαθούν να βρουν κάθε «κενό» σημείο για να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας, επιλέγοντας να ξεκινήσουν από μικρά χωριά, καταλήγοντας σε οποιοδήποτε σημείο του ποταμού. Πληροφορίες αναφέρουν πως πάνω από το 50% εξ’ αυτών προέρχονται από την Συρία, ενώ λιγότεροι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
«Δίνουμε μία τεράστια μάχη με τα κυκλώματα. Πολλές φορές είναι ακραία αυτά που βλέπουμε και βιώνουμε ανθρώπινα δράματα, αφού οι διακινητές παίζουν με τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να αναπτύσσουμε τις δυνάμεις μας πολύ συχνά, με την λογική ότι πάντα θα βρουν το “κάτι παραπάνω”. Ανοίγουν νέα μέτωπα, βρίσκουν νέα περάσματα, κι εμείς χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα μέσα αλλά και άτομα ώστε να φυλάσσουμε τα σύνορά μας με σοβαρότητα και απόλυτο επαγγελματισμό» τονίζει.
Κάμερες και ραντάρ στη διάθεση των συνοριοφυλάκων
Η μεγάλη ανάγκη προσωπικού είναι στην πρώτη γραμμή, η οποία βρίσκεται κοντά στο ποτάμι. Πρόσφατα, προκηρύχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ο διαγωνισμός για την πρόληψη 250 συνοριοφυλάκων ορισμένου χρόνου για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο, οι εξελίξεις στην Τουρκία και στο Αφγανιστάν υποχρέωσαν την Ελλάδα να τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή και ανάπτυξη συνοριοφυλάκων σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου. Συγχρόνως, τοποθετήθηκαν 11 πυλώνες, στους οποίους μπήκαν υπερσύγχρονες κάμερες και ραντάρ που αποτελούν «τα αυτιά και τα μάτια» των δυνάμεων της συνοριοφυλακής, κατά μήκος της οριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας. Η συγκεκριμένη «ηλεκτρονική ασπίδα» του Έβρου, έχει εμβέλεια που κυμαίνεται από τα 3,5 έως τα 15 χιλιόμετρα εντός τουρκικού εδάφους.
Επιπλέον, υπάρχουν διμοιρίες, ακόμη 400 συνοριοφύλακες, και ενισχυμένες δυνάμεις της Αστυνομίας, σε όλες τις πιθανές εισόδους στα σύνορα, ακόμη και σε περιοχές λιγότερες προετοιμασμένες, ώστε η κάλυψη του ποταμού να είναι σχεδόν καθολική, φτάνοντας μέχρι το βορειότερο τμήμα του.