Σπ. Σαπουνάς: Να μην ανησυχούν οι Ξανθιώτες, για την Ευλογιά των Πιθήκων – Χαμηλός ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό

Κανένα διαγνωσμένο κρούσμα, μέχρι σήμερα στην χώρα μας – Τα «ύποπτα» συμπτώματα και το χαρακτηριστικό «θορυβώδες» εξάνθημα

Μεταδίδεται με στενή επαφή και μέσω δερματικής βλάβης ή της αναπνευστικής οδού, σημειώνει ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Ετοιμότητας του ΕΟΔΥ

Καθησυχαστικός για την Ευλογιά των Πιθήκων, εμφανίζεται σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Θ», ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ κ. Σπύρος Σαπουνάς, ο οποίος αρχικά διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει – τουλάχιστον μέχρι σήμερα – κανένα διαγνωσμένο κρούσμα στην χώρα μας, ενώ παράλληλα μιλά για τον χρόνο επώασης, τα ύποπτα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης της νόσου, αλλά και για τον «αυτοπεριορισμό» κρουσμάτων και στενών επαφών τους.

Ο ίδιος απαντά επίσης και στην ερώτηση για το αν προστατεύουν τα εμβόλια της ευλογιάς (σ.σ. που καταργήθηκαν την δεκαετία του ’80), ενώ σημειώνει με έμφαση ότι είναι χαμηλός ο κίνδυνος απέναντι στην Ευλογιά των Πιθήκων για το ευρύ κοινό και ότι το 99% των περιστατικών «πηγαίνουν καλά».

ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 21 ΜΕΡΕΣ, Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΩΑΣΗΣ

Αναλυτικότερα, σε ερώτηση της «Θ» για το αν υπάρχει σήμερα επιβεβαιωμένο κρούσμα Ευλογιάς των Πιθήκων στην χώρα μας και ποια είναι να συμπτώματα της νόσου, ο κ. Σαπουνάς, απαντά:

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα διαγνωσμένο κρούσμα της Ευλογιάς των Πιθήκων στην χώρα μας. Ο χρόνος επώασης (δηλαδή ο χρόνος μέχρι να εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα από την στιγμή που κάποιος θα μολυνθεί με τον ιό της Ευλογιάς) είναι από 5 έως 21 μέρες.

Τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να εμφανισθούν, είναι πυρετός, κεφαλαλγία, πόνος στα κόκκαλα (μυαλγίες, αρθραλγίες) και λεμφαδενοπάθεια που είναι χαρακτηριστική στην συγκεκριμένη νόσο. Δηλαδή, διόγκωση λεμφαδένων. Από εκεί και έπειτα, 1 με 3 μέρες μετά την έναρξη του πυρετού, θα εμφανισθεί και ένα εξάνθημα, που οι κλινικοί γιατροί μπορούν να αναγνωρίσουν ότι ταιριάζει με αυτό της Ευλογιάς των Πιθήκων.

Εμείς ακόμη δεν έχουμε κρούσμα, αλλά σε κάθε περίπτωση, όποιος νοσεί από οποιοδήποτε λοιμώδες νόσημα, οφείλει να αυτοπεριορίζεται και να απευθύνεται σε κλινικό γιατρό είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικώς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).

Άρα, για να φροντίσουμε τους γύρω μας, πάντα όταν έχουμε υποψία λοιμώδους νοσήματος (είτε αφορά σε γρίπη είτε σε κορωνοϊό είτε σε Ευλογιά των Πιθήκων είτε σε απλό κρυολόγημα) ο αυτοπεριορισμός είναι αυτό με το οποίο πρέπει να ξεκινούμε.

Οι στενές επαφές των διαγνωσμένων περιστατικών της νόσου αυτής (της Ευλογιάς των Πιθήκων) πηγαίνουν κανονικά στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες και έχουν μόνον αυτοπαρακολούθηση ( ή επιτήρηση της υγείας) με καθημερινή θερμομέτρηση δις ημερησίως και με παρακολούθηση για την εμφάνιση δερματικού εξανθήματος. Αυτό το εξάνθημα, συνήθως είναι γενικευμένο, οπότε δεν το «χάνεις» εύκολα. Είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό εξάνθημα. Εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι, στο πρόσωπο και μετά επεκτείνεται, έχει πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση στα πέλματα και στις παλάμες, μπορεί να πάει στα γεννητικά όργανα και γενικά είναι ένα «θορυβώδες» – θα έλεγα – εξάνθημα και όχι μια απλή «κοκκινίλα».

ΜΕ ΣΤΕΝΗ ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΚΑΠΟΙΑΣ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ Ή ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ, Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης της νόσου, ο ίδιος εξηγεί ότι:

Η νόσος αυτή μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής. Ο ιός, για να εισέλθει στον οργανισμό είτε θα χρησιμοποιήσει κάποια λύση του δέρματος (κάποια δερματική βλάβη) είτε το αναπνευστικό (μύτη, στόμα). Οπότε για την μετάδοση «χρειάζεται» να έχει κάποιος παρατεταμένη στενή επαφή είτε μέσω των δερματικών βλαβών είτε μέσω της αναπνευστικής οδού. Μπορεί ακόμη – σπανιότερα – να γίνει και από ρούχα ή κλινοσκεπάσματα (σεντόνια κλπ) από μολυσμένα άτομα.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΕΠΑΡΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ – ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Σε ερώτηση της «Θ», για  το αν προστατεύει το εμβόλιο της ευλογιάς, από την Ευλογιά των Πιθήκων, ο κ. Σαπουνάς, απαντά:

Δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για να το απαντήσουμε με βεβαιότητα αυτό. Γνωρίζουμε πάντως, σε παλαιότερες μελέτες, ότι στην εικοσαετία υπήρχε μεγάλος βαθμός προστασίας. Τώρα, πιθανότατα να έχει προστατευτική δράση από την σοβαρή νόσο, αλλά δεν έχουμε ακόμη επαρκή δεδομένα (μιλούμε για τον παλιό εμβολιασμό της ευλογιάς που καταργήθηκε την δεκαετία του ’80). Τώρα, υπάρχει εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά, το οποίο έχει κάποιες ενδείξεις ότι βοηθά πολύ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ – ΧΑΜΗΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ – ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΖΟΜΕΝΗ Η ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ 99% ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ, ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΑ

Πρέπει όμως να ανησυχούμε για την εν λόγω νόσο ή όχι;

Στην παραπάνω ερώτηση, ο ίδιος απαντά, ότι:

Ο γενικός πληθυσμός δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί. Είναι μια νόσος αυτοπεριοριζόμενη, που δεν είναι τόσο εύκολη η μετάδοσή της και δεν έχουμε ακόμη κρούσματα. Οπότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας, ειδικά για τους Ξανθιώτες μας. Ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό, είναι χαμηλός. Είναι ένας ιός που αντιμετωπίζεται με τα απολυμαντικά και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Αν εμφανίσει κάποιος πυρετό με συνοδό εξάνθημα το οποίο είναι «θορυβώδες» (και όχι απλά ένα σπυράκι) θα πρέπει να συμβουλευθεί τον ιατρό του και να αυτοπεριοριστεί προς αποφυγή μετάδοσης, όπως σε οποιοδήποτε λοιμώδες νόσημα. Είναι μια αυτοπεριοριζόμενη νόσος και το 99% των περιστατικών, πηγαίνουν καλά. 

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας είναι σε επιφυλακή και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχει ενημερώσει όλες τις υγειονομικές αρχές, μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών, έτσι ώστε να είναι σε επαγρύπνηση ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον περιορισμό της νόσο, άμα τη εμφανίσει της.