Έπεσε από σκαλωσιά ύψους 10 μέτρων και χτύπησε σφοδρά στο κεφάλι – Εργάζονταν σε Ναυπηγεία στο Κίελο της Γερμανίας
Αγγ. Μπεμπεκίδης: Δυστυχώς, έχουμε και σε αυτό «πρωτιές»
Χρειάζονται διακρατικές συμφωνίες για τους Έλληνες εργάτες στο εξωτερικό αλλά και Τεχνικοί Επιθεωρητές ανά νομό, σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Την απώλεια ενός ακόμη 38χρονου συμπολίτη μας, που «έπεσε» εν ώρα εργασίας στην Γερμανία, μετρά η Ξάνθη.
Ο άτυχος 38χρονος με καταγωγή από τα Μελίβοια Ξάνθης, εργάζονταν σε Ναυπηγεία στο Κίελο της Γερμανίας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ» και της Thraki.com.gr, το «νήμα» της ζωής του κόπηκε μέσα σε μια στιγμή, όταν έπεσε από σκαλωσιά ύψους 10 μέτρων περίπου. Το σφοδρό χτύπημα στο κεφάλι του, στις σιδεριές της σκαλωσιάς, είχε ως αποτέλεσμα, τον θάνατό του.
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ήταν ήδη αργά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακριβή αίτια της τραγωδίας, διερευνώνται αρμοδίως από τις γερμανικές αρχές, γεγονός που θα καθυστερήσει και την μεταφορά της σορού του 38χρονου, στον τόπο καταγωγής του για το τελευταίο «αντίο».
ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΟ ΘΕΜΑ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑ, ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ
Για τα εργατικά ατυχήματα, που αποτελούν συχνό τραγικό φαινόμενο τόσο στην Ελλάδα και στην Περιφέρειά μας, όσο και στο εξωτερικό όπου πολλοί εργάτες από τον Νομό Ξάνθης, καταφεύγουν για ένα μεροκάματο, μίλησε στην «Θ», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης.
Αναλυτικότερα, ο ίδιος εξήγησε ότι:
Δεν είναι μόνο στο εξωτερικό. Προχθές είχαμε και άλλο στο εσωτερικό. Στην Ξάνθη, δεν είχαμε τα τελευταία χρόνια 5-6 θανατηφόρα; Δεν γνωρίζω τις συνθήκες στο εξωτερικό, αλλά παλαιότερα είχαμε και στην Γαλλία και στο Βέλγιο, θανατηφόρα ατυχήματα με Έλληνες εργαζόμενους. Δυστυχώς, έχουμε.. «πρωτιές» και εμείς. Ο στόχος μας και η επιθυμία μας είναι να δημιουργηθούν Τεχνικές Υπηρεσίες ΣΕΠΕ στις περιοχές μας, για να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι και να προλαβαίνουμε κάποια εργατικά ατυχήματα είτε είναι θανατηφόρα είτε απλά. Και για αυτό – και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια – θα γίνει μια ημερίδα ίσως μέσα στο Καλοκαίρι που θα είναι καλεσμένοι ακόμη και οι εργοδότες με τους τεχνικούς ασφαλείας στις επιχειρήσεις τους, για να δούμε από κοντά πως μπορούμε να αποφύγουμε τα ατυχήματα. Επίσης, το βασικό αίτημά μας είναι να γίνουν παντού Τεχνικές Επιθεωρήσεις για να προλαμβάνουμε αυτά τα δυστυχήματα. Προχθές, στον Υπουργό Εργασίας που ήρθε στην Ξάνθη, παρέδωσα έναν φάκελο με τα προβλήματα του νομού μας και στην πρώτη προτεραιότητα ήταν τα εργατικά ατυχήματα στην Περιφέρειά μας. Ο Υπουργός πρέπει να τα δει και να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Το αίτημά μας είναι να δημιουργηθούν Τεχνικές Υπηρεσίες ΣΕΠΕ παντού. Έχουμε μόνον στην Δράμα και οι άνθρωποι έρχονται μόνο όταν γίνει κάποιο ατύχημα. Εμείς όμως θέλουμε να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι για να αποφεύγουμε τα ατυχήματα. Στην Ξάνθη έρχονται από την Δράμα. Δεν ξέρω αν έχει τεχνικές επιτροπές στην Κομοτηνή ή στην Αλεξανδρούπολη, αλλά η εκ Δράμας, έχουν και την Δράμα και την Ξάνθη. Υγειονομικούς επιθεωρητές, επίσης, για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν έχουμε εμείς στην Ξάνθη. Έχουμε μόνον τους Κοινωνικούς Επιθεωρητές. Όλα αυτά πρέπει να τα δουν. Ο κόσμος υποφέρει, έχει χίλια δυο προβλήματα για το πώς θα επιβιώσει και αν έχει και όλα αυτά στο κεφάλι του, είναι λογικό ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στην εργασία του. Και από την άλλη, ξέρουμε πως λειτουργούν – οι περισσότεροι τουλάχιστον – εργοδότες.
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Αναφορικά με τους εργαζόμενους – από την περιοχή μας – στο εξωτερικό, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, σημειώνει ότι:
Εμάς η δυνατότητά μας είναι να φτάσουμε μέχρι την Αθήνα και αυτό είχαμε κάνει τις προηγούμενες φορές. Εκεί όμως, όλη η διαδικασία χάνεται. Είχαμε ένα συνδικάτο στο Βέλγιο (για παράδειγμα), όπου είχαν γίνει τα θανατηφόρα ατυχήματα και υπήρχε πρόεδρος Έλληνας και ήρθαμε σε επαφή με αυτούς για να δούμε τις συνθήκες εργασίας και τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Όμως, για όλα αυτά χρειάζονται διακρατικές συμφωνίες. Εμείς έχουμε εκατοντάδες από τον Νομό μας στο Κατάρ, που πήγαν να δουλέψουν, τώρα τελείωσε η εργασία τους και επιστρέφουν στην πατρίδα μας. Έχουμε επίσης πάρα πολλούς και στην Φινλανδία, στην Βόρεια Γερμανία κλπ. Εκεί πρέπει το Ελληνικό Κράτος, δια μέσω του Υπουργείου Εργασίας, να κάνει διακρατικές συμφωνίες. Δεν μπορούμε να έχουμε άποψη για αυτούς εκεί. Εμείς θα κάνουμε ο,τι μπορούμε να βοηθήσουμε, αυτό όμως γίνεται μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός. Δεν ξέρουμε, για παράδειγμα, τι συνθήκες επικρατούσαν εκεί όπου συνέβη το ατύχημα του συναδέλφου από τα Μελίβοια. Θα δούμε. Βέβαια, δεν είναι θέμα Νομού Ξάνθης. Είναι θέμα κρατών.
ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κλείνοντας ο κ. Μπεμπεκίδης, σημείωσε ότι:
Το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα. Πρέπει και εδώ ακόμη η παρέμβαση να γίνει από το κράτος για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας των εργαζομένων. Κάθε νομός πρέπει να έχει τους Τεχνικούς Επιθεωρητές, τους Κοινωνικούς Επιθεωρητές και τους Επιθεωρητές Υγείας για να βγαίνουν και να προλαβαίνουν τα εργατικά ατυχήματα. Ο σκοπός είναι να μην γίνει και για να μην γίνει, πρέπει να υπάρχει οργάνωση. Αυτό δώσαμε και γραπτά στον Υπουργό Εργασίας που επισκέφθηκε στην Ξάνθη. Το πρώτο θέμα, πέραν της ανεργίας, ήταν αυτό και το αμέσως επόμενο διάστημα – γιατί συνεννοηθήκαμε – ενδεχομένως θα κατέβουμε και στην Αθήνα για να δούμε πως θα διαχειριστούμε το θέμα.