Σύγκλητος ΔΠΘ: Το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ οδηγεί σε κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών

Η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην αριθ. 70/9-6-2022 συνεδρίασή της, συζήτησε διεξοδικά το σχέδιο νόμου «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». 

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην Σύγκλητο «οι βασικές διατάξεις που αφορούν την οργάνωση και τον σχηματισμό αποφάσεων θίγουν άμεσα τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, χωρίς αντίστοιχα να προβλέπουν ενίσχυση της χρηματοδότησης και των ανθρώπινων πόρων».

Μολονότι φαίνεται το νομοσχέδιο να επιδιώκει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, στην πράξη «οδηγεί σε κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών και επισύρει κινδύνους κατακερματισμού και αναποτελεσματικότητας στην υλοποίηση των αποφάσεων».

Η εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης (Πρύτανης, Αντιπρύτανης, Κοσμήτορας και Πρόεδρος) με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη των αντιστοίχων σωμάτων, η διατήρηση των αρμοδιοτήτων της Συγκλήτου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, «αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη διασφάλιση της λογοδοσίας και της συνταγματικής κατοχύρωσης της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ».

«Το σχέδιο νόμου δεν προβλέπει ενίσχυση των ΑΕΙ και ιδιαίτερα των περιφερειακών, όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που είναι σήμερα υποστελεχωμένο, χωρίς επαρκή αριθμό μελών ΔΕΠ, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, με ελλιπή χρηματοδότηση, η οποία δεν επαρκεί για την κάλυψη των πάγιων λειτουργικών δαπανών του, κατάσταση που επιδεινώνεται σταθερά και συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια. 

Πρόσθετα η  πρόθεση υπερρύθμισης της λειτουργίας των ΑΕΙ είναι διάχυτη στο σχέδιο νόμου, στοιχείο που ενισχύει την γραφειοκρατία και αμφισβητεί την εμπιστοσύνη του Υπουργείου προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας» αναφέρεται στο δημοσίευμα.