«Αυλαία» για την φετινή σχολική χρονιά- Καλύτερη σε σχέση με την περσινή

Τελευταίο «κουδούνι» χθες για τους μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων – Συνεχίζουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα για τα Λύκεια

Ο Περιφ. Δ/ντης Εκπ/σης ΑΜΘ στην «Θ» για την «αποτίμηση» της σχολικής περιόδου

Τελευταίο «κουδούνι» χθες για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια  (αν και οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα συνεχίζονται, αλλά τυπικά έχουν λήξει για τα πέντε βασικά εξεταζόμενα μαθήματα).

Μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων, αντάλλαξαν ευχές με δασκάλους και καθηγητές για «Καλό Καλοκαίρι», αποχαιρετώντας μια ακόμη περίεργη και παράξενη χρονιά, η οποία ωστόσο ήταν καλύτερη από τις δύο προηγούμενες, όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων μιλώντας στην «Θ», ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος.

ΠΕΡΙΕΡΓΗ, ΑΛΛΑ… ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αναλυτικότερα, ο κ. Μπαντίκος, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζουν. Δεν έχουν ολοκληρωθεί. Χθες στα Δημοτικά δόθηκαν οι τίτλοι σπουδών, ενώ οι εκπαιδευτικοί εργάζονται μέχρι τις 21/6. Όσον αφορά στα Γυμνάσια και αυτά ολοκλήρωσαν, ενώ τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, συνεχίζουν τις πανελλαδικές έως τις 30/6 με ειδικά μαθήματα, ανάλογα με τα πεδία που επιλέγουν οι υποψήφιοι (ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, ξένες γλώσσες κ.ο.κ.) ενώ παράλληλα γίνονται και οι επιλογές για Μουσικές Σχολές  αλλά και οι επιλογές για την Α΄Τάξη των Μουσικών Σχολείων.

Τα βασικά μαθήματα των πανελλαδικών, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Η χρονιά ήταν περίεργη, με την έννοια ότι έγιναν κανονικά τα μαθήματα, είχαμε κρούσματα που δεν επηρέασαν όμως την λειτουργία των μαθημάτων (ήταν σποραδικά) με τα μέτρα που λαμβάνονταν και οπωσδήποτε ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά σε σχέση με το παρελθόν (προ κορωνοϊού). Ειδικά δε για τους υποψηφίους, ήταν πραγματικά κάτι νέο, με βάση το ότι είχαν δυο χρόνια να δώσουν εξετάσεις, οπότε έπρεπε ο καθένας να διαχειριστεί πολύ καλά τον χρόνο του,  για να μπορέσει να ανταπεξέλθει επιτυχώς. Όσον αφορά στα θέματα, κάποια είχαν κάποιες και δυσκολίες. Γενικά και οι πανελλαδικές για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ σε οργανωτικό κομμάτι δεν είχαν θέμα και το βαθμολογικό μας κέντρο που εδρεύει στην Καβάλα, προχωρά κανονικά, ενώ όλα τα εξεταστικά κέντρα λειτούργησαν και λειτουργούν (όσα συνεχίζουν) καλά.

Όσον αφορά στην εικόνα, αυτήν θα την έχουμε πια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Φέτος μάλιστα, έχουμε και μια διαφορά όσον αφορά στο πως θα πρέπει να συμπληρωθεί το Μηχανογραφικό, με την έννοια ότι το κάθε Πανεπιστήμιο, το κάθε ίδρυμα, θα έχει δικούς του συντελεστές για τα τμήματα και άρα χρειάζεται προσεκτική μελέτη για την κατάθεση του μηχανογραφικού για τον κάθε υποψήφιο. Αυτό που γνωρίζαμε δηλαδή για κάποιον που «έπιασε» 17.000 μονάδες και ανάλογα με τις σχολές ήξερε περίπου τι να δηλώσει, δεν ισχύει τώρα γιατί αν κάποιος δηλώσει 20 σχολές στο μηχανογραφικό,  μπορεί ενδεχομένως να έχει και 20 διαφορετικά μόρια που χρειάζεται για να μπει, γιατί κάθε πανεπιστήμιο για κάθε τμήμα έχει ειδικότερο συντελεστή, οπότε αλλάζει η συνολική μοριοδότηση. Φέτος είναι λίγο περίεργα τα πράγματα και χρειάζεται προσοχή από τους υποψηφίους.

Για το πώς πήγε η χρονιά, αν ήταν επιτυχημένη, αν είχαμε καλές ή μέτριες επιδόσεις, θα το γνωρίζουμε από τα συνολικά αποτελέσματα, που από ότι λένε ίσως να έχουν βγει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Γενικά πάντως, η χρονιά κύλησε καλά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν που δεν είχαμε δια ζώσης λειτουργία. Τα παιδιά επανήλθαν στον φυσικό τους χώρο που είναι το σχολείο, με όποιες δυσκολίες μπορεί να παρουσιάστηκαν σε περίπτωση κρούσματος, με ολιγοήμερες απουσίες, αλλά με την βοήθεια των σχολείων, προχωρούσαμε.

ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ «ΑΡΠΑΞΤΕ» ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ – ΕΥΧΟΜΑΙ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Κλείνοντας ο κ. Μπαντίκος, απευθυνόμενος μέσα από την «Θ» προς όλους τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους παρότρυνε:

Να χαρούν το Καλοκαίρι τους, να χαλαρώσουν και να αρπάζουν τις στιγμές της ζωής. Να περάσουν όμορφα και να αναπληρώσουν όλα εκείνα που ενδεχομένως έχουν χαθεί το προηγούμενο διάστημα με τις παρέες τους, με τους φίλους τους κλπ. Για τους δε υποψηφίους, εύχομαι ο,τι καλύτερο για την προσπάθεια που έκαναν, να πετύχουν και να ικανοποιηθούν τα όνειρά τους αν και η ζωή δεν τελειώνει. Η συμμετοχή τους στις πανελλαδικές είναι ένα μέρος αυτής. Στην ζωή θα πρέπει να είναι γενικώς αγωνιστές, γιατί η ζωή έχει δυσκολέψει τα τελευταία χρόνια, γενικά, σε όλα τα επίπεδα. Μια σχολή – για παρα΄δειγμα – δεν εξασφαλίζει απαραίτητα σήμερα επαγγελματική αποκατάσταση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Από την άλλη, έχουμε πάρα πολλά επαγγέλματα που ζητούνται και ο κόσμος μπορεί να μην τα γνωρίζει. Άρα, ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν νέα πεδία όπως η ρομποτική, τα logistics και γενικά οι ψηφιακές δεξιότητες και γνώσεις, που αποτελούν κομμάτια των επαγγελμάτων που θα βλέπουμε μπροστά μας. Εύχομαι ο,τι καλύτερο σε όλους, για ο,τι επιλέξουν να κάνουν.