Άνοιξε χθες η πλατφόρμα των αιτήσεων για το «Power Pass» – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
«Μόνον για την κύρια και την φοιτητική κατοικία – Εξαιρούνται όλοι οι επαγγελματικοί και δευτερεύοντες χώροι», σημειώνει στη «Θ» ο αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕ Ξάνθης
Άνοιξε χθες η πλατφόρμα των αιτήσεων για τη χορήγηση της επιδότησης ρεύματος (Power Pass), η οποία και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενώ η πληρωμή των δικαιούχων πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων.
Ποιοι είναι όμως οι δικαιούχοι του πολυπόθητου «Power Pass»; Τι ισχύει για τις αιτήσεις βάσει του ΑΦΜ; Για πόσες παροχές ρεύματος, μπορεί να υποβάλλει αίτηση ένας «Αριθμός Φορολογικού Μητρώου»; Πως θα διανεμηθούν τα χρήματα; Θα λάβουν την επιδότηση όλοι οι αιτούντες; Ποια σημεία πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα από τους φορολογούμενους;
Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ», ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κ. Παντελής Γρηγόρη.
ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟ POWER PASS – ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΧΩΡΟΙ
Αναλυτικότερα, ο ίδιος διευκρίνισε αρχικά ότι:
Κάθε ΑΦΜ μπορεί να υποβάλλει μόνον για μια κύρια κατοικία. Οι επαγγελματίες εξαιρούνται. Το «Power Pass» είναι μόνον για την κύρια κατοικία και την φοιτητική κατοικία εξαρτημένων μελών. Αν – για παράδειγμα – είμαι φοιτητής και έχω το ενοικιαστήριο στο όνομά μου, μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το ακίνητο που νοικιάζω ή αν το νοικιάζει ο πατέρας μου για εμένα (και εγώ είμαι προστατευόμενο μέλος του πατέρα μου) ο πατέρας μου θα μπορέσει να υποβάλλει και για την φοιτητική μου κατοικία αλλά και για την κύρια κατοικία στην οποία διαμένει.
Αν είμαι επαγγελματίας, θα υποβάλλω μόνον για την κύρια κατοικία μου. Εξαιρούνται ΟΛΕΣ οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Μιλούμε μόνον για νοικοκυριά.
Επίσης, αν ένα ζευγάρι έχει μια κύρια και μια εξοχική κατοικία, το εξοχικό δεν μπορεί να μπει. Για την κύρια κατοικία, εάν έχουν από κοινού το ενοίκιο ή από κοινού την ιδιοκτησία, θα υποβάλλει ένα από τα δύο ΑΦΜ. Στην ουσία δηλαδή, θα πρέπει ένα ΑΦΜ να υποβάλλει μόνον για μια παροχή κύριας κατοικίας.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΜ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30/6
Αναφορικά με τον ΑΦΜ, ο ίδιος εξηγεί ότι:
Το «Power Pass» δεν έχει το περιθώριο του λήγοντα ΑΦΜ, όπως είχε το «Fuel Pass» των καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι από την στιγμή που ανοίγει το σύστημα για τις αιτήσεις των φορολογούμενων για το «Power Pass», μπορεί ο κάθε φορολογούμενος να μπει οποιαδήποτε στιγμή και να υποβάλλει την αίτησή του, έως τις 30/6 όπως προβλέπεται αυτήν την στιγμή από τον νόμο. Μέχρι στιγμής, μπαίνουμε όλοι κανονικά, χωρίς να υπάρχει κάποιο όριο ημερών ανά ΑΦΜ. Όλα τα ΑΦΜ, υποβάλλουν μέχρι τις 30/6.
ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΕΙ Η ΠΑΡΟΧΗ, ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ
Σε ερώτηση της «Θ» για το τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι, ο κ. Γρηγόρη, απαντά:
Τα σημαντικά στοιχεία, έτσι όπως προβλέπεται να λειτουργήσει η πλατφόρμα, είναι:
Πρώτον, το εισόδημα. Δεν θα πρέπει να δοκιμάσουν κάποιοι που υπερβαίνουν το εισόδημα των 45.000 ευρώ ως οικογενειακό εισόδημα. Βέβαια γνωρίζω ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα ήθελαν να το δοκιμάσουν, παρόλο που μπορεί να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό.
Δεύτερον, θα πρέπει να κοιτάξουν πολύ προσεκτικά τους λογαριασμούς τους και να δουν την ημερομηνία έκδοσης. Το σύστημα θα «διαβάσει» τις ημερομηνίες έκδοσης και όχι την περίοδο κατανάλωσης. Οπότε μπορεί πολλοί φορολογούμενοι να θεωρήσουν ότι έχουν μια κατανάλωση Απριλίου και Μαϊου (για παράδειγμα), αλλά ο λογαριασμός να εκδόθηκε στις 1/6. Αυτός ο λογαριασμός, δεν θα είναι επιδοτούμενος. Η περιοδικότητα των λογαριασμών με την ημερομηνία έκδοσης, είναι το δεύτερο σημαντικό στοιχείο και μιλάμε για λογαριασμούς που εκδόθηκαν από 1/12/2021 έως 31/5/2022.
Το τρίτο σημαντικό στοιχείο, είναι να δουν σε ποιου το όνομα είναι η παροχή και αν αυτό το έχουν δηλώσει ορθά στην φορολογική τους δήλωση (είτε την φετινή, εάν την έχουν υποβάλλει είτε την περσινή). Πρέπει να δουν αν στον πίνακα της κύριας κατοικίας έχουν δηλώσει τον σωστό αριθμό παροχής. Πολλές φορές, σε λάθος μεταχείριση από την μεταφορά του Ε9 ή από την μεταφορά από τα μισθωτήρια, τυχαίνει να έχουμε περάσει λάθος παροχή. Αυτό θα δημιουργήσει άμεσα πρόβλημα στις δηλώσεις του «Power Pass». Για αυτό θα πρέπει να έχουμε τους λογαριασμούς ανά χείρας και να περάσουμε τον σωστό κωδικό παροχής.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
Σε ερώτηση της «Θ» για το χρονικό διάστημα που ξεκίνησε να ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής, ο ίδιος επισημαίνει ότι:
Η ρήτρα αναπροσαρμογής, άρχισε να ισχύει από τον Οκτώβριο. Θέσατε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα και επάνω σε αυτό θέλω να πω ότι αν υπάρχει ένα συμφωνητικό μεταξύ ενός φορολογούμενου και μιας εταιρείας παροχής ρεύματος που λέει ότι ασχέτως της ρήτρας αναπροσαρμογής, ο φορολογούμενος θα προμηθεύεται με σταθερή τιμή το ρεύμα, αυτός ο φορολογούμενος δεν θα επιδοτηθεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ασχέτως δηλαδή αν έχω δει – για παράδειγμα – έναν φουσκωμένο λογαριασμό, επειδή μπορεί να έκανα κατανάλωση 1000 κιλοβατόρες, ενώ έχω συμφωνήσει με έναν πάροχο ότι θα έχω σταθερή τιμή, ΔΕΝ θα επιδοτηθώ. Δεν είμαι επιλέξιμος. Πρέπει να επιδοτηθώ μόνον όταν έχω ρήτρα αναπροσαρμογής.
ΑΠΟ 30 ΕΩΣ ΚΑΙ 600 ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ – ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ
Θα λάβουν όλοι όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους τα 600 ευρώ; Και αν ναι, με βάση ποια στοιχεία;
Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, ο κ. Γρηγόρη, διευκρινίζει ότι:
Αυτό είναι ένα σύνηθες ερώτημα και ο κόσμος έχει παρεξηγήσει κάποια πράγματα, αν και είναι λογικό αφού υπάρχει συγκεχυμένη πληροφόρηση. Το ποσό της επιδότησης ξεκινά από τα 30 ευρώ και φτάνει ως τα 600 ευρώ. Δεν σημαίνει ότι ο κάθε φορολογούμενος, θα λάβει 600 ευρώ, ούτε ότι ο κάθε φορολογούμενος θα λάβει 30 ευρώ. Αναλόγως της κατανάλωσης που θα έχει αναρτήσει ο πάροχος ηλεκτροδότησης στην πλατφόρμα. Το σύστημα θα «διαβάσει» την κατανάλωση και ανάλογα με τις κιλοβατόρες και με το εισόδημα, θα επιδοτηθεί ο φορολογούμενος. Το πιο βασικό από το οποίο θα εξαρτηθεί η επιδότηση, είναι αν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής. Αν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, είναι επιλέξιμοι. Αν έχουν σταθερή τιμολογιακή πολιτική, δεν είναι επιλέξιμοι επιδότησης. Και βέβαια όσον αφορά στα χρήματα, είναι λογικό οτι αν εγώ που είμαι μονογονεϊκή οικογένεια καίω 200 κιλοβατόρες στο σπίτι μου και κάποια πενταμελής οικογένεια καίει 1000 κιλοβατόρες, προφανώς δεν μπορούμε να πάρουμε και οι δυο 600 ευρώ.
Εδώ, θα ήθελα να επισημάνω ότι οποιαδήποτε αίτηση που γίνεται με κωδικούς TAXIS, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι υποχρέωση του λογιστή. Κάποιοι λογιστές μπορεί να επιθυμούν να προβούν σε κάποιες παροχές υπηρεσίας όπως κάποια επιδόματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως πως ο,τι γίνεται με κωδικούς TAXIS, είναι και υποχρέωση του λογιστή.
ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ Η ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ – ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ – ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
Τέλος σε ερώτηση της «Θ» για το αν το ποσό του «Power Pass» βγαίνει αυτομάτως με την υποβολή της αίτησης, οπότε και ο φορολογούμενος ενημερώνεται για τα χρήματα που θα του καταβληθούν, ο κ. Γρηγόρη, απαντά:
Επειδή ακόμη δεν υπάρχει προσχέδιο, υποβάλλεται η αίτηση και αυτό που ορίζει ο κανονισμός είναι ότι θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της υποβολής και ότι η αίτηση πηγαίνει για εξέταση. Θεωρώ ότι στις περισσότερες πλατφόρμες (όπως στήνονται την τελευταία διετία και λόγω covid), θα βγάλει το εγκεκριμένο ποσό ή το υπολογιζόμενο ποσό. Πιστεύω ότι έναν τέτοιο πρόχειρο υπολογισμό (σ.σ. εννοεί με βάση τα στοιχεία που εισάγονται) θα μπορεί να κάνει η πλατφόρμα. Δεν ορίζεται όμως στην διάταξη. Η διάταξη αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση της αίτησης και μετά θα αποσταλεί για εξέταση. Τα ποσά θα πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς (αυτόματα απο το σύστημα). Από 1η Ιουλίου και μετά, θα ξεκινήσουν να αποπληρώνονται οι αιτήσεις, βάσει αριθμού πρωτοκόλλου αίτησης.
Τέλος, είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι όλες οι αιτήσεις επέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης. Άρα κάποιοι που ενδεχομένως έχουν αλλάξει κατοικία, θα πρέπει να προσέξουν το διάστημα επιδότησης, το διάστημα κατανάλωσης και το διάστημα διαμονής. Αν, για παράδειγμα, κάποιος διέμενε σε ένα σπίτι τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και μετά άλλαξε σπίτι, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση και για τις δυο παροχές και να δει λεπτομερειακά τις περιόδους που κατοικούσε και σε ποιο σπίτι, γιατί όλα αυτά θα διασταυρωθούν του χρόνου με τις φορολογικές δηλώσεις και τότε θα έχουμε άλλα προβλήματα. Ας μην το αψηφούμε αυτό.