«Σάρωσε» κολώνες, δέντρα, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες η χθεσινή καταιγίδα που επανήλθε και σήμερα – Ζημιές και σε σπίτια
Δ. Ψεμματάς και Κ. Δαλάτσης, μιλούν στην «Θ»
Ολική καταστροφή. Αυτή είναι η μόνη φράση που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που άφησε πίσω της η χθεσινή σφοδρή καταιγίδα σε συνδυασμό με το χαλάζι και τους ανεμοστρόβιλους που «σάρωσε» κυρίως την πεδινή περιοχή και πιο συγκεκριμένα πολλά χωριά του Δήμου Τοπείρου, ενώ έκανε και χθες την εμφάνισή της με ακραία φαινόμενα και ανεμοστρόβιλους και σε άλλες περιοχές του Ν. Ξάνθης.
Ξηλωμένες κολώνες της ΔΕΗ, ξεριζωμένα δέντρα που έπεσαν ακόμη και σε σπίτια, δημιουργώντας ποικίλες ζημιές, κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες στο Όλβιο αλλά και καθολική καταστροφή όλων των καλλιεργειών, δημιουργούν την άμεση ανάγκη για λήψη έκτακτων ανακουφιστικών μέτρων για τους αγρότες, μέχρι τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Η εικόνα που συνάντησαν τα κλιμάκια που προχώρησαν σε αυτοψία, μάλιστα, δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετικά ποσοστά ζημιών από το…100%.
Η «Θ» βρέθηκε στις περιοχές που επλήγησαν, ενώ παράλληλα μίλησε και με τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Ξάνθης, Δημοτικό Σύμβουλο και πρόεδρο του ΚΠΦΑ Δήμου Τοπείρου κ. Δημήτρη Ψεμματά και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστα Δαλάτση.
ΞΗΛΩΘΗΚΑΝ 40 ΚΟΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ – ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 65 ΔΕΝΤΡΑ – ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΔΥΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΟ ΟΛΒΙΟ – ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αναλυτικότερα ο κ. Ψεμματάς, εξήγησε ότι:
40 κολώνες της ΔΕΗ, κόπηκαν στο οδικό δίκτυο από Θαλασσιά μέχρι Όλβιο και από την Τετάρτη το μεσημέρι που έγινε αυτό, μέχρι σήμερα το πρωί έχουμε κόψει πάνω από 65 δέντρα πεσμένα και ξηλωμένα που ήταν άλλα επάνω σε δρόμους και άλλα επάνω σε σπίτια. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δούλευαν έως αργά σήμερα στην περιοχή. Δυο κτηνοτροφικές μονάδες στο Όλβιο, υπέστησαν ολική καταστροφή. Έχουν ξηλωθεί τα πάντα. Σε άλλα χωριά (Δέκαρχο, Άβατο κ.α) έγιναν επίσης ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά όχι τόσες όπως αυτές στο Όλβιο.
Από αγροτικής πλευράς, σε Δέκαρχο, Εύλαλο, Άβατο, Όλβιο, Παλιό Όλβιο, Κρεμαστή, Κοσμητή, Θαλασσιά, η καταστροφή είναι ολική. Βέβαια, στο Άβατο είναι το μισό αγρόκτημα, αλλά από εκεί και πέρα πιάνει όλες τις προαναφερόμενες περιοχές και μιλάμε για ολική καταστροφή. Δεν έχει μείνει ούτε καλαμπόκι, ούτε ηλίανθος, ούτε καρπούζια, ούτε ακτινίδια. Και μιλάμε για παλιά δέντρα ακτινιδίων και όχι για τα καινούρια που χάθηκαν. Μιλάμε για δέντρα επτά ετών όπου κρέμονταν τα ακτινίδια σαν…σταφύλια. Έμειναν μόνον τα ξύλα. Και αυτή η ζημιά δεν είναι μόνον για φέτος. Για το στάρι και το καλαμπόκι ή το τριφύλλι μπορείς να πεις ότι θα το ξανασπείρεις του χρόνου. Όσον αφορά στο τριφύλλι, όλοι όσοι είχαν τριφύλλια τα είχαμε κόψει. Βράχηκαν όμως όλα και καταστράφηκαν. Ο μισός Δήμος Τοπείρου έχει καταστραφεί τελείως, από την Θαλασσιά μέχρι και το Άβατο.
Τα δέντρα, όπως τα αμπέλια, τα μήλα και τα ακτινίδια, δεν θα έχουν και του χρόνου παραγωγή. Δεν ξέρουμε πόση ζημιά μπορεί να έχουν υποστεί, γιατί έχουν μείνει μόνον οι κορμοί και τα ξερά ξύλα. Έχουν ξηλωθεί σίδερα που κράταγαν τα ακτινίδια. Μιλάμε κυριολεκτικά για μεγάλη καταστροφή.
Ένα δένδρο που έπεσε κοντά στο Άβατο, μου κίνησε πάρα πολύ την περιέργεια καθώς η ρίζα του ήταν τόσο μεγάλη που ενώ έβαλα το αυτοκίνητό μου, χρειάζονταν ακόμη μισό αυτοκίνητο. Άνοιξε… ολόκληρο πηγάδι η ρίζα που ξεριζώθηκε και έπεσε επάνω σε άλλο σπίτι, έκοψε καλώδια κλπ. Υπάρχουν ζημιές και σε σπίτια δηλαδή.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ – ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΨΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ – ΗΜΑΣΤΑΝ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΡΗΝΗΣΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ
Επίσης ο ίδιος σημείωσε ότι:
Μιλάμε για μεγάλη απελπισία. Στο Όλβιο και στον Άγιο Αθανάσιο τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί και αυτά ζημιές σε κεραμίδια, υπόστεγα κλπ.
Ειδοποιήσαμε αμέσως τον ΕΛΓΑ και ήρθαν σήμερα το πρωί (η επιτροπή του ΕΛΓΑ από την Αλεξανδρούπολη με τον προϊστάμενο και τον διευθυντή), γυρίσαμε σχεδόν σε όλα τα χωριά για να έχουν μια εικόνα, μιλήσαμε με τους αγρότες και τους είπαν ότι θα κάνουν την υπέρβαση, αφού η ζημιά είναι 100%. Βέβαια, τους τονίσαμε – γιατί πάντα έτσι λένε αλλά στο τέλος βάζουν 70%, μείον 20% υπέρ του κράτους, οπότε πάει στο 50% και δεν παίρνεις τίποτα – να είναι καταγράψουν αυτό που βλέπουν. Αποτύπωσαν τις ζημιές σε φωτογραφίες, τραβήξαμε και εμείς κάποιες φωτογραφίες – ήμασταν μια επιτροπή από τον Δήμο Τοπείρου συμπεριλαμβανομένου εμού και του Δημάρχου – και ελπίζουμε ότι από σήμερα θα ξεκινήσουν οι αναγγελίες των ζημιών.
Όλα τα συνεργεία του Δήμου Τοπείρου με όλους τους υπαλλήλους, βρέθηκαν στα περισσότερα χωριά που έχουν γίνει ζημιές και δουλεύουν. Έχουμε πάρει και κάποιους εξωτερικούς συνεργάτες με JCB γιατί έχουν σπάσει καναλέτα κλπ και πρέπει να τα διορθώσουμε. Δούλευαν όλοι, για να καταφέρουμε να «συμμαζέψουμε» τις περιοχές που επλήγησαν.
Τέλος, ήμασταν πάρα πολλοί τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα, με αυτό που έγινε έξω από το εργοστάσιο της Sunlight με αυτοκίνητα χτυπημένα, πύλες ξηλωμένες, κάγκελα και πεσμένα δέντρα. Ήμασταν τυχεροί που συνέβη την ώρα που δεν υπήρχε αλλαγή βάρδιας. Από εκεί και πίσω, έγινε η μεγάλη καταστροφή, ενώ και το εργοστάσιο υπέστη ζημιά.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕ…ΦΩΤΙΑ – ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ – ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ
Από την πλευρά του ο κ. Δαλάτσης, επισήμανε ότι:
Όπου έπιασε χαλάζι και αέρας, η καταστροφή ήταν ολική και είναι μεγάλη η έκταση. Έχει πιάσει σε Δέκαρχο, Εύλαλο, Ορφανό, Κρεμαστή, Κοσμητή, Άγιο Αθανάσιο, Θαλασσιά, Όλβιο. Είναι σαν να πέρασε…φωτιά. Δεν απέμεινε τίποτα. Και αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι και άλλες χρονιές είχαμε ζημιές και παίρναμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αλλά φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν καταστρέφονται απλά καλλιέργειες, καταστρέφονται οικογένειες. Και κυριολεκτώ. Καλλιεργούμε με πάρα πολύ υψηλό κόστος παραγωγής (που δεν περνά από το μυαλό του κόσμου). Σκεφτείτε πόσο έχουν ακριβύνει τα καύσιμα και κατά πόσο… διπλασιάστηκαν οι τιμές σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν αποζημιωθούν αντικειμενικά και με ρεαλιστικές τιμές, θα καταστραφούν στην κυριολεξία οικογένειες. Αυτό θα πρέπει να το δει η επίσημη πολιτεία και αν χρειαστεί να αποζημιωθούν και με μια έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να γίνει. Ή αν χρειαστεί, ας αλλάξουν το νομοθετικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ ώστε αυτοί οι άνθρωποι που έπαθαν ζημιές να αποζημιωθούν κανονικά. Μιλάμε για καλλιέργειες καλαμποκιού, σιταριού, βαμβακιού, δέντρα, πολλά ακτινίδια, αμπέλια. Ο,τι υπήρχε στον κάμπο, καταστράφηκε. Ξηλώθηκαν μέχρι και δέντρα στα σπίτια αλλά και στέγες. Η ζημιά είναι τεράστια. Ξεκινούν όλοι όχι απλά από το «μηδέν», διότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν φτάσει στο +10 και αυτήν την στιγμή το «πετάνε». Πως θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που είχαν, στα καλλιεργητικά έξοδα αλλά και στο να ζήσουν τις οικογένειές τους από εδώ και πέρα; Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Και πέρα από τις αποζημιώσεις – μέχρι να αποζημιωθούν – πρέπει να ανακουφιστούν έστω από υποχρεώσεις που έχουν προς το δημόσιο ή προς τους παρόχους ρεύματος.
Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά από το να καταγραφεί η ολική καταστροφή. Το θέμα είναι τι περιθώριο αποζημίωσης έχουν. Δεν μπορεί το περιθώριο για ένα στρέμματα καλαμπόκι (για παράδειγμα) να είναι 200 ευρώ (μείον 20%, δηλαδή 160 ευρώ) διότι 160 ευρώ φέτος κοστίζουν μόνον τα λιπάσματα.
Για αυτό, επαναλαμβάνω, η πολιτεία πρέπει να λάβει έκτακτα μέτρα για τους ανθρώπους που έπαθαν ζημιές φέτος ή να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ ώστε να δοθούν σωστές αποζημιώσεις και στις αροτραίες καλλιέργειες αλλά και στα δέντρα. Δηλαδή για τα δέντρα θα αποζημιώσουν μόνο ένα κομμάτι της παραγωγής; Για τα δέντρα που καταστράφηκαν, τι θα γίνει; Οι αγρότες που καλλιεργούν δέντρα, πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και πρέπει να αποζημιωθούν.