Να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του φθινοπώρου, ήρθε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν εκλογικά θέματα.
Το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί σήμερα Πέμπτη προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στην ψήφο των αποδήμων και τον έλεγχο προεκλογικών δαπανών για κόμματα και αιρετούς.
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών φέρει τον τίτλο: «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι εγγραφές των Ελλήνων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μπορούν να γίνουν ένα μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών και όχι τρεις ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δίνοντας τους μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εγγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού. Περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για τον έλεγχο εσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, με πιο σαφείς διατυπώσεις ως προς τα ακριβή ποσά των κυρώσεων που αφορούν κόμματα που δεν τηρούν τους κανονισμούς, είτε αυτά λαμβάνουν είτε δεν λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, καθώς και κυρώσεις για παραβίαση των κανονισμών για τις χρηματοδοτήσεις την προεκλογική περίοδο ισχύουν και για τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές.
Όπως αναφέρεται, στα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς κομμάτων που διακινούν έσοδα ή δαπάνες κατά παράβαση των διατάξεων που ισχύουν την προεκλογική περίοδο επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 20% της τακτικής επιχορήγησης, ενώ για τα κόμματα που δεν λαμβάνουν επιχορήγηση προβλέπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ. Τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν στα 200.000 ευρώ σε περίπτωση που κάποιο κόμμα δεν θέλει να υπαχθεί σε έλεγχο των οικονομικών του.