Ανοιχτό το Περιαστικό Δάσος της Ξάνθης – Εξαιρετικά υψηλή η κίνηση και στην Γαλάνη

Η ετοιμότητα, οι περιπολίες, οι εθελοντές και ο δρόμος προς την «Θηλιά»

Πρόστιμα σε όσους ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο – Αντιπυρική ζώνη στην Παλιά Πόλη-Τι λένε ο Υπ/της της Π.Υ και ο Αντιπ/ρχης στη «Θ»

Περιαστικό άλσος, «θηλιά», μονοπάτια στην δασική ορεινή περιοχή της Ξάνθης καθώς και παραποτάμια Γαλάνη αποτελούν τα πλέον πολυσύχναστα μέρη του Νομού, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους περιπατητές, ποδηλάτες και εκδρομείς αντίστοιχα.

Ωστόσο, όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο υψηλότερος είναι και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Τραγικά παραδείγματα, οι δεκάδες πυρκαγιές που κατακαίουν καθημερινά την χώρα μας…  Πόσο «θωρακισμένα» είναι τα δάση μας; Είναι ανοιχτό ή κλειστό το περιαστικό δάσος; Έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις καθαρισμού; Υπάρχουν εθελοντές, περιπολίες και ετοιμότητα; Τι απέγινε το θέμα με τον πολυσύχναστο δρόμο της «Θηλιάς»;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνουν μέσα από την «Θ» ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Αναστάσιος Τοπαλίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΔΕΙΚΤΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ 4 ΚΑΙ 5, ΑΛΛΑ… ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ 3 ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ

«Δεν ανάβουμε φωτιές για καμία χρήση. Σε περίπτωση που αντιληφθούμε έστω και καπνό επικοινωνούμε άμεσα με το 199 ή το 112 και αναφέρουμε το συμβάν με πλήρη στοιχεία και βοηθούμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις να φτάσουν το συντομότερο στο σημείο».

Αναλυτικότερα, ο κ. Τοπαλίδης, εξήγησε αρχικά ότι «στο περιαστικό δάσος και στην ευρύτερη περιοχή επιτρέπεται η κυκλοφορία σε πεζούς και αθλούμενους αλλά και για λόγους αναψυχής. Υπάρχει απαγόρευση όταν έχουμε «Β» στάδιο, δηλαδή δείκτη επικινδυνότητας «4» ή «5» αλλά και σε περίπτωση που υπάρχει δείκτης επικινδυνότητας «3» όπως αυτός κοινοποιείται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάθε μέρα για την επομένη. Η υπηρεσία μας, αν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένες για την περίπτωση εκδήλωση πυρκαγιάς ή αν έχουμε άλλα συμβάντα εν εξελίξει, μπορεί να εισηγηθεί να κλείσει και με δείκτη «3», οπότε και εκδίδεται και η σχετική απόφαση. Ταυτόχρονα βέβαια, υπάρχει και περιφρούρηση του περιαστικού δάσους, σε περίπτωση απαγόρευσης, δηλαδή αυξημένα μέτρα από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Έχουμε επίσης και την συνδρομή του Στρατού με αμιγή περιπολικά και των εθελοντών».

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ «ΖΩΝΗ» ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Αναφορικά με το αν έχουν γίνει καθαρισμοί, ο ίδιος επισημαίνει ότι «γίνονται καθαρισμοί, η υπηρεσία μας εισηγείται για μέτρα, πρωτοστατούντος βέβαια του Δασαρχείου που είναι τα πλέον αρμόδιο αναφορικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνονται μέσα σε ένα δάσος. Επίσης και ο Δήμος Ξάνθης διενεργεί καθαρισμούς. Από όσο γνωρίζω έχει ήδη κάνει και μια «ζώνη» (κοπές δέντρων, καθαρισμός βλάστησης κλπ) στα σύνορα της Παλιάς Πόλης με το περιαστικό δάσος και επίσης μια ακόμη «ζώνη» πάνω από την Χρύσα, με επέκταση ενός μονοπατιού. Σαφώς πρόκειται για ένα έργο που έχει συνέχεια και δεν σταματά εδώ. Δεν έχουμε φτάσεις ακόμη στο επίπεδο που θέλουμε. Φυσικά εμείς ζητούμε σαν Π.Υ. Δεν ξέρουμε πάντα αν μπορούμε να λάβουμε αυτά που ζητούμε, αλλά θεωρώ ότι είναι λογικά. Πρωταρχικός στόχος είναι η ασφάλεια του κόσμου».

«ΤΥΧΗ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ»

Μιλώντας για την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, ο κ. Τοπαλίδης ανέφερε ότι υπάρχει μόνιμο περιπολικό στο περιαστικό άλσος (πριν την διασταύρωση για την Ιερατική Σχολή) έως τις βραδινές ώρες κατά τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας έως «2», ενώ σε περίπτωση που αυτός ανέβει, αυτομάτως υπάρχει κλιμάκωση οχημάτων και προσωπικού. Ο ίδιος επισήμανε ότι «σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο σκοπός είναι ο γρήγορος εντοπισμός της. Η ταχύτητα είναι παράγοντας που επιδρά άμεσα στην επιτυχή καταπολέμησή της. Ταυτόχρονα όμως, όλοι αυτοί που κυκλοφορούν, είναι εν δυνάμει πυροφύλακες. Έχουμε την τύχη, το περιαστικό μας δάσος όπως αυτό επεκτείνεται προς την ορεινή περιοχή Σταυρούπολη, Κένταυρο κ.ο.κ.) να έχει πάρα πολύ κόσμο, οπότε σε περίπτωση συμβάντος (και είχαμε ανάλογα συμβάντα κατά το παρελθόν) υπάρχει ταχύς εντοπισμός και ενημέρωση της υπηρεσίας μας».

ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΜΑΣ

Αναφορικά με τους εθελοντές, ο Υποδιοικητής της Π.Υ Ξάνθης τόνισε ότι «έχει γίνει ήδη σχεδιασμός και συνάντηση με τους Διοικητές και την Πολιτική Προστασία με τις εθελοντικές ομάδες που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο της ΓΓΠΠ και έχουμε ζητήσει την βοήθειά τους σε δείκτη επικινδυνότητας «3» και επάνω, για συγκεκριμένες ώρες σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να βοηθούν στην επιτήρηση των δασών μας. Έχουν συμφωνήσει οπότε θα «ενεργοποιούνται» σύμφωνα με τον δείκτη κινδύνου».

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ – ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ»

Σε ο,τι αφορά στην περιοχή της Γαλάνης, όπου πολλές φορές – δυστυχώς – οι επισκέπτες εκδράμουν μετά… ψησταριάς, αν και είναι σαφείς οι απαγορεύσεις, ο κ. Τοπαλίδης σημειώνει ότι «πρόκειται για έναν χώρο εξαιρετικά υψηλής συγκέντρωσης κόσμου.  Υπάρχουν ημέρες της εβδομάδος όπου και η πρόσβαση των μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων είναι αδύνατη από τα οχήματα που είναι σταθμευμένα. Πράγματι υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν μείνει πολλά χρόνια «πίσω» και ανάβουν φωτιές προκειμένου να κάνουν Barbecue. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο καθόλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνον για την αντιπυρική περίοδο και ότι η υπηρεσία μας βεβαιώνει διοικητικά πρόστιμα τα οποία είναι κυμαινόμενα αναλόγως με τον δείκτη επικινδυνότητας. Ξεκινούν από 300 – 400 ευρώ. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να υιοθετήσουμε μια διαφορετική κουλτούρα. Αν θέλουμε να εκδράμουμε για πικ – νικ, να ετοιμάζουμε τα φαγητά από το σπίτι μας και να πάμε έξω, να περάσουμε ωραία, χωρίς να προξενήσουμε βλάβες στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους μας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 95-95% των πυρκαγιών στην ύπαιθρο οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια (είτε από έψηση είτε από γεωργικές – αγροτικές εργασίες είτε από καύση κλαδιών σε οικοπεδικούς χώρους κλπ). Θα πρέπει να αλλάξουμε γιατί βλέπουμε ότι αλλάζει το περιβάλλον, οι πυρκαγιές λαμβάνουν πολύ μεγάλες διαστάσεις λόγω των συνθηκών και οι ζημιές σε περιβάλλον, σε περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, είναι πλέον ανυπολόγιστες».

«ΔΕΝ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΦΩΤΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΠΝΟΥ»

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Τοπαλίδης, κλείνοντας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους πολίτες της Ξάνθης ότι «δεν ανάβουμε φωτιές για καμία χρήση» και ότι «σε περίπτωση που αντιληφθούμε έστω και καπνό επικοινωνούμε άμεσα με το 199 ή το 112 και αναφέρουμε το συμβάν με πλήρη στοιχεία και βοηθούμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις να φτάσουν το συντομότερο στο σημείο».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ «ΘΗΛΙΑΣ» – ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

«Εμείς δίνουμε τα κονδύλια στο Δασαρχείο, το οποίο έρχεται και κάνει τους δασικούς δρόμους. Στην αρχή είχαν αναφερθεί σε άσφαλτο και μετέπειτα σε Α3 για τον δρόμο της «Θηλιάς». Έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες για να βγει το κονδύλιο και θα καλυφθεί για να υπάρχει πιο γρήγορη δυνατότητα στα αυτοκίνητα»

Από την πλευρά του ο κ. Κουρτίδης, μιλώντας για τον δρόμο προς την «Θηλιά», επισήμανε ότι «εμείς δίνουμε τα κονδύλια στο Δασαρχείο, το οποίο έρχεται και κάνει τους δασικούς δρόμους. Στην αρχή είχαν αναφερθεί σε άσφαλτο και μετέπειτα σε Α3. Έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες για να βγει το κονδύλιο και θα καλυφθεί για να υπάρχει πιο γρήγορη δυνατότητα στα αυτοκίνητα. Είναι δασικός δρόμος και το Δασαρχείο επιλαμβάνεται μόλις λάβει το κονδύλιο και τακτοποιεί τις μελέτες κλπ.

Όσον αφορά στην αντιπυρική περίοδο, η μεγαλύτερη συνεργασία είναι με την Πυροσβεστική. Επίσης υπάρχει πάρα πολύ καλή συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες που είναι διαπιστευμένες και συγκεκριμένες αλλά και με την Αστυνομία, το Δασαρχείο και άλλοι φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε περίπτωση πυρκαγιάς και επιλαμβανόμαστε της κατάστασης. Τον κυρίαρχο ρόλο βέβαια, τον έχει η Πυροσβεστική».

Να σημειώσουμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης επιβεβαίωσε –  μετά από επικοινωνία του με τον Δήμο Ξάνθης – επιβεβαίωσε τα περί δημιουργίας αντιπυρικής «ζώνης» 30 μέτρων,  μεταξύ του οικισμού Σαμακώβ – Παλιάς Ξάνθης και περιαστικού δάσους.