Αν. Καραδέδος: Ασαφή τα πλαίσια του «προσωπικού γιατρού»…πρέπει όμως να στηριχθεί το εγχείρημα

Ενδιαφέρον από κάποιους γιατρούς της Ξάνθης για τον νέο θεσμό, αλλά…

Για πενιχρή πιθανότητα επιτυχίας του θεσμού του «προσωπικού γιατρού», στον οποίο όμως καλούμαστε όλοι να εγγραφούμε, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος, μιλώντας στην «Θ».Ο ίδιος αναφέρεται σε «ασαφή πλαίσια» τα οποία…αναζητούν οι Ξανθιώτες γιατροί που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να συμμετέχουν, ενώ παράλληλα τονίζει με έμφαση την ανάγκη δημιουργίας μιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύγχρονης και αποτελεσματικής, εξηγώντας ότι σήμερα υπολειτουργούν οι δημόσιες δομές.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος παρακινεί τους Ξανθιώτες να…επιλέξουν τον γιατρό της αρεσκείας τους.

«ΠΕΝΙΧΡΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ – ΑΣΑΦΗ ΤΑ ΠΛΑΣΙΑ»

«Είναι κάτι που γίνεται με όρους ασάφειας ακόμη και με πενιχρή πιθανότητα επιτυχίας γιατί δεν έχει ορισθεί απαρχής και δεν έχει δημιουργηθεί η απαραίτητη συναίνεση μέσα στους ιατρικούς κύκλους, καθότι είναι ασαφή τα πλαίσια μέσα στα οποία καλούνται να εργαστούν και στους τρόπους και στις ευθύνες που θα αναλάβει ο καθένας».

Μιλώντας για τον «προσωπικό γιατρό» ο κ. Καραδέδος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «είναι μια επιλογή που έγινε μετά τα μνημονιακά χρόνια και όπου έπρεπε να διαμορφωθεί μια νέα εκδοχή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η οποία καρκινοβατεί εδώ και καιρό. Πήρε διάφορες ονομασίες. Ήταν μια πρόθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Η ΣΥΡΙΖΑική ονομασία ήταν «οικογενειακός γιατρός» και τώρα που είμαστε σε «γαλανό αστερισμό», ονομάστηκε «προσωπικός γιατρός». Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά την δόμηση  – με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ – ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο οποίο θα υποχρεωθούν οι ασθενείς να επιλέξουν έναν γιατρό που θα είναι ένα είδος gatekeeping. Που θα καθοδηγεί δηλαδή τον ασθενή, θα συμπληρώνει τον ηλεκτρονικό του φάκελο και θα παραπέμπει στον ειδικό γιατρό ανάλογα με το πώς θα κρίνει ο ίδιος. Είναι κάτι που γίνεται με όρους ασάφειας ακόμη και με πενιχρή πιθανότητα επιτυχίας γιατί δεν έχει ορισθεί απαρχής και δεν έχει δημιουργηθεί η απαραίτητη συναίνεση μέσα στους ιατρικούς κύκλους, καθότι είναι ασαφή τα πλαίσια μέσα στα οποία καλούνται να εργαστούν και στους τρόπους και στις ευθύνες που θα αναλάβει ο καθένας».

«ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ – ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ»

Ακολούθως ο κ. Καραδέδος, αναφέρθηκε στο κόστος λειτουργίας του συστήματος – αφού ο ασθενής θα καταβάλλει ένα ή ίσως και λιγότερο από ένα ευρώ – στα ιδιωτικά ιατρεία, ενώ μιλώντας για τις δημόσιες δομές τόνισε ότι «υπολειτουργούν γιατί είναι υποστελεχωμένες, ανεξέλεγκτες, χωρίς έναν ‘’μηχανισμό’’ αποτελεσματικής λειτουργίας. Ο,τι έχουμε δηλαδή στην δευτεροβάθμια περίθαλψη με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, έχουμε και στην πρωτοβάθμια συν ότι εκεί υπάρχει και μια δομική ‘’ανοργανωσιά’’ γιατί ούτε Κέντρα Υγείας ήθελαν, ούτε δημόσιο τομέα ήθελαν, ούτε ο ιδιωτικός μπορεί να υποστηρίξει ένα σύστημα υγείας πληρώνοντας από την τσέπη του μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

«ΑΝΑΓΚΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΟΧΙ ΣΕ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ…3 ΚΑΙ 5 ΜΗΝΕΣ»

Επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, επισήμανε ότι δεν έχει καθοριστεί ούτε πλαίσιο – σύμβαση των ιατρών αναφορικά με τις υποχρεώσεις, τις ποινές σε περίπτωση λάθους κ.ο.κ, τονίζοντας ότι «όλα τα ζητήματα είναι ανοικτά».

Ακολούθως υπογράμμισε ότι «παρόλα αυτά είναι ανάγκη η δημιουργία μιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύγχρονης και αποτελεσματικής, η οποία θα πρέπει να συμπεριλάβει το σύνολο της ιατρικής κοινότητας (γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και τις ομάδες των ασθενών) με όρους σοβαρός, με όρους επιβίωσης, με όρους αποτελεσματικότητας, ελέγξιμους, αναπαράξιμους και με τρόπο που να αποδώσει στην χώρα, στους πολίτες και στους ασθενείς, το καλύτερο δυνατόν. Αυτό που απαιτείται δηλαδή σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή κοινωνία και όχι με τριτοκοσμικές εικόνες ή με ραντεβού μετά από 3 και 5 μήνες».

Παράλληλα, ο κ. Καραδέδος τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα πρέπει να στηριχθεί το εγχείρημα και ότι δεν θα πρέπει να προσπαθήσουμε οι γιατροί (και η κοινωνία) να συμβάλλουμε όσο μπορούμε. Αλλά από την άλλη μεριά, απαιτείται και ένα κράτος οργανωμένο, το οποίο δεν θα κάνει επιλογές του «ποδαριού» αλλά επιλογές ανακοινώσιμες, κατανοήσιμες, ελέγξιμες και θα υποστηρίζονται από το κοινωνικό σύνολο».

«ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΑΛΛΑ…ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν υπάρχουν ιατροί στην Ξάνθη που έχουν θέσει εαυτόν ώστε να επιλεγθούν από τους πολίτες ως «προσωπικοί γιατροί», ο κ. Καραδέδος απαντά:

«Ναι! Ένα μέρος ζητά να ενταχθεί σε αυτό, αλλά ζητά και το πλαίσιο. Ωστόσο το πλαίσιο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, δεν έχει βγει ένα είδος σύμβασης και αυτό δημιουργεί ένα συνεχές αίτημα των ανθρώπων να καταλάβουν τι γίνεται. Και αν δεν το καταλάβουν αυτοί που θα πάνε να επιτελέσουν ένα έργο, πόσο μάλλον θα το καταλάβουν οι ασθενείς. Δεν έχουμε πρόσβαση στο σύστημα να γνωρίζουμε ποιοι δήλωσαν και ούτε οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν στον Ιατρικό Σύλλογο ότι έχουν δηλώσει. Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά αναζητούν το πλαίσιο».

«ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ»

Τέλος σε άλλη ερώτηση της «Θ» για το τι πρέπει να κάνουν οι Ξανθιώτες σήμερα, ο κ. Καραδέδος απαντά:

«Να ακούσουν τις οδηγίες και να προσπαθήσουν να εγγραφούν σε κάποιον γιατρό της αρεσκείας του. Να μπουν στην διαδικασία».