Γ. Σιούτας: Το «ΔΕΡΑΣ» είναι μια επανάσταση για την Ξάνθη

Δηλώνει ικανοποιημένος, αλλά περιμένει τα οριστικά συμβόλαια και επιφυλάσσεται, ο «πρωτεργάτης» της υπόθεσης

Αιχμηρές δηλώσεις για το πολιτικό σύστημα και για την αδιαφορία πολιτικών και Δημοτικής αρχής επί 18 χρόνια!

Το «ΔΕΡΑΣ» είναι μια «επανάσταση» αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Θ» ο πρωτεργάτης της υπόθεσης κ. Γιάννης Σιούτας, ο οποίος επί 18 χρόνια αντιμετώπιζε «αγκυλώσεις» και δαιδαλώδεις διαδικασίες για να πάρει σάρκα και οστά το όνειρο των επαγγελματιών.

Μια υπόθεση που σήμερα βρίσκεται στο 98% της επιτυχούς έκβασης, αφού προχθές  διενεργήθηκε η δημοπρασία για την αγορά οικοπέδου στο πρώην εργοστάσιο «ΔΕΡΑΣ» και η κατανομή δύο τεμαχίων συνολικής εκτάσεως ενενήντα (90) περίπου στρεμμάτων, με τη συμμετοχή 38 επαγγελματιών της περιοχής μας, όπως αναφέρει άλλωστε και το σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Ξάνθης.


«ΚΛΕΙΔΩΣΕ» ΤΟ 98% – ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ»

«Έτσι όπως εξελίχθηκε το «ΔΕΡΑΣ» με το να το παλεύει τόσα χρόνια ένας άνθρωπος, να περάσει δυο τροπολογίες στην Βουλή, να πάει 5 φορές στην Αθήνα και 10 φορές στην Κομοτηνή και να τσακωθεί με όλο αυτό το φθηνό πολιτικό σύστημα της Ξάνθης, είναι μια επανάσταση»

Αναλυτικότερα, ο ίδιος επισήμανε στην Θ» ότι «προχθές κλείδωσαν τα οικόπεδα. Τα «δέσαμε». Τα πήραν οι άνθρωποι. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρειάζονται και τα συμβόλαια τα οποία πιστεύω ότι δεν θα αργήσουν. Όπως ρωτάτε εσείς εμένα, θα ρωτήσω τους Ξανθιώτες που ήταν αυτά τα 18 χρόνια αυτοί οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Αντιδήμαρχοι, οι προϊστάμενοι υπηρεσιών; Αυτοί που πληρώνονται από το κράτος για να κάνουν τέτοιες δουλειές; Θέλω να πω ότι έχω ηρεμήσει κάπως, δεν με αφήνουν όμως κάποιες εκκρεμότητες, δηλαδή να τελειώσουν τα συμβόλαια και τότε να μιλήσω όπως πρέπει. Αυτοί οι 38 που πήραν τα οικόπεδα, δεν είναι δημότες του Σιούτα. Είναι δημότες του Δήμου Ξάνθης, του αδιάφορου Δήμου Ξάνθης. Και ούτε ο Σιούτας πληρώνεται 18 χρόνια για να κάνει βιοτεχνικά πάρκα. Ναι μεν είμαι χαρούμενος αλλά δεν τελείωσε ακόμη η υπόθεση».

«ΤΟ ‘’ΔΕΡΑΣ’’ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»

«Έτσι όπως εξελίχθηκε το «ΔΕΡΑΣ» με το να το παλεύει τόσα χρόνια ένας άνθρωπος, να περάσει δυο τροπολογίες στην Βουλή, να πάει 5 φορές στην Αθήνα και 20 φορές στην Κομοτηνή και να τσακωθεί με όλο αυτό το φθηνό πολιτικό σύστημα της Ξάνθης, το οποίο ήταν απέναντι του διότι οι άνθρωποι αυτοί όχι δεν τον βοήθησαν πρακτικά αλλά δεν έκαναν ούτε μια δήλωση συμπαράστασης για να πάρει λίγο κουράγιο, είναι μια επανάσταση» επισήμανε επίσης ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος, είτε συμφωνεί μαζί του κανείς πολιτικά είτε όχι, είχε πει πριν αρκετό καιρό ότι το «ΔΕΡΑΣ» είναι συνέχεια των συνεταιριστικών εργοστασίων που έκανε ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Όταν τον ρώτησα τι εννοεί, μου έδωσε μια απάντηση που δεν είχα σκεφτεί. Μου είπε ότι είναι η μοναδική προσπάθεια μετά τα συνεταιριστικά εργοστάσια που είναι ομαδική, Ξανθιώτικη, πατριωτική και συνεταιριστική».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΑΝΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ»

Αναφορικά με το αν υπάρχει «πλάνο» για την από εδώ και έπειτα εξέλιξη του θέματος, ο ίδιος σχολίασε ότι «δεν υπάρχουν πλάνα σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπήρχε πλάνο όταν ξεκίνησε, δεν υπήρχε πλάνο όταν πήγε να σβήσει η υπόθεση, δεν υπήρχε πλάνο όταν σφύριζαν αδιάφορα οι πολιτικοί της Ξάνθης. Όλα αυτά είναι στην ψυχή και στο μυαλό ενός ανθρώπου στην Ξάνθη».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΔΕΡΑΣ» – Μ. ΤΣΕΠΕΛΗΣ: «ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»

Μια πρωτόγνωρη διαδικασία όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, με τη διενέργεια της δημοπρασίας για την αγορά οικοπέδου στο πρώην εργοστάσιο «ΔΕΡΑΣ» και την κατανομή δύο τεμαχίων συνολικής εκτάσεως ενενήντα (90) περίπου στρεμμάτων, με τη συμμετοχή 38 επαγγελματιών της περιοχής μας.

Η δημοτική αρχή, ήδη από το καλοκαίρι του 2019, ξεκίνησε όλες τις διαδικασίες για τη δημιουργία βιοτεχνικού χώρου στη συγκεκριμένη περιοχή, καλώντας τους επαγγελματοβιοτέχνες που πληρούν τις προϋποθέσεις και καλύπτουν τον αριθμό που απαιτεί ο σχετικός Νόμος να αποκτήσουν χώρο, μέσα από την προβλεπόμενη και νόμιμη διαδικασία.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης θα πρέπει να λειτουργούν σε χώρους εκτός του αστικού ιστού.

Η πανδημία ανέκοψε τις διαδικασίες, όπως και σε τόσους άλλους τομείς, ωστόσο, ο προγραμματικός σχεδιασμός της διοίκησης συνέχιζε τις προσπάθειες για την υλοποίηση του στόχου.

«Συνεπείς από την αρχή απέναντι στο τοπικό “επιχειρείν” κλείνουμε μια μεγάλη εκκρεμότητα 20 ετών περίπου -αποτέλεσμα και της πολύ καλής και αδιάλειπτης συνεργασίας με τους επαγγελματίες της περιοχής μας», τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης, ευχαριστώντας τους εκπροσώπους τους.

«Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν οι βέλτιστες συνθήκες για έναν νέο επιχειρηματικό και επαγγελματικό περιβάλλον», επισήμανε και αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη αυτής της πολιτικής, όπως η εναρμόνιση με τη νομοθεσία, η ελάφρυνση του αστικού ιστού και φυσικά, η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, προς όφελος όλων των πολιτών του Δήμου Ξάνθης.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΙΟΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Δήμου Ξάνθης, ο κ. Σιούτας σημείωσε ότι «αυτή η ανακοίνωση που βγάζει ο Δήμος ο οποίος ήταν ανύπαρκτος και το μόνο που έκανε ήταν να κάνει προχθές την δημοπρασία, μια τυπική και υποχρεωτική διαδικασία του δήμου, όταν 38 επαγγελματίες πήγαν όλα τα έγγραφά τους (+ 38 εγγυητές) και κατέθεσαν από 10 έως 12 δικαιολογητικά ο καθένας και τα πήγαν όλα έτοιμα αφού τα δούλεψε ο Σιούτας με την παρέα του και όταν ο δήμος βγαίνει και λέει ότι αυτός από το ’09 και μετά έκανε ο,τι έκανε, αυτή η ανακοίνωση είναι τουλάχιστον χυδαία. Λεπτομέρειες θα δώσω μετά τα συμβόλαια».