Π. Γρηγόρη: «Με ποσά έως 120 ευρώ θα επιδοτηθούν τα περισσότερα νοικοκυριά για το power pass»

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων από σήμερα τα χρήματα, μετά την εκκαθάριση των αιτήσεων

«Θα επεκταθεί και για τον μήνα Ιούνιο το μέτρο» εξηγεί στην «Θ», ο Αντιπρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε. Ξάνθης

Με μικρά ποσά που θα φτάνουν μέχρι τα 120 ευρώ και σε σπάνιες περιπτώσεις με περισσότερα θα επιδοτηθούν αρχής γενομένης από σήμερα, καθώς θα καταβληθούν στους λογαριασμούς τους, τα περισσότερα μικρομεσαία νοικοκυριά οι αιτήσεις των οποίων εκκαθαρίστηκαν στο πλαίσιο της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (Power Pass).

Μέτρο που θα επεκταθεί αυτόματα από το σύστημα και για τον Ιούνιο, όπως εξηγεί στην «Θ» ο  Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κ. Παντελής Γρηγόρη.

«ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ»

«Υπολογίζουμε ότι πλειάδα των μικρομεσαίων νοικοκυριών θα είναι μέχρι τα 120 ευρώ, εκτός αν έχουν πάρα πολύ μεγάλη κατανάλωση, ενεργοβόρες συσκευές ή μηχανήματα υποστήριξης αναπνευστικών προβλημάτων κλπ όπου εκεί καταναλώνουν πολλές κιλοβατόρες»

Αναλυτικότερα, ο κ. Γρηγόρη, εξήγησε ότι «η καταβολή ξεκινά από σήμερα επίσημα. Το μέτρο θα επεκταθεί και για τον μήνα Ιούνιο. Δηλαδή για οποιοδήποτε λογαριασμό έχει εκκαθαριστεί μέχρι και τον Ιούνιο θα δοθεί ένα ποσό σαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Αυτόματα το σύστημα θα διαβάσει και τα δεδομένα του Ιουνίου (ο,τι έχει φτάσει από την ΔΕΔΔΗΕ στο Υπουργείο Οικονομικών).

Αναφορικά με τα ποσά, θα σας δώσω μια απλή λογιστική πράξη. Το διαθέσιμο ποσό είναι 230 εκατομμύρια. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι 2.5 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό ανέρχεται σε 92 ευρώ το άτομο. Το Υπουργείο λέει ότι σίγουρα έχουν εκκαθαριστεί 1.9 εκ. αιτήσεις, χωρίς προβλήματα. Αυτό μας κάνει 121 ευρώ. Άρα, θα έπρεπε να περιμένουμε κατά μέσο όρο 120 ευρώ. Σαφώς δεν καίμε όλοι τις ίδιες κιλοβατόρες βέβαια».

«ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΑ ΕΩΣ 120 ΕΥΡΩ,  ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ»

«Τα περισσότερα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με μικρά ποσά. Η κυβερνητική πολιτική με την πρόφαση ότι ενδεχομένως θα γίνονταν εκλογές, πραγματικά «πίεζε» στο μέτρο ότι όλοι θα λάβουν 600 ευρώ και μετά γίνονται «κακοί» οι λογιστές. Είναι μια τραγελαφική κατάσταση που αποπροσανατολίζει τον κόσμο. Μια πολιτική είτε της κυβέρνησης είτε των ΜΜΕ ότι πρόκειται για «600 ευρώ επιδότηση» και κανείς δεν μπαίνει στην διαδικασία να αναγνώσει ένα άρθρο ή μια εγκύκλιο και να ενημερωθεί εις βάθος για αυτό που ακριβώς γίνεται» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «υπολογίζουμε ότι πλειάδα των μικρομεσαίων νοικοκυριών θα είναι μέχρι τα 120 ευρώ, εκτός αν έχουν πάρα πολύ μεγάλη κατανάλωση, ενεργοβόρες συσκευές ή μηχανήματα υποστήριξης αναπνευστικών προβλημάτων κλπ όπου εκεί καταναλώνουν πολλές κιλοβατόρες. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι τα μικρομεσαία νοικοκυριά, θα επιδοτηθούν με ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με τα 600 ευρώ. Ας φανταστούμε ότι αν θα επιδοτηθούν 2 εκ. νοικοκυριά με 600 ευρώ, μιλάμε για πολύ μεγάλη δαπάνη του δημοσίου. Είναι αφύσικο».

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ – ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΠΟΣΑ

Να σημειώσουμε ότι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση, εφόσον έχουν δει τα επιστρεφόμενα ποσά, αφού θα πιστωθούν απευθείας στους λογαριασμούς από σήμερα.

Όσον αφορά σε εκείνες τις αιτήσεις που δεν θα εκκαθαριστούν ή δεν θα τους βγάλει το σύστημα ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, το ποσό της επιδότησης, σύμφωνα με τον κ. Γρηγόρη  «σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Είτε έχουν σύμβαση με τον πάροχό τους με μια σταθερή τιμή κιλοβατόρας είτε δεν είναι σωστά δηλωμένη η κατοικία είτε ο αριθμός παροχής στην φορολογική δήλωση. Σε αυτούς θα βγάλει τελικό αποτέλεσμα ότι δεν είναι δικαιούχοι του power pass. Όπως και αν έχει όμως, θα έρθει σε όλους η απάντηση, για το αν δικαιούνται ή όχι και για ποιο λόγο απορρίφθηκαν. Θεωρώ ότι θα το γράφει στο τέλος, γιατί ήδη σε κάποιες περιπτώσεις που είχαν λάθη, αναγράφεται η αιτιολογία απόρριψης».