Οι αριθμοί των κτηνοτρόφων του νομού και οι προκαταβολές των γαλακτοβιομηχανιών για το 2023
«Στις πρώτες θέσεις ο νομός στην συνεισφορά του αγελαδινού – 3η η Ξάνθη στο πρόβειο, αλλα…είμαστε σε απόγνωση» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Στις πρώτες θέσεις κατάταξης σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο, συγκαταλέγεται η Ξάνθη αναφορικά με την παραγωγή γάλακτος (αιγοπρόβειου και αγελαδινού) και μάλιστα Π.Ο.Π που επιλέγεται για την δημιουργία της παραδοσιακής και πάντα αγαπημένης φέτας.
Την ίδια στιγμή όμως, η δύσκολη κατάσταση και η συνεχιζόμενη θανάτωση του ζωικού κεφαλαίου λόγω δυσμενών οικονομικών και του «ράλι» των τιμών, ελλοχεύουν κινδύνους για όλη την Ελλάδα, όπως εξηγεί μεταξύ άλλων μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς, ο οποίος παράλληλα σημειώνει ότι ήδη οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν ξεκινήσει ένα «σαφάρι» αναζήτησης γάλακτος, δίνοντας ακόμη και προκαταβολές για το 2023 στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να συνεχίσουν την παραγωγή.
Ο ίδιος αναφέρεται και στην καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών από την πρόσφατη θεομηνία, ιδιαίτερα στα χωριά της Κρεμαστής και του Ολβίου, που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την κατάσταση των κτηνοτρόφων της περιοχής, αφού από αυτά σίτιζαν τα ζώα τους.
«ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΤΑΒΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ»
Πιο αναλυτικά, ο κ. Ψεμματάς, επισήμανε ότι «έγιναν καταστροφές στα χωράφια και κατά συνέπεια αν οι κτηνοτροφικές μονάδες είχαν δικά τους καλαμπόκια, δεν θα πάρουν παραγωγή. Δεν είχαμε ζημιά σε σταβλικές εγκαταστάσεις αλλά στην φυτική παραγωγή»
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – 386 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΚΑΙ 350 ΑΚΟΜΗ, ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Επιπλέον, ο ίδιος αφού επισήμανε ότι η σφαγή του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων της περιοχής συνεχίζεται και μάλιστα βαίνει αυξανόμενοι, αναφέρθηκε στους αριθμούς των κτηνοτρόφων του νομού. Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε «τα εγγεγραμμένα ενεργά μέλη του συλλόγου, είναι 286 περίπου, ενώ υπάρχουν και γύρω στα 350 άτομα – με το βουνό- που δεν είναι στον σύλλογο».
«ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ – 3Η Η ΞΑΝΘΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΕΙΟ – ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟ»
Στην καίρια ερώτηση της «Θ» για την συνεισφορά του Νομού Ξάνθης στο αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, ο κ. Ψεμματάς, απαντά:
«Ο νομός μας στην συνεισφορά του αγελαδινού στην Ελλάδα, είναι ή πρώτος ή δεύτερος και στο πρόβειο, η Ξάνθη είναι 3η στην Ελλάδα. Άρα, αν κλείσουν οι μονάδες της Ξάνθης, θα μιλάμε για τεράστιο πλήγμα. Εκτός αυτού, πρέπει να γνωρίζετε ότι το γάλα της Ξάνθης είναι Π.Ο.Π. Έρχονται και το παίρνουν βιομηχανίες είτε από τα Τρίκαλα είτε από οπουδήποτε, για φέτα και το βγάζουν επίσης στο εξωτερικό για φέτα. Η Κομοτηνή, για παράδειγμα, δεν έχει αυτό που έχουμε εμείς σαν νομός. Και αυτό το κερδίσαμε από τον κ. Χατζηιωαννίδη, από το παραδοσιακό κασέρι Ξάνθης, που πριν από χρόνια πήρε το Π.Ο.Π. Το γάλα της Ξάνθης είναι περιζήτητο. Το 70% είναι από την Ξάνθη και όλες οι γαλακτοβιομηχανίες (Όμηρος, Πλεξίδας, Εβροφάρμα) για αυτό θέλουν το γάλα της Ξάνθης. Και εκτός αυτού, έχουμε πολύ γάλα. Φανταστείτε ότι η Θράκη (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη) παράγουμε το 15% της χώρας».
«ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΜΟΝΑΔΕΣ – ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ…ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ 2023 ΟΙ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ, ΑΛΛΑ…»
«Σε περίπτωση που κλείσουν μονάδες, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα σε όλη την χώρα. Δηλαδή, η χώρα κινδυνεύει να χάσει και την φέτα, γιατί δεν θα έχουμε γάλα. Δεν θα έχουμε αποθέματα και ήδη υπάρχει πρόβλημα. Οι γαλακτοβιομηχανίες αυτήν την στιγμή, κάνουν «σαφάρι» για να βρουν παραγωγούς και να μας κρατήσουν» συνέχισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «όλοι οι γαλακτοβιομήχανοι σου λένε: «Να σε χρηματοδοτήσω να αγοράσεις ζώα, να ταϊσεις τα ζώα κλπ» γιατί τους λέμε ότι κλείνουμε και ότι δεν αντέχουμε. Δεν έχει βγει ακόμη ο Ιούλιος και βγήκαν και δίνουν προκαταβολές τους κτηνοτρόφους. Ωστόσο, αυτό είναι «φαύλος κύκλος», διότι αν πάρουμε από τώρα προκαταβολή για το 2023, πως θα ανταπεξέλθουμε μετά; Είναι διπλάσια η ζημιά για τους κτηνοτρόφους και το άσχημο είναι ότι όταν κάποιιος αναγκάζεται να αποδεκατίσει το κοπάδι του, μένει «ανοικτός» σε χρέη (σε γεωπόνους, κτηνιάτρους, προμηθευτές κ.ο.κ)».
«ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ»
Κλείνοντας ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, επισήμανε για άλλη μια φορά ότι «είμαστε σε οριακό σημείο. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και βέβαια το υπουργείο δεν έχει δώσει καμία σημασία στον κλάδο μας. Εμείς συνεχίζουμε να προσπαθούμε, απλά…φωνάζουμε ότι τελειώνουμε. Είμαστε σε απόγνωση, ενώ θέλουμε να μείνουμε στον χώρο και στον κλάδο».