Με εννιά κλειστά σχολεία και… υπεράριθμους σε μόνιμους δασκάλους, το «πρώτο κουδούνι» στην Ξάνθη

Η μείωση του μαθητικού πληθυσμού και οι διορισμοί εκπαιδευτικών

Μιλά στην «Θ» ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης

Εννέα σχολεία αναστέλλουν για την επόμενη σχολική χρονιά την λειτουργία τους στον Νομό Ξάνθης, γεγονός που μαρτυρά αρχικά την μείωση του μαθητικού πληθυσμού στην περιοχή. Κάποια εξ΄αυτών βέβαια συνεχίζουν σε αναστολή από πέρυσι. Όσο όμως μειώνονται οι τάξεις και οι σχολικές μονάδες, σημειώνονται και υπεράριθμοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι όμως καλούνται να καλύψουν άλλα κενά που δημιουργούνται στην πορεία προς το «πρώτο κουδούνι».

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος. Ο ίδιος εξήγησε ότι «οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είναι οι υπεράριθμοι. Υπάρχουν υπεραριθμίες οργανικές αλλά και λειτουργικές. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει ένα 12θέσιο σχολείο που λειτουργεί με 16 τμήματα και λόγω μείωσης μαθητών μπορεί να καταργηθεί ένα τμήμα. Εκεί είναι λειτουργικά υπεράριθμος ο εκπαιδευτικός. Μετά βγαίνουν τα κενά και οι εκπαιδευτικοί παίρνουν την θέση, διαφορετικά είναι στην διάθεση και τοποθετούνται από την Διεύθυνση. Λειτουργικά κενά, υπάρχουν πάντα».

ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Να σημειώσουμε ότι τα σχολεία που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας λόγω μείωσης των μαθητών για το επόμενο σχολικό έτος είναι τα εξής:  Νηπιαγωγείο Κύρνου, Νηπιαγωγείο Άνω Θερμών, Νηπιαγωγείο Τεμένους, Νηπιαγωγείο Μεγάλου Ορφανού

Νηπιαγωγείο Κοτύλης, Δημοτικό Σχολείο Νέου Ολβίου, Δημοτικό Σχολείο Δεκάρχου, Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Άκαρπου, Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Ρεύματος.

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΕΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ»

Σύμφωνα με τον κ. Ντούμο, «κάποια εξ αυτών δεν λειτουργούσαν και πέρυσι. Όσον αφορά στις υπηρεσιακές μεταβολές, όπως είναι οι υπεραριθμίες  και οι τοποθετήσεις, αποσπάσεις κλπ, έχουν γίνει και υπάρχουν κάποιες υπεραριθμίες μόνιμων εκπαιδευτικών που θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών. Υπάρχει επίσης η διαβεβαίωση ότι στις 26 Αυγούστου, θα προσληφθεί ένας μεγάλος όγκος αναπληρωτών (περίπου το 90% όπως είπε η Υπ. Παιδείας) ώστε το πολύ μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου να είναι όλοι οι αναπληρωτές στις θέσεις τους και περίπου 3500 εκπαιδευτικοί αναπληρωτές για το νέο πρόγραμμα του Ολοήμερου Σχολείου (εκεί βέβαια πάμε ανάποδα γιατί οι αιτήσεις των γονέων θα γίνουν μετά το άνοιγμα των σχολείων).

Άρα στις 11 Σεπτεμβρίου, λογικά, τα σχολεία θα πρέπει να είναι καλυμμένα με βάση το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, τουλάχιστον στο 90%. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι άδειες. Οι νεοδιόριστοι θα ζητήσουν άδειες ανατροφής ή άδειες για λόγους υγείας και επομένως και εκείνα τα κενά θα καλυφθούν. Θεωρητικά πάντα ξεκινάμε χωρίς κενά. Πάντα βέβαια αυτό μας διαβεβαίωναν οι Υπουργοί Παιδείας, αλλά πάντα ξεκινούσαμε με κενά, καθώς υπάρχουν και οι παράλληλες στηρίξεις για τις οποίες ποτέ το υπουργείο δεν ολοκλήρωνε σε μια «φάση».

«ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΛΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ»

Αναφορικά με την μείωση του μαθητικού πληθυσμού, ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, τόνισε ότι αν θα δείτε σε όλη την Ελλάδα κλείνουν πάρα πολλές σχολικές μονάδες. Με βάση μια μελέτη που έγινε, μέχρι το 2050, θα έχουμε 30% μείωση του πληθυσμού. Εμείς, την μείωση αυτή μπορούμε να την παρατηρήσουμε από τα παιδιά της ΣΤ Δημοτικού, τα οποία απολύονται φέτος, με τα παιδιά που εγγράφονται στην Α’ Δημοτικού. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι σε ένα σχολείο απολύονται 55 μαθητές και εγγράφονται 22. Αυτό βέβαια οφείλεται στην μετανάστευση, στο δημογραφικό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί».

«ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 2012 – ΒΑΣΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ»

Σε ο,τι αφορά στους διορισμούς, ο ίδιος επισήμανε ότι «υπήρχε ένα θέμα επί εποχής μνημονίων. Είχαμε να δούμε διορισμούς από το 2012. Είδαμε όμως ότι πέρυσι (την πρώτη χρονιά επί κυβέρνησης της ΝΔ) έγιναν 4500 στην ειδική αγωγή, είδαμε ότι έγιναν 11700 διορισμοί σε έναν χρόνο (ενώ έπρεπε να γίνουν σε δύο χρόνια) και τώρα διόρισε  8.500 εκπαιδευτικούς. Σε συνάντηση που είχε ΑΔΕΔΥ με τον Υπ. Εσωτερικών κ. Βορίδη, υπήρχε η δέσμευση ότι από εδώ και πέρα, οι διορισμοί που θα γίνονται θα είναι 1 προς 1. Δηλαδή όποιος συνταξιοδοτείται, θα αντικαθίσταται. Άρα, νομίζω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Το βασικότερο όμως, είναι ότι θα πρέπει και για επιστημονικούς – παιδαγωγικούς λόγους, να υπάρξει μείωση μαθητών ανά τμήμα. Σίγουρα οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί είναι πολλοί, αλλά εργάζονται ως αναπληρωτές, με όλα τα προβλήματα που πρέπει να δουν».

«ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ»

Τέλος, αναφορικά με την αναστολή σχολικών μονάδων, ο κ. Ντούμος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «από εδώ και πέρα αυτό θα γίνεται. Το θέμα είναι ότι έγιναν έγκαιρα οι υπηρεσιακές μεταβολές, από κάθε άλλη φορά, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε με τα όποια προβλήματα (covid, πρωτόκολλα, κενά). Υπάρχει η διαβεβαίωση αλλά ποτέ δεν εμπιστευόμαστε το τι μας λένε».