Τεράστια προβλήματα παρατηρούνται στην αγορά των γαλακτοκομικών λόγω της ακρίβειας, με τα τυριά να έχουν γίνει είδος… πολυτελείας.
Για παράδειγμα, η τιμή των γαλακτοκομικών έχει αυξηθεί έως και 27% σε ορισμένα είδη.
Οι αιτίες των αυξήσεων οφείλεται στην έλλειψη κτηνοτρόφων αλλά και στις ακριβές ζωοτροφές, με αποτέλεσμα την έλλειψη γάλακτος και τη μικρότερη παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.
Επιπλέον, η μικρή παραγωγή και το υψηλό ενεργειακό κόστος οδηγούν στην εκτίναξη των τιμών και στον κίνδυνο για «λουκέτο» σε μικρά τυροκομεία.
Γαλακτοκομικά: Οι τιμές τον Δεκέμβριο 2021 και τον Αύγουστο 2022
Γιαούρτι πήλινο (1 κιλό): 3,80€ -> 4,30€ (+13,1%)
Φέτα βαρελίσια (1 κιλό): 8,20€ – 8,50€ -> 9,50€ – 10€ (+15,8 με 17,6%)
Γραβιέρα (1 κιλό): 11,5€ -12€ -> 13€ – 14€ (+13% με 16,6%)
Μυζήθρα (1 κιλό): 8,5€ -> 10€ (+17,6%)
Ανθότυρο (1 κιλό): 5,5€ -> 7€ (+27,2%)
«Λουκέτα» σε μεγάλους παραγωγούς τυροκομικών
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες το πρωί ο τυροκόμος Στέφανος Βακόνδιος, τόνισε ότι η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών, τους αναγκάζει να τρώνε τα ζώα λιγότερο, έτσι επηρεάζεται και η παραγωγή γάλακτος, που τελικά μειώνεται.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου, η κατάσταση είναι τραγική, καθώς 3 μεγάλοι παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους.
Ο παραγωγός δεν έκρυψε την ανησυχία του, ότι επίκεινται ελλείψεις στο τυροκομικά προϊόντα, καθώς από εκεί που η καθημερινή παραγωγή ήταν 3 τόνοι γάλα, σήμερα η παραγωγή έχει πέσει στα 1.500 με 1.800 κιλά παραγωγής γάλακτος ημερησίως.