Με αφορμή τα τρίτα «γενέθλια» της Δημοτικής Αρχής…
Τα άμεσα, τα έμμεσα και τα ολοκληρωμένα έργα στον Δήμο Ξάνθης
Τρία χρόνια Διοίκησης Τσέπελη, συμπληρώθηκαν προχθές 1/9, αν και τα δυομιση τελευταία επισκίασε η πανδημία με ο,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την υλοποίηση έργων και την εξέλιξη διαδικασιών.
Η «Θ» επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος απάντησε στην ερώτηση «τι έχουν να περιμένουν οι Ξανθιώτες τον τελευταίο χρόνο της θητείας, που δεν είδαν τα τρία προηγούμενα έτη».
ΤΟ ΝΕΟ BACKGROUND ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ, ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΡΤΑΝ ΤΟΥ ΔΑΚ
Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, ο κ. Μανώλης Τσέπελης, ανέφερε πως «ο,τι υποσχεθήκαμε στον κόσμο, μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά δεν θα υπάρχει κάτι που να μην είναι τουλάχιστον σε δημοπράτηση και σε εξέλιξη υλοποίησης. Ήδη, η ΔΕΥΑΞ με τα έργα 14 εκατομμυρίων, δημιουργεί ένα άλλο ‘’background’’ λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα. Και αυτά έγιναν από εμάς. Επίσης, σε δέκα μέρες το αργότερο ξεκινούν 14 παιδικές χαρές. Αυτές έχουν δημοπρατηθεί, πέρασαν όλους τους ελέγχους και είναι έτοιμες να ξεκινήσουν. Έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το ταρτάν του ΔΑΚ (που επί χρόνια δεν το έκανε κανείς) και αναμένεται αυτές τις ημέρες να γίνει η σύμβαση, για να ξεκινήσει».
ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ, ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
«Η πρώτη υπόσχεση που δώσαμε, αφορούσε στο κολυμβητήριο. Δεν υπάρχει πια αμφισβήτηση. Άνοιξε. Μια υπόσχεση που έγινε πράξη μετά από 11 χρόνια. Το άλλο κομμάτι είναι ότι αυτήν την στιγμή υλοποιούμε περίπου 2 εκ. ευρώ με ασφαλτοστρώσεις μέσα στην πόλη και στους συνοικισμούς Ευμοίρου, Κιμμερίων κλπ, αλλά με την όποια πρόβλεψη καθυστέρησης με τα έργα υποδομής του αερίου και της ΔΕΥΑΞ. Θα ήταν το λιγότερο ντροπή να πετάξουμε τα χρήματα του κόσμου (σ.σ. εννοεί να ασφαλτοστρωθούν σημεία πριν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις αερίου αλλά και τα έργα από την ΔΕΥΑΞ). Όσον αφορά στην ΔΕΥΑΞ, θυμίζω τις δεξαμενές αλλά και το μεγάλο έργο σε Μ. Εύμοιρο, Γέρακα, Πίλημα, οικισμοί που παρέμεναν για μέρες χωρίς νερό τόσα χρόνια. Εκεί δόθηκε λύση, όπως επίσης λύση δίνεται και στον Δαφνώνα με την γεώτρηση που γίνεται από την ΔΕΥΑΞ, αλλά και στα Κομνηνά που υπάρχει πρόβλημα με την υποδομή της ΔΕΗ» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτές τις ημέρες – ίσως και από την επόμενη εβδομάδα – θα βγάλουμε σε δημοπρασία το Γήπεδο Μπαλτατζή. Έχει ολοκληρωθεί όλη η μελέτη. Και εδώ, θέλω να πω πως για να ολοκληρωθούν αυτές οι μεγάλες μελέτες, χρειάζονται το λιγότερο ενάμιση χρόνο. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα βγαίνει σε διαγωνισμό και η Πλατεία Καρυοφύτου. Και αυτή αποτελούσε πάγιο αίτημα των συμπολιτών μας. Μέσα στον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο βγαίνει και η μικρή κολυμβητική δεξαμενή 25 μέτρων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα αυτήν την στιγμή είναι στον «αέρα» η γέφυρα του Δαφνώνα – Γέρακα μετά από 11 χρόνια αλλά και οι δυο γέφυρες που έχουν καταστραφεί, στο Νεοχώρι. Παράλληλα, αυτές τις ημέρες, θα συμβασιοποιήσουμε – κατά 99% – και την Πεζογέφυρα Κιμμερίων».
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΚΑΙ ΣΤΟ «ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ»
Επίσης, ο κ. Τσέπελης, επισήμανε ότι «παράλληλα, σε πρόταση στο «Τρίτσης» και στο «Ανάκαμψης», έχουμε τις γωνιές ανακύκλωσης (8 εκ. ευρώ) για τις οποίες έγιναν οι μελέτες, μια μελέτη 2 εκ. από την διοίκηση του Μιχάλη Στυλιανίδη για την διαμόρφωση της Πλατείας Ελευθερίας, αλλά και 600.000 ευρώ για την προμελέτη που προτείναμε για το «Σπίτι Πολιτισμού» στο Κολυμβητήριο. Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε στείλει πρόταση για τον κόμβο του «Σίσσυ» στον ΟΑΕΔ και την διάνοιξη της οδού Σάρδεων (1.200.000 ευρώ). Είναι ολοκληρωμένη πρόταση. Επίσης, στείλαμε για οδικό φωτισμό (600.000 ευρώ) και διαγραμμίσεις (200.000 ευρώ). Παράλληλα σε λίγες μέρες θα δημοπρατήσουμε και ένα έργο 1.200.000 ευρώ για την διαμόρφωση του κτιρίου «Μουζαφέρ Μπέη» (έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση) ενώ ολοκληρώνουμε την διαδικασία (200.000 ευρώ) για το Μονοπάτι του Σαμακώβ. Όλα αυτά, θα είναι σε δημοπράτηση μέσα στο επόμενο δίμηνο και είναι σημαντικό».
ΟΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ, Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΚΑΙ Η…ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της Δυτικής Εισόδου της πόλης, στην ολοκλήρωση της μελέτης του 4ου Λυκείου, ενώ τόνισε ότι και ο Α’ Βρεφικός – Παιδικός έναντι του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου «Φίλιππος Αμοιρίδης» βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της μελέτης.
Επιπλέον ο κ. Τσέπελης, αναφέρθηκε και στην προμελέτη για Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την Δημοτική Αγορά που όπως επισήμανε «έχει προγραμματιστεί», ενώ ενημέρωσε ότι έχει έρθει και η έγκριση για 20 αυτοκίνητα και σάρωθρα για την καθαριότητα. Παράλληλα αναφέρθηκε και στους υπόγειους κάδους αλλά και στην αντικατάσταση των κάδων απορριμμάτων, σημειώνοντας εν κατακλείδι ότι «θεωρούμε πως τον επόμενο καιρό ο σχεδιασμός που θα προκύπτει, θα υλοποιηθεί με σεβασμό στις υποσχέσεις που δώσαμε στους πολίτες». Κλείνοντας ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αδειοδότηση λειτουργίας του Δημοτικού Πάρκινγκ «με μια καινούρια νομοθεσία που είναι δαιδαλώδης, αλλά προφανώς θα το λύσουμε και αυτό μετά την πανδημία» όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, υποσχόμενος ότι θα προχωρήσει και η διαδικασία με το Γυμνάσιο (1.900.000 ευρώ) στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών.
«Βλέπετε ότι δεν υπάρχει εκκρεμότητα που να μην πήρε τον δρόμο της. Βέβαια, υπήρχε η πανδημία και καθυστερήσαμε» τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης, εξηγώντας ότι η πανδημική κρίση στάθηκε εμπόδιο αναφορικά την εξέλιξη των διαδικασιών αλλά και ότι «ακόμη και αν υπήρχαν οι μελέτες, δεν υπήρχαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα έργα. Αυτή η καθυστέρηση, υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε συνέπεια και θεωρώ ότι – πρώτα ο Θεός – θα έχουμε ένα «οργασμό» από έργα την επόμενη χρονιά».