Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπό τον συντονισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ανακοίνωσαν χθες τα μέτρα που λαμβάνει άμεσα η κυβέρνηση έτσι ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας στο ελληνικό δημόσιο.
Ο σχεδιασμός προβλέπει εξοικονόμηση κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε 212.000 ρολόγια του δημοσίου τομέα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα τοποθετηθεί ένας ενεργειακός υπεύθυνος σε κάθε φορέα του Δημοσίου, ενώ θα υπάρξει μια δέσμη κινήτρων και αντικινήτρων για κάθε υπηρεσία.
Κώστας Σκρέκας: Αντιμετωπίζουμε τριπλή ενεργειακή κρίση
Ο Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για τριπλή ενεργειακή κρίση (φυσικό αέριο, ρεύμα, πετρέλαιο) και την συνέκρινε με αυτή της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970. Την απέδωσε, δε, στον «εκβιασμό» της Ρωσίας. Ανέφερε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει στην Ε.Ε. τη λήψη επιπλέον μέτρων, ενώ μέχρι τώρα η «Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά», καθώς οι ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου βρίσκονται σε προτεραιότητα.
Στόχοι, η επίτευξη ενεργειακής επάρκειας και απεξάρτηση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία και η μείωση των λογαριασμών για τα νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ωστόσο «οφείλει να αποτελέσει το παράδειγμα για όλη την κοινωνία».
Οι τρεις άξονες:
-Μέτρα για μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε ετήσια βάση στο 30%.
-Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης.
-Κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.
Ο υπουργός ζήτησε από όλους τους δημόσιους υπάλληλους να συμβάλλουν και με την ατομική τους συμπεριφορά σε αυτούς τους στόχους.
Άλλα άμεσα μέτρα είναι:
-Φυσικός αερισμός του κτηρίου, έλεγχος για το κλείσιμο των υπολογιστών και των λαμπτήρων στα γραφεία.
-Βελτιστοποίηση του φωτισμού στον δημόσιο χώρο – υπολογίζεται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί έως και το 50% της ενέργειας με αυτόν τον τρόπο.
-Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» (κόστους 640 εκατ. ευρώ) που θα ξεκινήσει άμεσα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του Δημοσίου.
Μάκης Βορίδης: Ενεργειακός υπεύθυνος σε κάθε δημόσια υπηρεσία
«Αυτά που συζητάμε τώρα έχουν ήδη ενσωματωθεί σε κυβερνητική απόφαση του περασμένου Ιουλίου και προβλέπει την εξοικονόμηση ενέργειας», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Ένα βασικό μέτρο είναι η τοποθέτηση ενεργειακού υπεύθυνου στις δημόσιες υπηρεσίες ο οποίος θα πρέπει να οριστεί από τους φορείς του Δημοσίου.
«Θα παρέχονται κίνητρα, δηλαδή όσοι πιάνουν τους ενεργειακούς στόχους, θα λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις», σημείωσε ο υπουργός.
«Υπάρχει κι ένα ηθικό ζήτημα: Όταν βιώνουμε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, που οφείλεται σε γεωπολιτικούς λόγους και ζητάμε από όλους εξοικονόμηση ενέργειας, δεν γίνεται να μην πρωτοστατήσει σε αυτό ο δημόσιος τομέας», υπογράμμισε ο Κώστας Βορίδης.
Πρόσφατα, σημείωσε ο υπουργός, εκδόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος για τη σχετική κυβερνητική απόφαση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από φορείς του Δημοσίου, θα επέρχονται κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μη ένταξη στον σχεδιασμό των νέων προσλήψεων.
«Θα είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτό», ξεκαθάρισε ο Μάκης Βορίδης. «Δεν ζητάμε και κάτι… συγκλονιστικό. Τον ορισμό ενός ενεργειακού υπεύθυνου, ζητάμε, ο οποίος θα ελέγχει στοιχειώδη πράγματα», σχολίασε, «προκειμένου να πετύχουμε άμεσα τον στόχο της εξοικονόμησης του 10%».
Θοδωρής Σκυλακάκης: Στόχος μας, η αλλαγή συμπεριφοράς
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης ενημέρωσε ότι το ρεύμα στο δημόσιο για το 2021 κόστισε 700 εκατομμύρια ευρώ.
«Το Δημόσιο λειτουργεί κυρίως με το φυσικό αέριο, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 12-14 φορές. Αυτή η αύξηση είναι τεράστια και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε», σημείωσε.
«Στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς. Δηλαδή όταν ξοδεύουμε ενέργεια να δείχνουμε μια αυξημένη επιμέλεια, που δεν τη δείχναμε όταν η ενέργεια ήταν φθηνή», τόνισε ο Θοδωρής Σκυλακάκης.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
-Για όσο ένας φορέας δεν εφαρμόζει την κυβερνητική απόφαση, δεν θα δίνονται χρηματοδοτήσεις τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για έκτακτες δαπάνες.
-Για τους Δήμους, ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας στο 10% αποτελεί προϋπόθεση για τις κρατικές ενισχύσεις του δεύτερου εξαμήνου του έτους.
- Στο σύστημα μπόνους για τους υπαλλήλους θα ενταχθεί και η εξοικονόμηση ενέργειας (10%), αλλιώς το μπόνους σε διοικήσεις υπηρεσιών δεν θα δίνεται.
-Όσες υπηρεσίες επιτύχουν 15% εξοικονόμηση, θα ενισχυθούν κατά 5% επιπλέον στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Αυτό, εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις ενεργειακές ανάγκες.
-Ανάπτυξη πρόσθετων δράσεων όπως η σύσταση σώματος ενεργειακών επιθεωρητών που θα πραγματοποιούν ελέγχους και προτάσεις για τη βέλτιστη ενεργειακή εξοικονόμηση και βοήθεια στους ενεργειακούς υπευθύνους.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι η δαπάνη του δημοσίου για ηλεκτρική ενέργεια φτάνει στα 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη, ενώ για το 2022 η κατανάλωση θα παραμείνει στις 5.300 γιγαβατώρες με κόστος 1,165 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.