Σπέρνονται… «καθρέφτες» αντί για σιτάρι!

Πληθώρα αγροτικών φωτοβολταϊκών σε χωράφια της Ξάνθης

Κ. Δαλάτσης: «Περισσότερο ωφελημένοι οι πρώτοι που ασχολήθηκαν-Δεν ανήκει σε αγρότες η πλειοψηφία των πάρκων»

Αυξάνονται αλματωδώς τα φωτοβολταϊκά πάρκα και τα panels σε αγροτικές εκτάσεις, ιδιαίτερα στις πεδινές περιοχές του Νομού Ξάνθης, την ίδια στιγμή που τα κόστη της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί και όλοι μιλούν για τρόπους εξοικονόμησης.

Ποια είναι όμως τα οφέλη των αγροτών από την χρήση Φ/Β;  Υπάρχει ενδιαφέρον για τον νέο κύκλο του net metering; Ανήκουν όλα αυτά τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε αγρότες της περιοχής μας; Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης.

«ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ – ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ Φ/Β ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ»

«Όπως σε κάθε δουλειά, αυτοί που ξεκινούν πρώτοι είναι περισσότερο ωφελημένοι σε σχέση με αυτούς που τοποθετούν φωτοβολταϊκά αυτήν την περίοδο. Η πλειοψηφία των φωτοβολταϊκών που βλέπουμε στα χωράφια, δεν ανήκει σε αγρότες, αλλά σε εταιρείες»

Αναλυτικότερα ο κ. Δαλάτσης, επισήμανε στην «Θ» ότι «όπως σε κάθε δουλειά, αυτοί που ξεκινούν πρώτοι είναι περισσότερο ωφελημένοι σε σχέση με αυτούς που τοποθετούν φωτοβολταϊκά αυτήν την περίοδο. Η πλειοψηφία των φωτοβολταϊκών που βλέπουμε στα χωράφια, δεν ανήκει σε αγρότες. Ένα πολύ μικρό ποσοστό, το έχουν αγρότες. Σίγουρα τα πολύ μεγάλα φωτοβολαϊκά πάρκα, δεν είναι των αγροτών. Κάποιοι αγρότες βέβαια, έχουν τοποθετήσει Φ/Β και για να πωλούν, ενώ πολλοί έχουν τοποθετήσει panels με το γνωστό net metering (που περιμένουμε να ξεκινήσει ξανά) ώστε στην ουσία να πωλούν το ρεύμα που χρησιμοποιούν και να μην πληρώνουν ρεύμα. Αυτό είναι ένα καλό μέτρο για τους αγρότες. Η απόσβεση βέβαια θα γίνει σε βάθος χρόνου, αλλά για όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει, αναμφισβήτητα είναι καλό. Βλέπουμε ότι «φυτρώνουν» παντού φωτοβολταϊκά και είναι λογικό. Πρέπει να πούμε όμως ότι σχεδόν όλα τα panels έχουν τοποθετηθεί σε άγονα χωράφια. Αυτά είτε τα έχουν νοικιάσει με ένα καλό «μίσθωμα» οι εταιρείες των φωτοβολταϊκών  και πληρώνουν στον αγρότη, ο οποίος αγρότης βέβαια δεν έχει κάποιο άλλο εισόδημα από εκεί αφού δεν τα δηλώνει στο ΟΣΔΕ (για επιδοτήσεις κλπ) είτε τα έχουν πουλήσει. Είναι επίσης λογικό, αν δοθούν άδειες, να δούμε πάλι τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα χωράφια. Εκτιμώ ότι αυτήν την περίοδο, οι συνάδελφοι αγρότες θα προσπαθήσουν να κάνουν το net metering (να πωλούν στην ουσία το ρεύμα που καταναλώνουν) ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουν, καθώς έχει ανέβει πάρα πολύ η ενέργεια και είναι πολύ δύσκολο να αρδεύσουμε και να κάνουμε οποιασδήποτε μορφής δουλειά. Ειδικά στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά».

«ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΩΦΕΛΟΥΝ ΤΑ Φ/Β – ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

«Αναμφισβήτητα ωφελούν τα φωτοβολταϊκά και δεν νομίζω να μπαίνουν όπου να ναι. Αν συνέβαινε αυτό, τότε όντως θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά από την άλλη, τα πράγματα στον αγροτικό κόσμο είναι πολύ δύσκολα. Ναι μεν πουλήσαμε λίγο ακριβότερα τις παραγωγές μας, αλλά με τις τιμές που πουλήσαμε – γιατί τώρα ξέρουμε όλοι τι γίνεται – δεν καλύψαμε την αύξηση τους κόστους. Εκεί, υπάρχει πρόβλημα» συνέχισε ο ίδιος, ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχουν περιθώρια ή έχει «κορεστεί» ο Νομός Ξάνθης από Φωτοβολαϊκά Panels, απαντά ότι «εκτιμώ ότι υπάρχουν περιθώρια (χωρίς να γνωρίζω επακριβείς αριθμούς). Είναι αναγκαία και η ενέργεια, όπως έχουν τα πράγματα, αλλά είναι αναγκαία και η σίτιση. Βλέπουμε όμως ότι προφανώς στην χώρα μας κακώς καλλιεργούμε. Ό,τι προϊόντα θέλουμε, μπορούμε να τα φέρουμε απ΄έξω, τα φέρνουν φθηνότερα, από τριτοκοσμικές χώρες – με υποτυπώδεις ελέγχους – από ευρωπαϊκά κράτη πολύ φθηνότερα, γιατί εκεί έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής από εμάς και κάποια στιγμή ο αγρότης προβληματίζεται και σκέφτεται «για ποιο λόγο να καλλιεργώ; Έτσι βλέπουμε – με επίσημα στοιχεία – ότι την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί περίπου 33% οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο συμβαίνει και στην χώρα μας».

ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ…ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ (;) – ΔΕΝ ΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ

Κλείνοντας ο κ. Δαλάτσης εκτίμησε ότι ο ρυθμός της μείωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην χώρα μας, θα ενταθεί περισσότερο, αν δούμε σε βάθος εξαετίας τι θα καλλιεργείται τότε, σε σχέση με τώρα. Κάτι που διαφαίνεται ήδη από τους λιγοστούς αγρότες – σήμερα – στα χωριά του Νομού Ξάνθης, όπου κάποτε κάθε οικογένεια καλλιεργούσε. Επίσης ο κ. Δαλάτσης, δοθείσης της ευκαιρίας, επισήμανε ότι η πρόσφατη επιστροφή φόρου στα καύσιμα, δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση την αύξησή τους, ενώ την ίδια στιγμή η υπόσχεση για ενίσχυση στα λιπάσματα των αγροτών, παραμένει μέχρι σήμερα… υπόσχεση.