ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ: Πως αντιμετωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά, μέσα στο πλήθος;

Ζάλη, τάση λιποθυμίας και μικροεγκάυματα, μέχρι στιγμής, στα φετινά περιστατικά

Ζεκή Μεμέτ Αλή: «Στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών το ΕΚΑΒ – Περιπολούν οι εθελοντές μας»

Μπορεί οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, να προσελκύουν πλήθος κόσμου στα στενά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού, ωστόσο – όπως είναι λογικό – από καμία διοργάνωση δεν έλειψαν περιστατικά λιποθυμικών επεισοδίων, μικροεγκαυμάτων κλπ. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση ενός περιστατικό μέσα στο πλήθος; Πόσο καθοριστική είναι η παρέμβαση ενός διασώστη – εθελοντή του Ερυθρού Σταυρού; Μπορεί ένα όχημα έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ) να προσελκύσει σημεία μέσα σε τόσο κόσμο; Υπάρχει σχέδιο «φυγάδευσης» ενός ασθενούς; Υπήρξαν, μέχρι στιγμής, αντίστοιχα περιστατικά στην φετινή διοργάνωση;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ» ο γνωστός Διιασώστης και Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή.

«ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ»

«Υπάρχουν περιστατικά, όχι όμως πολύ σοβαρά. Έχουν γίνει και διακομιδές στο νοσοκομείο. Τα περιστατικά αφορούσαν σε απλή ζάλη, τάση λιποθυμίας, μικρά εγκαύματα κ.α. Όπου υπάρχει πολυκοσμία, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά μπορούν να συμβούν».

Αναλυτικότερα, ο κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή, εξηγεί ότι «υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Βρίσκεται στον παιδικό σταθμό μαζί με εμάς από τις 18.00 έως 01.00. Έχει παραχωρηθεί από το ΕΚΑΒ και ήδη τις προηγούμενες ημέρες έχουν γίνει και διακομιδές. Ο Παιδικός Σταθμός έχει μετατραπεί σε Σταθμό Πρώτων Βοηθειών. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν περίπολα, έχουμε και  ιατρό από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο και έτσι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με ένα οργανόγραμμα που έχουμε καταθέσει προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για την ώρα, όλα πάνε κατ΄ευχήν».

«ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΣ – ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ»

Είναι όμως καθοριστική η παρέμβαση του «Ερυθροσταυρίτη» – Διασώστη σε ένα περιστατικό, μέχρι αυτό να το παραλάβει το ασθενοφόρο και να προχωρήσει η διακομιδή του;

Απαντώντας, στο παραπάνω ερώτημα, ο ίδιος τονίζει ότι «Βεβαίως και είναι. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός των Πρώτων Βοηθειών, μέχρι να φτάσει ένα περιστατικό στο νοσοκομείο και να επιληφθεί ο Ειδικός. Όσον αφορά στην διακομιδή, το ασθενοφόρο από τον Παιδικό Σταθμό ανεβαίνει και κατεβαίνει από τον συγκεκριμένο δρόμο (που έχει μονοδρομηθεί μεν αλλά αυτό δεν αφορά στο ασθενοφόρο και σε όλα τα οχήματα έκτακτης ανάγκης). Ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιάς, υπάρχει το οργανόγραμμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να ανταπεξέλθει. Για όλα τα ενδεχόμενα περιστατικά έχει φροντίσει ο Ερυθρός Σταυρός, το Κέντρο Πολιτισμού, ο Δήμος Ξάνθης, το ΕΚΑΒ ώστε να τα προλάβουν. Βεβαίως είναι δύσκολο, με τον πολύ κόσμο, να κινηθεί το όχημα του ΕΚΑΒ, πέρα από το συγκεκριμένο σημείο, αλλά ο Ερυθρός Σταυρός καλύπτει τις εκδηλώσεις και υπάρχουν σε όλα τα στέκια τα περίπολα, ενώ έχουμε αφήσει σε κάθε σύλλογο και ένα τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης για άμεση επικοινωνία με τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών».

«ΖΑΛΗ, ΤΑΣΗ ΛΙΠΟΘΥΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ»

Αναφορικά με τα περιστατικά στα οποία έχουν επιληφθεί οι «Ερυθροσταυρίτες» μας, ο κ. Μεμέτ Αλή, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν περιστατικά, όχι όμως πολύ σοβαρά. Έχουν γίνει και διακομιδές στο νοσοκομείο. Τα περιστατικά αφορούσαν σε απλή ζάλη, τάση λιποθυμίας, μικρά εγκαύματα κ.α. Όπου υπάρχει πολυκοσμία, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά μπορούν να συμβούν».

ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Τέλος, σε ο,τι αφορά στους Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται επί ποδός κατά την διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης, ο ίδιος σημείωσε ότι «στο οργανόγραμμα υπάρχει συμμετοχή 24 ατόμων (μιας διμοιρίας όπως την ονομάζουμε), υπάρχει ο γιατρός του Στρατιωτικού Νοσοκομείου, υπάρχουν άνθρωποι σε επιφυλακή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (πυρκαγιά κ.α) και καθημερινά βρίσκονται επί ποδός από τις 18.00 έως τις 01.00 το βράδυ».