Στ. Μωραΐτης: «Δεν περιμένουμε καμία μεγάλη επένδυση στον Ν. Ξάνθης – Κανένα ενδιαφέρον και για τα «κουφάρια»

Οι εν λειτουργία βιομηχανίες, τα «ερείπια» των εργοστασίων και η Διακομματική Επιτροπή

«Χρειάζεται διαφορετική πολιτική για να μοιραστεί η ‘’πίτα΄΄ των επενδυτών στην Θράκη» σημειώνει στην «Θ» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης

Και ενώ όλοι συμφωνούν, πως για να επέλθει πραγματική ανάπτυξη στη Θράκη και να παρακρατηθεί ενταύθα ο πληθυσμός, απαιτείται η δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνον με νέες επενδύσεις στον βιομηχανικό-ιδιαίτερα- κλάδο, παρόλα αυτά, κανένα νέο «φουγάρο» δεν καπνίζει, εκτός από κάποιες μικρές εξαιρέσεις. Το πρόβλημα εντείνεται περισσότερο για τον Ν. Ξάνθης, με βάση και τα προβλεπόμενα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι που να προοιωνίζεται αναφορικά με κάποια νέα επένδυση στην Ξάνθη, ενώ παράλληλα στάθηκε για άλλη μια φορά και στην αδικία του διαχωρισμού των τριών νομών της Θράκης σε σχέση με τα επενδυτικά κίνητρα που προβλέπονται από τον αναπτυξιακό νόμο.

«ΔΕΝ ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ»

«Ευτυχώς υπάρχουν εδώ δυο – τρεις σοβαρές βιομηχανίες, οι οποίες αυτήν την στιγμή βρίσκονται εν ενεργεία και απασχολούν αρκετό κόσμο. Λέω «ευτυχώς» γιατί δεν προοιωνίζεται καμία μεγάλη επένδυση ή έστω μικρή ή μεσαία στην περιοχή μας»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μωραΐτης, επισήμανε ότι «δυστυχώς δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου, πλην των δυο βιομηχανιών που ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα, ότι πιθανόν να έρθει να επενδύσει κάποιος εδώ. Δεν έχω ακούσει κάτι. Ευτυχώς υπάρχουν εδώ δυο – τρεις σοβαρές βιομηχανίες, οι οποίες αυτήν την στιγμή βρίσκονται εν ενεργεία και απασχολούν αρκετό κόσμο. Λέω «ευτυχώς» γιατί δεν προοιωνίζεται καμία μεγάλη επένδυση ή έστω μικρή ή μεσαία στην περιοχή μας, παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν με την Διακομματική Επιτροπή. Προχθές, όλοι οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, παραβρεθήκαμε στην Κομοτηνή και επισημάναμε το ζήτημα αυτό, καθώς είναι ένα θέμα που απασχολεί τα Επιμελητήρια αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Η ανεργία έχει πάει στα ύψη, ενώ ο  κόσμος «ψευτοβολεύεται» με τα απαράδεκτα επιδόματα ανεργίας. Εμείς εδώ και δέκα χρόνια, προτείναμε να δίνονται επιδόματα εργασίας και όχι ανεργίας. Δυστυχώς, δεν μας ακούν οι κυβερνήσεις και βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε και πάμε συνεχώς στο χειρότερο. Αυτό βλέπουμε εμείς και αυτό εισπράττει και η κοινωνία γενικότερα στην περιοχή μας».

«ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ; »

«Η Ξάνθη έχει ανάγκη από μεγάλες βιομηχανίες. Το λέμε κάθε μέρα και το φωνάζουμε δυνατά και στους Υπουργούς και στις Διακομματικές Επιτροπές. Όσον αφορά στα κουφάρια, αυτά βρίσκονται εκεί 30 και 40 χρόνια και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς απολύτως. Ποιος θα ενδιαφερθεί τώρα; Τα περισσότερα έχουν σαπίσει, έχουν απαξιωθεί εντελώς και οποιοασδήποτε και να τα πάρει, θα τα γκρεμίσει για να φτιάξει μια νέα κτιριακή εγκατάσταση, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον. Κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις, έχουν κάνει σε 1-2 κουφάρια κάποιες επενδύσεις, αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα με το να απασχολήσεις 5 και 10 ανθρώπους» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο απλοποίησης των διαδικασιών προκειμένου να έρθει πιο εύκολα ένας επενδυτής, υπογράμμισε ότι «έχουμε τεράστιο πρόβλημα με το να έρθουν επενδύσεις στην περιοχή μας. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον και πίεση προς τους κυβερνώντες, δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτε. Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές και με το 12%.  Πέρασαν δύο χρόνια για να γίνει ένα τόσο απλό πράγμα. Για να πάρουν οι επενδυτές που δούλευαν και δήλωναν και τα κέρδη από το 2010, αυτά που δικαιούνταν (Έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Σταθάκης) η κατάργηση των νόμων αυτών, είχε διαφορετική άποψη τη ΣτΕ κ.ο.κ.)»

«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ Η ‘’ΠΙΤΑ’’ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ Σ΄ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ»

«Δεν βλέπουμε κάποια κινητικότητα. Η Διακομματική Επιτροπή έχει θέσει κάποια θέματα σε προτεραιότητα, αλλά θα περάσει πολύς χρόνος για να ωριμάσει το πράγμα και να βρεθεί έστω και ένας επενδυτής και να έρθει εδώ, από την στιγμή που τα πλεονεκτήματα στον Ν. Έβρου και κυρίως στην Αλεξανδρούπολη – και δεν το λέω ανταγωνιστικά – είναι περισσότερα. Λέω, ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια διαφορετική διάταξη και μια διαφορετική επιδότηση προκειμένου να μοιραστεί η «πίτα» των επενδυτών σε όλη την περιοχή μας. Από την στιγμή που πήγαν και οι βάσεις  στην Αλεξανδρούπολη, έχουν και ένα πλεονέκτημα εκ των πραγμάτων. Και οι δυο νομοί (Καβάλας και Αλεξανδρούπολης) έχουν το πλεονέκτημα της θάλασσας, του λιμανιού κλπ» συνέχισε ο κ. Μωραΐτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η Δράμα, η Ξάνθη και η Ροδόπη, φαίνεται να είναι απαξιωμένοι. Ειδικά σε Ξάνθη και Ροδόπη, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Η αξιοπιστία του κράτους, έχει αποκατασταθεί μερικώς με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, διότι μια επιχείρηση που θα έπρεπε να πάει 1 εκ. θα πάρει 150.000 με αυτήν την διαδικασία. Τα υπόλοιπα, είναι οφειλόμενα. Άρα, όποιον νόμο και να περάσουν, αν δεν αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους προς τους επενδυτές, δεν πρόκειται να έρθει κανένας επενδυτής στην περιοχή μας».