Μ. Μαλλιαρουδάκη: «Δραματική η αλλαγή στα αρτοσκευάσματα – Μονόδρομος οι αυξημένες τιμές»

Βουτήματα, κουλουράκια, πιτάκια και άλλες λιχουδιές «στολίζουν» τις βιτρίνες των αρτοποιείων

«Συγκρατημένα τα άλευρα – Τώρα θα δούμε τις τιμές στο στάρι» σημειώνει στην «Θ» η ίδια

Βουτήματα, κουλουράκια, πιτάκια, ντονατ και μια μεγάλη ποικιλία από λιχουδιές, συναντά κανείς στις βιτρίνες των αρτοποιείων της Ξάνθης. Κατά πόσο προσεγγίσιμα οικονομικά όμως είναι όλα τα παραπάνω από μεγάλη μερίδα καταναλωτών, με τις τιμές για την αγορά τους;  

Ποια είναι σήμερα η τιμή του απαραίτητου για το καθημερινό τραπέζι, ψωμιού; Τι συμβαίνει με τις τιμές σε αλεύρι αλλά και στάρι;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ» το μέλος Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης και υπεύθυνη των ΜΜΕ κ. Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη.

«ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ – ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ»

«Τα αρτοπαρασκευάσματα, έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Σίγουρα και οι αρτοποιοί βγάζουμε και λιγότερες ποσότητες και αυτό είναι ένα πρόβλημα και όσον αφορά στην ποικιλία, που θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει στα μαγαζιά μας».

Αναλυτικότερα, η κ. Μαλλιαρουδάκη, επισήμανε ότι «εκεί είναι δραματική η αλλαγή, γιατί το ψωμί έχει μια μείωση ούτως ή άλλως στην κατανάλωση τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν αλλάξει και οι διατροφικές μας συνήθειες. Όμως, όλα τα υπόλοιπα αρτοπαρασκευάσματα, τόσο εξαιτίας της τιμής τους όσο και εξαιτίας του ότι όλοι προσπαθούμε (λόγω οικονομικής κρίσης) να κάνουμε και κάποια πράγματα στο σπίτι μας, έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Σίγουρα και οι αρτοποιοί βγάζουμε λιγότερες ποσότητες και αυτό είναι ένα πρόβλημα και όσον αφορά στην ποικιλία, που θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει στα μαγαζιά μας. Πρέπει δηλαδή να γίνουν πολύ μικρές ποσότητες, από πάρα πολλά πράγματα. Αυτό είναι πιο δύσκολο, αλλά συνεχίζουμε. Έτσι θα γίνεται».

«ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ – ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ»

Αναφορικά με τις τιμές των αρτοπαρασκευασμάτων, η ίδια τόνισε ότι «είναι μονόδρομος. Δεν είναι τιμές για κέρδος, αλλά τιμές για επιβίωση. Είναι πολλά τα χρήματα, αλλά αν σκεφτείτε πόσο κόστιζε το τυρί – για παράδειγμα – πριν μερικούς μήνες και πόσο κοστίζει σήμερα, είναι σχεδόν διπλάσια η τιμή. Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι είναι ακριβά, αλλά είναι όλα πολύ αυξημένα. Δυστυχώς. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουν να συγκρατηθούν οι τιμές, αλλά είναι «ασυγκράτητες» αφού τα κόστη αυξάνονται συνεχώς για όλα. Σε ο,τι έχει περισσότερα υλικά – και τα περισσότερα εξ αυτών είναι πιο ακριβά πλέον – έχουν ανέβει οι τιμές και είναι λογικό».

«ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΑΛΕΥΡΑ – ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΡΙ»

Σε ο,τι αφορά στα άλευρα, αλλά και στην τιμή του σταριού, η ίδια διευκρίνισε ότι «υπάρχει μια συγκράτηση τιμών στα άλευρα αυτήν την στιγμή και αναμένουμε. Πρόκειται για ένα χρηματιστηριακό προϊόν, αλλά ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν έτσι οι τιμές. Αναφορικά με το στάρι, τώρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις νέες τιμές. Δεν έχει ούτε ένα μήνα που αλώνισαν. Ελπίζουμε ότι θα πέσουν οι τιμές».

«ΑΠΟ 1€ ΕΩΣ 1,30€ ΤΟ ΚΑΡΒΕΛΙ ΣΗΜΕΡΑ»

Τέλος, αναφορικά με την σημερινή τιμή του ψωμιού, η κ. Μαλλιαρουδάκη σημείωσε ότι «το καρβέλι (350 γραμμάρια) κυμαίνεται από 1€ έως 1,30€».