Δημοτικό Κολυμβητήριο Ξάνθης: Τέσσερις σύλλογοι- Εκατοντάδες εγγραφές- Πολλά και τα προβλήματα…

Τι λένε στην «Θ» οι πρόεδροι των δύο συλλόγων

Αθρόα προσέλευση και πληθώρα εγγραφών, από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, σημειώνουν οι Κολυμβητικοί Σύλλογοι της Ξάνθης. Κάτι το οποίο ωστόσο δημιουργεί γενικότερα και  δύσκολες συνθήκες.

Η «Θ» σε μια προσπάθεια να ενημερώσει το αναγνωστικό κοινό της σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται, μετά και την – επιτέλους – επανέναρξη του πολύτιμου για την πόλη και τους Ξανθιώτες, κολυμβητηρίου αλλά και την συνύπαρξη των συλλόγων, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του «ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ» και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ματθαίο Σαββίδη καθώς και με τον πρόεδρο του «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ» κ. Γιώργο Κόκκινο, που δεν δραστηριοποιείται για την ώρα στο Κολυμβητήριο, δεδομένου του ν. Αυγενάκη (όπως εξήγησε ο ίδιος).

Να σημειώσουμε, ότι προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τον πρόεδρο του Κ.Ο.Ξ κ. Απόστολο Μουτουσίδη, ο οποίος επιφυλάχθηκε να προχωρήσει σε δηλώσεις το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα, αλλά και με την εκπρόσωπο – προσωρινή αντικαταστάτρια του προέδρου του νέου συλλόγου «ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΞΑΝΘΗΣ» που δεν επιθυμούσε να προχωρήσει σε δηλώσεις, για λόγους που η «Θ» κρίνει απαράδεκτους…

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ

Πιο αναλυτικά, αρχικά ο κ. Κόκκινος, διευκρίνισε ότι «ο σύλλογος δεν λειτουργεί ακόμη στο κολυμβητήριο. Με τον ν. Αυγενάκη, οι σύλλογοι έπρεπε να έχουν αθλητική δραστηριότητα τον προηγούμενο χρόνο και επειδή ήταν κλειστό το κολυμβητήριο, εμείς δεν είχαμε και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Συνεπώς περιμένουμε να κάνουμε μια συμμετοχή σε αγώνες και μετά να ζητήσουμε την άδεια να μπούμε. Το κολυμβητήριο ξεκίνησε χωρίς τον «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ» εδώ και 15-20 μέρες. Συνεπώς δεν μπορώ να σας απαντήσω στα περί συνύπαρξης. Περιμένουμε να λάβουμε μέρος σε κάποιους αγώνες και να ζητήσουμε μετά την άδεια – καθώς θα έχουμε αθλητική δραστηριότητα – να μπούμε στις εγκαταστάσεις. Αυτό ισχύει για όλους τους ερασιτεχνικούς συλλόγους, για αυτό και υπάρχει πρόβλημα με το ποδόσφαιρο. Μας «έπιασε» και εμάς γιατί ήταν κλειστό το Κολυμβητήριο και δεν είχαμε αθλητική δραστηριότητα. Πιστεύω ότι κάτι θα έχει μέσα στον Οκτώβριο και ότι μόλις πάρουμε μέρος, αμέσως μετά, θα μπορέσουμε να μπούμε».

«ΕΧΟΥΜΕ 600 ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΘΑ ΕΙΝΑΙ ‘’ΔΩΡΟ΄΄ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΙΣΙΝΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Σαββίδης αναφορικά με τις εγγραφές, επισήμανε ότι «έχουμε 600 εγγραφές. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε παραπάνω. Και λέω «δυστυχώς» διότι όλος ο κόσμος θα ήθελε να έχει πρόσβαση στην πισίνα, αλλά δεν μας φτάνει και για αυτό διαβάζω με χαρά ότι ο Δήμαρχος προετοιμάζει και δεύτερη πισίνα. Αυτό θα είναι «δώρο». Μακάρι να υλοποιηθεί. Το ότι έχουμε πάρα πολλές εγγραφές, έχει τα καλά του αλλά και τα κακά του. Δημιουργεί στεναχώρια, πίκρα, θυμό, σε αυτούς που δεν μπορούν να ενταχθούν. Αν ενταχθούν αυτοί – αντίστοιχα – δημιουργείται αντίστοιχο συναίσθημα σε αυτούς που είναι ήδη, διότι οι συνθήκες γίνονται δύσκολες. Αυτό το νούμερο μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε, παρόλο που είναι πεπερασμένη η πισίνα. Έχουμε τρεις διαδρομές εμείς, τρεις ο Κ.Ο.Ξ, μια τα «Δελφίνια» και μια οι αθλητές (αυτούς που κάνουν αγωνιστική κολύμβηση)».

«ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ PH – ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ, Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»

Αναφορικά με το νερό, τις θερμοκρασίες αλλά και το ph, ο ίδιος τονίζει ότι «δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο κόσμος για το ph. Είναι υπο καθημερινό έλεγχο, υπάρχει αρμόδιος υπεύθυνος (και μηχανικός και ειδικός για το νερό). Δεν υπάρχει θέμα. Η θερμοκρασία του νερού, είναι κάτι το σχετικό με την έννοια ότι όσο θα πέφτει η θερμοκρασία, θα χρειάζεται παραπάνω ενέργεια. Η ενέργεια είναι κάτι που ξεπερνά και τον Όμιλο και τους Ομίλους και την διοίκηση και τον Δήμο, διότι εξαρτάται. Αυτό θα το δούμε προσεχώς. Θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι η λειτουργία θα συνεχιστεί, γιατί αυτή είναι η πρόθεση του Δημάρχου. Από την άλλη, διαβάζω οδηγίες και δηλώσεις ακόμη και του Πρωθυπουργού που λέει ότι θα πρέπει να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια. Αυτά τα ξέρουν ο Πούτιν και οι υπόλοιποι».

«ΔΙΚΑΙΗ Η ΜΟΙΡΑΣΙΑ – ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΜΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν έχει γίνει «δίκαιη μοιρασιά» και το αν οι σύλλογοι μπορούν να συνυπάρξουν, ο κ. Σαββίδης, απαντά ότι «η μοιρασιά είναι δίκαιη, όπως το λάβει κανείς. Αν το λάβει βάσει ιστορίας (υπήρχε χρόνια μια ομάδα από την οποία προέρχομαι και εγώ) μπορεί κάποιοι να δυσανασχετούν, να δυσφορούν και να παραπονούνται ότι δεν πήραν αυτά που θα ήθελαν. Άλλο «θέλω», άλλο τι μπορεί να γίνει. Το εφικτό, πολλές φορές δεν είναι και το πιο συμφέρον προς εμάς. Μπορεί να μην έχουμε δηλαδή την 50χρονη ιστορία του ΚΟΞ (από τον οποίο προέρχομαι, αγαπώ και σέβομαι), γιατί η ιστορία είναι ιστορία, αλλά σήμερα, ο «δυνατός» Όμιλος (αυτός που έχει τον πολύ κόσμο) είναι ο «Λεύκιππος». Και τι να πω εγώ; «Φύγετε εσείς, να έρθω εγώ»; Ούτε μπορώ να επικαλεστώ τον αριθμό των κολυμβητών, άρα να πω και ότι θα πάρω όλες τις διαδρομές. Δεν γίνεται αυτό. Θα πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία κατανόηση και ένας σεβασμός. Από την άλλη, υπάρχει και τρίτο σωματείο που επίσης θέλει τον χώρο του, αλλά και οι αθλητές κολυμβητές (παραπάνω του ΚΟΞ και κάποιοι του ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ). Αυτοί έχουν μια διαδρομή, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για το αγωνιστικό μέρος. Σε ο,τι αφορά στην συνύπαρξη, δεν βλέπω κανέναν λόγο να μην υπάρχει. Ούτε από τον «ΛΕΥΚΙΠΠΟ» υπάρχει κανένα παράπονο».

«ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ – ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ»

Επίσης, ο ίδιος υπογράμμισε (διευκρινίζοντας στην «Θ» ότι μιλά ως Δημοτικός Σύμβουλος επί του θέματος) ότι «το κολυμβητήριο δεν ανήκει ούτε στις ομάδες, ούτε στις ακαδημίες, αλλά στον δημότη της πόλης που δικαιούται να έχει πρόσβαση και μάλιστα κάποιες ώρες που να μπορεί. Άρα ο Δήμος έχει παραχωρήσει ώρες, ώστε ο χώρος να χρησιμοποιείται από το κοινό. Το κοινό όμως δεν είναι μόνον οι αρτιμελείς, αλλά και οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, που πρέπει να έχουν τον χώρο και τον χρόνο τους. Διότι η Δημοτική Αρχή έχει βάλει τον κατάλληλο εξοπλισμό που μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν αυτοί οι άνθρωποι και πρέπει να τους βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν και κάποιες ώρες που τους βολεύουν και δυστυχώς – πολλές φορές – συμπίπτουν και με αυτές που βολεύουν και τους υπόλοιπους. Πρέπει να υπάρξει και κάποια ευαισθησία ή να δοθούν και κάποιες παραπάνω ώρες (είτε το βράδυ είτε το Σαββατοκύριακο) για αυτούς».

ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ, ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Σε ο,τι αφορά στα γραφεία των συλλόγων, ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτά (και αφορά και στους τρεις συλλόγους) βρίσκονται εκτός του κολυμβητηρίου, εξηγώντας ότι ο χώρος που έχει παραχωρήσει ο Δήμος και στις τρεις ομάδες, είναι αποθηκευτικός. «Τα γραφεία μας είναι στην Πλάτωνος 10. Από ο,τι γνωρίζω και ο ΚΟΞ έχει νοικιάσει γραφεία. Ο χώρος που ευγενικά παραχωρεί ο Δήμος, είναι για να εξυπηρετούνται και ο κόσμος και οι παράγοντες της κάθε ομάδας, σε επίπεδο λειτουργίας της δεξαμενής. Εμείς τις εγγραφές μας, τις κάναμε στα γραφεία μας. Το ίδιο και ο ΚΟΞ από ο,τι ξέρω. Εκεί, υπάρχουν κάποια θέματα για κάποιους χώρους που χρόνια τους χρησιμοποιούσε εθιμικό δικαίω ο ΚΟΞ, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Ο,τι και να επικαλεστεί η οποιαδήποτε ομάδα σε αυτό το επίπεδο, δεν είναι σωστό. Ούτε εγώ μπορώ να επικαλεστώ κάτι».

«ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΑΛΛΑ…»

Κλείνοντας ο κ. Σαββίδης, σημείωσε ότι «η Ξάνθη έχει 5000 παιδιά σε αυτήν την ηλικία. Εν δυνάμει, θα μπορούσαν όλα να είναι στο κολυμβητήριο γιατί αποτελεί την καλύτερη άθληση. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Το θέμα της χωρητικότητας των κολυμβητηρίων σε ανθρώπινο δυναμικό, είναι παγκόσμιο. Και η πιο σύγχρονη πισίνα της Αμερικής, έχει το ίδιο πρόβλημα. Όλα γίνονται με αγαστή συνεργασία, με καλή πίστη και με καλή διάθεση. Παράπονα θα υπάρχουν. Παράπονα υπάρχουν από αυτούς που δεν θέλουν να συγχρωτίζονται (ούτε οι ίδιοι ούτε τα παιδιά). Είναι λογικό, κατανοητό και κάτι που αποδέχομαι, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Επίσης, είναι κατανοητό να θέλουν να συνταιριάξουν οι ώρες που κάνουν Γερμανικά, Αγγλικά κλπ και θέλουν να κάνουν μεταφορές από το ένα μέρος στο άλλο, αλλά πως θα γίνει; Φανταστείτε πόσα δισεκατομμύρια συνδυασμοί υπάρχουν για τα 1000 παιδιά που κινούνται αυτήν την στιγμή στο Κολυμβητήριο. Δεν γίνεται. Θα πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση. Και αυτό, δυσκολεύει τις οικογένειες, δυσκολεύει και τις ομάδες –  ακαδημίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι θα «κόψουμε τις φλέβες μας». Εμείς, ουσιαστικά επιτελούμε κοινωνικό έργο. Πρέπει να υπάρχει και κατανόηση. Και εγώ θα αντιδρούσα με τον ίδιο τρόπο στην θέση του καθενός, αλλά θα πρέπει να κατανοούμε και τις πραγματικές συνθήκες, όπως θα πρέπει να κατανοούμε και τις ειδικές συνθήκες. Όπως επίσης θα πρέπει να κατανοούμε ότι οι εποχές δεν είναι οι καλύτερες και αυτό το βλέπουμε σε θέματα ενέργειας. Και άντε, το Καλοκαίρι κρατά ακόμη. Στην συνέχεια, που θα «πιάσουν» τα κρύα, τι θα γίνει; Εκεί δεν είναι θέμα ούτε της ομάδας, ούτε του Δήμου, ούτε του Δημάρχου. Το πιο εύκολο είναι να αρχίσουμε να λέμε «φταίει ο ΚΟΞ ή ο ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ που είναι κρύο το νερό». Μετά, οι σύλλογοι θα λένε «φταίει ο Δήμος». Τι να κάνει ο Δήμος; Ο,τι προσλαμβάνει θα το δίνει για την θέρμανση του Κολυμβητηρίου; Αναγκαστικά κάποια στιγμή, μπορεί να υπάρξει μια δυσλειτουργία. Όμως αυτό δεν έχει να κάνει με την πρόθεση. Οι προθέσεις είναι και να λειτουργεί αλλά και να λειτουργεί με σωστό τρόπο. Και δεν μιλώ ούτε στο όνομα του Δημάρχου, ούτε της Διεύθυνσης του Κολυμβητηρίου, ούτε σαν πρόεδρος. Μιλώ σαν απλός πολίτης ή αν θέλετε και σαν Δημοτικός Σύμβουλος».