Αυτονομούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω υπέρογκων χρεώσεων
Γ. Τσιτιρίδης και Θ. Μίχογλου, μιλούν στην «Θ»
Την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ), εξέφρασαν οι Δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου, λόγω των υπέρογκων ποσών που πληρώνουν για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ παράλληλα πληρώνουν και την ΔΙΑΑΜΑΘ, στην οποία εδώ και ένα χρόνο έχει περάσει η διαχείριση του ΧΥΤΑ.
Όλα τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν στην «Θ» οι δύο Δήμαρχοι κ. Γιώργος Τσιτιρίδης και Θωμάς Μίχογλου, με τον πρώτο να επισημαίνει ότι εδώ και αρκετά χρόνια διαφωνεί με τα χρήματα που καταβάλλει ο Δήμος Αβδήρων στον ΣΔΑΝΞ και τον δεύτερο να αναμένει την σχετική έγκριση της αποχώρησης, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
«ΔΙΑΦΩΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ ΣΤΟΝ ΣΔΑΝΞ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Τσιτιρίδης, επισήμανε ότι «εδώ και αρκετά χρόνια, εγώ διαφωνώ με τα χρήματα που πληρώνει ο Δήμος Αβδήρων προς τον ΣΔΑΝΞ σε σχέση με τις υπηρεσίες που του παρέχει ο σύνδεσμος. Συγκεκριμένα, αυτήν την στιγμή ο Δήμος Αβδήρων πληρώνει 830.000 ευρώ στην ΔΙΑΑΜΑΘ και γύρω στις 550.000 ευρώ στον ΣΔΑΝΞ. Εδώ και ένα χρόνο περίπου, ο σύνδεσμος δεν διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ. Τον έχει πάρει η ΔΙΑΑΜΑΘ και το μόνο που κάνει ο ΣΔΑΝΞ είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων. Εμείς, για την αποκομιδή των απορριμμάτων δηλαδή, θα πρέπει να πληρώνουμε γύρω στις 550.000, με έναν τρόπο ανάλογα με την έκταση και όχι με τα σκουπίδια που πηγαίνουμε. Προχωρήσαμε σε μια συνάντηση με τους Δημάρχους της περιοχής και έχω δηλώσει εδώ και καιρό ότι θέλουμε να αποχωρήσουμε, προκειμένου να κάνουμε μόνοι μας την αποκομιδή, όπως γίνεται σε όλους τους Δήμους στην Ελλάδα. Είπαν ότι θα μας δώσουν γύρω στα 5 απορριμματοφόρα, τα οποία δικαιούμαστε γιατί ήμασταν μέτοχοι στον Σύνδεσμο Διαχείρισης και όσοι υπάλληλοι επιθυμούν (οδηγοί ή εργάτες) μπορούν να έρθουν για 4 χρόνια στον Δήμο μας».
«ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ»
«Αυτήν την στιγμή, έχουμε αξιοποιήσει πολλά προγράμματα και μπορώ να σας πω ότι μόνον από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για εργαζόμενους από 55 έως 67 ετών, έχουμε γύρω στα 35-40 άτομα (εργάτες καθαρότητας, εργάτες συντήρησης οδών, διοικητικοί υπάλληλοι). Αυτό σημαίνει πως – πέρα από τα δίμηνα, τα οκτάμηνα και το μόνιμο προσωπικό – υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί. Το πρόγραμμα «55-67» είναι ένα επιχορηγούμενο κατά 70% πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ. Δηλαδή το κόστος (σ.σ. το 30% για τον Δήμο) είναι μηδαμινό» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα πως «εάν αναλογιστούμε ότι ο Σύνδεσμος θα μας δώσει τα απορριμματοφόρα (αυτήν την συμφωνία κάναμε και το συζητήσαμε και με το προσωπικό και τον Διευθυντή του Συνδέσμου αλλά και με τους Δημάρχους), έχουμε μόνον την επιβάρυνση των πετρελαίων, της συντήρησης και του προσωπικού. Το περισσότερο προσωπικό το έχουμε. Θα χρειαστούμε επιπλέον κάποια λίγα άτομα, οπότε πιστεύουμε ότι το κόστος από αυτές τις 550.000 ευρώ περίπου, θα πάει στο μισό. Και πιστεύουμε ότι θα έχουμε και καλύτερες υπηρεσίες, αφού ούτως ή άλλως μόνον η αποκομιδή γίνεται από τον ΣΔΑΝΞ (την οποία θα κάνει πλέον ο Δήμος, αφού ούτως ή άλλως έχουμε και την εμπειρία καθώς κάνουμε μόνοι μας την ανακύκλωση) και με αυτά τα χρήματα που θα «γλιτώσουμε» (που τα έχουμε ούτως ή άλλως στον προϋπολογισμό μας) θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη προς τους δημότες την επόμενη χρονιά. Με αυτά τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε, πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε μείωση των δημοτικών τελών και θα το πράξουμε».
«ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΔΑΝΞ –ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ»
Από την πλευρά του ο κ. Μίχογλου, τόνισε ότι «κάναμε μια συνάντηση με τον κ. Τσιτιρίδη, ο οποίος είναι αποφασισμένος προ πολλού να φύγει από τον Σύνδεσμο. Είναι και δική μου επιθυμία, αλλά πρέπει να περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο. Ο ένας λόγος είναι ότι πληρώνουμε διπλά και στον ΣΔΑΝΞ και στην ΔΙΑΑΜΑΘ. Τον ΧΥΤΑ τον πήρε η ΔΙΑΑΜΑΘ και πλέον ο Σύνδεσμος δεν έχει κανέναν ρόλο εκτός από την αποκομιδή. Η αποκομιδή μπορεί να γίνει από όλους μας. Μπορεί κάθε δήμος ξεχωριστά να κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων και να τα πηγαίνει εκεί που πήγαιναν τόσα χρόνια. Με αυτήν την λογική, δεν μπορεί να πληρώνει 700.000 ευρώ ο Δήμος Αβδήρων και άλλες 250.000-300.000 ευρώ ο Δήμος Τοπείρου στον ΣΔΑΝΞ. Γιατί χθες στην συνάντηση των Δημάρχων, ο πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ, ζήτησε να αυξήσει τα τέλη. Να δώσουμε δηλαδή περισσότερη εισφορά στον ΣΔΑΝΞ. Γενικά ο,τι λέει ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να γίνει. Τότε πως έκαναν μειώσεις και ο κ. Τσέπελης πριν δυο – τρία χρόνια μοίραζε «δώρα» 20% και 30% μείωση στα τέλη; Και μάλιστα, σαν αποθεματικό ο ΣΔΑΝΞ – όταν ανέλαβα εγώ – είχε 2-3 εκατομμύρια. Που πήγαν τα λεφτά; Κάνουν πολυτέλεια, παίρνουν γενικούς γραμματείς χωρίς να ρωτούν τους ημετέρους, χρεώνονται δηλαδή επιπλέον οι δήμοι μας και οι πολίτες άλλα 25.000 – 30.000 ευρώ ετησίως και να χρεώνονται και καινούρια μηχανήματα. Η διοίκηση Δημαρχόπουλου, πήρε δυο μικρά απορριμματοφόρα για την Παλιά Πόλη, που δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ και είναι παρκαρισμένα στον περιβάλλοντα χώρο των γραφείων του ΧΥΤΑ. Και πήραν και καινούρια (άλλο μισό εκατομμύριο) και λένε «δεν έχουμε λεφτά». Δεν γίνεται έτσι η διαχείριση».
«ΚΑΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ – ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ»
«Το τέλος, το πληρώνει ο πολίτης. Πως θα πούμε εμείς στους πολίτες για 10% και 20% επιπλέον τέλη; Διότι αυτά μπαίνουν μέσα στην ΔΕΗ. Είναι δυνατόν να αυξήσουμε επιπλέον τον φόρο στους πολίτες; Την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθε ο πρόεδρος κ. Γουναρίδης με τον Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών του συνδέσμου και μου είπε ότι «δεν βγαίνει ο ΣΔΑΝΞ». Αν δεν «βγαίνει» ο ΣΔΑΝΞ, εμείς δεν μπορούμε να συνεισφέρουμε παραπάνω, πρώτα σαν δημότες και μετά σαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου. Είναι δυνατόν να κάνουμε αυξήσεις αυτήν την εποχή, που ο κόσμος ταλαιπωρείται με τις αυξήσεις στην ενέργεια; Δεν γίνεται» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «πρότασή μου είναι να αποχωρήσουμε από τον ΣΔΑΝΞ γιατί πλέον δεν είναι και δικός μας ο ΧΥΤΑ. Ούτε του Δήμου Τοπείρου. Και ένα άλλο που μπορεί να καταγγείλω είναι ότι η πολιτεία με το «έτσι θέλω» πήρε τον ΧΥΤΑ, χωρίς να αποδώσει ούτε ένα ευρώ στον Δήμο Τοπείρου. Εμείς είχαμε την καλή διάθεση να μείνουμε σαν Σύνδεσμος αλλά να γίνουμε ΦΟΔΣΑ, αλλά ο κ. Τσέπελης που είναι και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, αν ήθελε – γιατί βρίσκεται τακτικώς στην Αθήνα και μιλά με τα Υπουργεία – θα μπορούσε, όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, να το κάνει. Και η προηγούμενη κυβέρνηση και αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει το θέμα και να μείνουμε. 30-40 χρόνια είμαστε ΣΔΑΝΞ. Αν φύγουμε, θα πάρουμε απορριμματοφόρα. Τώρα θα έχουμε μόνο το θέμα του προσωπικού γιατί δεν μπορούμε να πούμε στους εργαζόμενους να έρθουν να δουλέψουν στους δήμους ή να το κάνουμε μέσω «κινητικότητας». Πρέπει να το θελήσουν να κάνουν απόσπαση για 2+2 χρόνια και μετά να δούμε τι θα γίνει. Θέλουμε άλλά 5-6 άτομα εμείς στον Δήμο και θα κοιτάξουμε με δίμηνα και οκτάμηνα να παλέψουμε (και να ζητήσουμε και μόνιμους) για να μπορούμε να κάνουμε την αποκομιδή μας».
«ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ‘’ΕΔΡΑ’’ ΤΟΥ ΧΥΤΑ, ΑΛΛΑ… Η ΔΙΑΑΜΑΘ ΠΗΡΕ 130 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΤΙΜΗΜΑ»
Κλείνοντας ο κ. Μίχογλου, σημείωσε ότι «το πρόβλημα είναι ότι ο ΧΥΤΑ έχει κορεστεί εδώ και πολλά χρόνια και ότι έπρεπε να γίνουν οι αποκαταστάσεις και μια νέα λεκάνη. Και εγώ βλέπω ότι υπάρχει από τον νομό μας πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και έπρεπε να κάνει προσπάθειες να λυθεί το θέμα και να κοιτάξει τα του οίκου μας. Στον ΣΔΑΝΞ δίναμε 240.000 ευρώ, ενώ έπρεπε να υπάρχει μια ελάφρυνση, γιατί η «έδρα» είναι δική μας. Κερδίσαμε να παίρνουμε αντισταθμιστικά, μετά από αγώνα που κάναμε, κάτι που χάσαμε το ΄21, ενώ υπάρχει σύμβαση μέχρι το ’23. Και εδώ, υπάρχει και μια παρανομία. Ο Σύνδεσμος δεν μπορεί να κάνει επινοικίαση στην ΔΙΑΑΜΑΘ γιατί ο ΧΥΤΑ ήταν του Δήμου. Εμείς δεν το κυνηγήσαμε δικαστικά (που έπρεπε) και έρχεται τώρα η ΔΙΑΑΜΑΘ με νόμο (ένα είδος απαλλοτρίωσης) πήρε τα 130 στρέμματα από τα 200, χωρίς να αποδώσει ένα τίμημα στον Δήμο Τοπείρου. Είναι δηλαδή ένα «μαγαζί» που μόνο παίρνει. Δεν αποδίδει τίποτα. Οι υπάλληλοι του συνδέσμου, οι υπάλληλοι του δήμου, οι αποκομιδές από εμάς. Αυτοί κάνουν το έργο με λεφτά του κράτους και έρχονται επιπλέον και βάζουν φόρους. Δεν γίνεται αυτή η κατάσταση. Πιστεύω πως όλοι οι Δήμαρχοι είναι αγανακτισμένοι στην περιφέρεια».