Έρχεται ρύθμιση που θα νομιμοποιεί καταπατημένα ακίνητα

Δικαίωμα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων που βρίσκονται στην κατοχή των παράνομων καταπατητών για περισσότερα από 40 χρόνια θα δίνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που εκτός απρόoπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαίωμα εξαγοράς δεν θα αφορά όλους τους καταπατητές καθώς θα πρέπει να πληρούν τους όρους των διατάξεων του νομοσχεδίου σωρευτικά.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μπει τάξη στο χάος δεκαετιών με τα εν λόγω ακίνητα και παράλληλα να δώσει κίνητρα στους καταπατητές-εφόσον πληρούν αυστηρά κριτήρια και όρους- να αποκτήσουν έναντι τιμήματος τους τίτλους κυριότητας, ενισχύοντας έτσι και τα κρατικά έσοδα.

Το ν/σ που βρίσκεται στην τελική διαμόρφωση, προβλέπει ότι δικαίωμα αγοράς έχουν μόνο όσοι καταπατητές εκμεταλλεύονται το ακίνητο για τουλάχιστον 40 χρόνια, δηλαδή πριν από το 1980, έχουν αναγείρει στην κατεχόμενη έκταση πρώτη κατοικία (όχι εξοχική) ή επαγγελματική εγκατάσταση. Για όλα τα υπόλοιπα η διαδικασία επιστροφής στο Δημόσιο είναι αυτόματη και μάλιστα οι καταπατητές θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Το τίμημα που θα καταβάλουν όσοι επιθυμούν να εξαγοράσουν τα ακίνητα αυτά, θα διαφοροποιείται και θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.

Θα δίδεται, μάλιστα, η δυνατότητα στον καταπατητή να εξοφλεί το τίμημα σε δόσεις, που κατά περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν τις 100, ενώ θα προβλέπονται εκπτώσεις σ’ όσους εξοφλήσουν εφάπαξ ή σε λίγες δόσεις.