Τουλάχιστον 43 ακίνητα βγαίνουν στο «σφυρί» στην Ξάνθη – 6.256 πλειστηριασμοί στη χώρα

Δεν «χαμπαριάζουν» τίποτα οι τράπεζες και τα funds και… ορμάνε!

Μιλά στην «Θ» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου

Τουλάχιστον 43 ακίνητα στην Π.Ε Ξάνθης βγαίνουν στο «σφυρί» σε διάφορες ημερομηνίες, αρχής γενομένης από τον προσεχή Οκτώβριο, με τις αρχικές τιμές (σ.σ. πρώτης προσφοράς) να ποικίλουν.

Αφορούν όμως και σε πρώτες κατοικίες, οι εν λόγω πλειστηριασμοί; Ποιοι αναλαμβάνουν την εν λόγω διαδικασία; Πότε εκποιείται ένα ακίνητο; Υπάρχει νόμος που προστατεύει τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας; Πόσοι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, δίνει μέσα από την «Θ», η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.

«ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ – ΜΟΝΟΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ»

Αναλυτικότερα, η ίδια εξήγησε ότι «ένα ακίνητο μπορεί να εκποιηθεί σε δημόσιο πλειστηριασμό, μόνο όταν υπάρξει διαταγή πληρωμής ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση, δηλαδή εκτελεστός τίτλος, ο οποίος κοινοποιείται στον οφειλέτη. Το επόμενο στάδιο η δημοσίευση του πλειστηριασμού από τον δικαστικό επιμελητή, ο οποίος συντάσσει και αναρτά το απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης, στην Ιστοσελίδα Δημοσιεύσεων Πλειστηριασμού. Οι ηλεκτρονικοί  πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί αφορούν και πρώτες κατοικίες νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος. Πλέον, δεν υπάρχει σε ισχύ νόμος που να προστατεύει οριζόντια τους ιδιοκτήτες από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Υπάρχει μόνον προσωρινή προστασία για τους οφειλέτες που θεωρούνται ευάλωτοι, με βάση μόνο τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία είναι πάρα πολύ χαμηλά. Δηλαδή, πρέπει να είσαι κάτω από το όριο φτώχειας (7.000 μικτό φορολογητέο ετήσιο εισόδημα)»

6256 ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2022 – ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Επιπλέον, η κ. Χατζηφωτιάδου, σημείωσε ότι «στην πλειοψηφία των ακινήτων, οι ίδιες οι τράπεζες ή τα funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια είναι αυτοί που τα «χτυπούν» στους πλειστηριασμούς. Αν κάποιος πλειστηριασμός κριθεί άγονος για δύο φορές, αυτόματα από τον τρίτο πλειστηριασμό μειώνεται η αξία του ακινήτου περίπου κατά 20% στην τιμή πρώτης προσφοράς. Μετά τον μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους, 2022, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 6.256 δημοπρασίες. Οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και στις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά τα πραγματικά εισοδήματα των δανειοληπτών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις είτε αυτές αφορούν σε παλαιές οφειλές είτε και σε όσες έχουν ρυθμιστεί».

ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ… ΕΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ

Να σημειώσουμε ότι ο  πλειστηριασμός αποτελεί τη νομική διαδικασία σύμφωνα με την οποία περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη εκποιούνται δημόσια, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των δανειστών. Τη διαδικασία διαχείρισης και διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναλαμβάνουν πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι λειτουργούν ως Υπάλληλοι Πλειστηριασμού. Συνεπώς, με τη χρήση της υπηρεσίας διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από όποιο σημείο και να βρίσκεται χωρίς τη φυσική του παρουσία, αλλά απλώς με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.