Πρέπει να έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών
Θα ξεκινήσει η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε να βοηθήσουμε πάλι τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είπε ο υπουργός.
Για το τέλος της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης, το οποίο θα επηρεάσει αρκετούς πολίτες, ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως αυτό γίνεται «για να βοηθήσουμε το πετρέλαιο θέρμανσης».
«Δεν υπάρχουν απεριόριστοι φόροι, θα ξεκινήσει η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε να βοηθήσουμε πάλι τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», συνέχισε ο υπουργός, μιλώντας σήμερα στο MEGA.
«Εμείς εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο στο πλέγμα των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε ο κ.Σταϊκούρας.
«Πρέπει να έχουμε μία αίσθηση της πραγματικότητας. Αυτός είναι ο δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος εξαντλήθηκε για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις γενναιόδωρα, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, έχοντας τον δημοσιονομικό χώρο.
Στο πετρέλαιο θέρμανσης και με την μείωση στην αντλία, και με το επίδομα θέρμανσης που είναι πολύ γενναίο, για πρώτη φορά είναι στα 300 εκ. ευρώ. Εάν αφήναμε την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, το ποσό είναι περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ», συμπλήρωσε.
«Σήμερα που συζητάμε ο δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε σε αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Το τι θα γίνει σε έναν μήνα, σε 2-3 μήνες ή το 2023, θα το έχουμε ως εικόνα με τον προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε την Δευτέρα, αλλά κάνεις δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο.
Άρα, θα πρέπει να έχουμε πάντα εφόδια και «πολεμοφόδια» για να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο την Οικονομία, εάν χρειαστεί», τόνισε σχετικά με τον δημοσιονομικό χώρο και τα μέτρα στήριξης ο κ. Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας τοποθετήθηκε σχετικά με τα σενάρια για την οικονομία
«Η εκτίμησή μας είναι ότι η πίεση θα είναι έντονη φέτος με χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού του χρόνου. Πάλι θα είναι υψηλός ο πληθωρισμός του χρόνου, και επίμονος, αλλά και σε όλη την Ευρώπη θα είναι υψηλός.
Έχουμε ένα εξωγενές πρόβλημα, που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του υψηλού πληθωρισμού, κατά το βασικό σενάριο», είπε.
«Το δυσμενές σενάριο, θα ταράξει την οικονομία και θα οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση το 2023. Γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε πολεμοφόδια. Η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσο βοηθάμε, δίνουμε τα περισσότερα στην Ευρώπη και αυτό έχει αποδειχθεί. Εάν δεν προσέξουμε τα δημοσιονομικά μας, με δεδομένο ότι το κόστος δανεισμού είναι υψηλό σε όλη την Ευρώπη, θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις που βιώσαμε πρόσφατα. Η Ελλάδα για παράδειγμα να μην έχει πρόσβαση στις αγορές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για τον κατώτατο μισθό, ξεκαθάρισε πως, «οι διαδικασίες είναι γνωστές. Υπάρχουν εισηγήσεις από τους φορείς, υπάρχει πρόταση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο και αποφασίζεται μετά ο κατώτατος μισθός, συνεκτιμώντας τις ανάγκες που υπάρχουν για τους εργαζόμενους, την πραγματική οικονομία και την κατάσταση των επιχειρήσεων.
Αυτό γιατί θα πρέπει ταυτόχρονα, να συνεχίζουμε να μειώνουμε την ανεργία. Νέο εισόδημα σε πάρα πολλά νοικοκυριά. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία και όλες τις εκτιμήσεις, και φέτος και του χρόνου θα έχουμε ανάπτυξη.
Από τις υψηλότερες στην Ευρώπη· 5,3 % το υπουργείο, και η Τράπεζα της Ελλάδος λέει 6%.
Για να αντιληφθούμε αυτό το 6% είναι εκτός του πληθωρισμού. Με τον πληθωρισμό είναι 14%. Για φέτος εκτιμούμε για 5,3% και μάλλον είμαστε συντηρητικοί. Ένα κομμάτι του κόστους έχει καλυφθεί από την ανάπτυξη».