Εγκαίνια και για το μάθημα της κολύμβησης σε μαθητές Δημοτικών σχολείων της Ξάνθης

Λίγες μέρες μετά την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου…

Σκουφάκια, μαγιώ, σανίδες και…βουτιές περιλάμβανε για τους μαθητές της Γ΄Δημοτικού του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, η σημερινή ημέρα καθώς «εγκαινίασαν» την διδασκαλία του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής.

Τα παιδιά χειροκροτήθηκαν για την πρώτη βουτιά τους στο ανακαινισμένο και εγκαινιασμένο προ ολίγων ημερών Δημοτικό Κολυμβητήριο Ξάνθης, ενώ παρόντες στην πρώτη ημέρα έναρξης του προγράμματος ήταν ο Δήμαρχος κ. Τσέπελης, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Μαριγώ Κοσμίδου, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ευμορφία (Εύη) Στυλιανίδου, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κ. Σάββας Μελισσόπουλος, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι των γονέων.

ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

«Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που το Κολυμβητήριο αναλαμβάνει… “δράση”», τόνισε ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του μαθήματος κολύμβησης για τους Έλληνες μαθητές. «Περάσαμε ένα καλοκαίρι όπου οι πνιγμοί στη Θράκη ήταν σχεδόν καθημερινοί. Πιστεύω απόλυτα στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που η δημοτική κολυμβητική μας δομή μπορεί να υποστηρίξει ένα τόσο σημαντικό έργο», υπογράμμισε.

Στόχος του προγράμματος είναι η κολυμβητική εκπαίδευση και επάρκεια για την αποφυγή του πνιγμού, η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο, η απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, καθώς και η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας μαθητών και μαθητριών.

«ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Σε δηλώσεις της στην «Θ» η κ. Κοσμίδου, ανέφερε τα εξής:

«Είναι μια αρχή μετά από περίπου 12 χρόνια. Είναι 18 παιδάκια από την Γ΄ Τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης. Όλο αυτό κρύβει πολύ κόπο, πολύ μεράκι πρωτίστως (γιατί αν δεν αγαπάς αυτό που καλείσαι να κάνεις, δεν το κάνεις σωστά) και βλέπουμε πως αυτό το μεράκι φαίνεται και πως αυτό περνά στα παιδιά. Βλέπουμε την χαρά των παιδιών. Είναι πολύ σημαντικό να είναι χαρούμενο το παιδί στο σχολείο. Ακόμη πιο σημαντικό όμως, είναι το σχολείο να προετοιμάζει τα παιδιά για την επόμενη ημέρα και αυτό είναι το μήνυμα. Ότι εμείς εδώ στο σχολείο, ετοιμάζουμε εκείνους τους ενήλικες, εκείνους τους Έλληνες, που όταν θα βρεθούν στην θάλασσα, θα ξέρουν πώς να διαχειριστούν το νερό. Είμαστε ένα κράτος με νερό – και αυτό είναι πολύ σημαντικό – και πρέπει να έχει πολίτες που το γνωρίζουν. Να ξέρουν πως θα προστατευθούν και πως θα το διαχειριστούν».

«ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ‘’ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΩ’’»

«Έχουμε πάρα πολλούς πνιγμούς στην χώρα μας και αυτό είτε γιατί δεν γνωρίζουμε το κολύμπι, είτε γιατί δεν γνωρίζουμε πως συμπεριφερόμαστε στην θάλασσα. Και το μάθημα αυτό δεν είναι μόνον για «να μάθω να κολυμπώ», αλλά για «να μάθω να συμπεριφέρομαι και όταν πρόκειται να πάω να κολυμπήσω» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας παράλληλα ότι «φυσικά σκοπός μας είναι να βγάλουμε και αθλητές, εάν μπορούμε και να φέρουν την Ελλάδα στα μετάλλια και να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος μας. Το πρώτιστο όμως, είναι η κολύμβηση για τον πληθυσμό».

«ΚΟΝΤΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ – ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΑ, ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ»

Από την πλευρά της η κ. Στυλιανίδου, τόνισε ότι:

«Σήμερα είναι μια γιορτή της εκπαίδευσης, πρώτα από όλα γιατί τα παιδιά συμμετέχουν και απολαμβάνουν την εκμάθηση της κολύμβησης μέσα από το αναλυτικό τους πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια γιορτή του έγκαιρου προγραμματισμού της εκπαίδευσης σε νέες καινοτομίες που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. Φροντίσαμε από πολύ νωρίς να έχουμε το κατάλληλο, το εξειδικευμένο προσωπικό για την εισαγωγή του μαθήματος της κολύμβησης. Οι συνεννοήσεις και οι συνεργασίες μας με τον Δήμο Ξάνθης, για την έναρξη του κολυμβητηρίου ήταν επίσης σημαντικές και ευχαριστώ τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους για αυτό. Είναι μια συνολική προσπάθεια για να έχουμε το θετικό αποτέλεσμα των παιδιών. Όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το μάθημα αυτό, είναι μάθημα. Είναι υποχρεωτικό και η Γ΄Δημοτικού των σχολείων του Δήμου Ξάνθης σ΄ένα τρίμηνο του συνόλου του σχολικού έτους, θα διδάσκεται αντί για την Φυσική Αγωγή στην αυλή του σχολείου, Κολύμβηση. Μπορούμε να έχουμε για πρώτη χρονιά τα παιδιά της Γ΄Δημοτικού του Δήμου Ξάνθης. Θα μπορούμε να έχουμε και τα παιδιά της Δ΄Δημοτικού εφόσον θα έχουμε λιγότερα παιδιά από την Γ΄, αλλά το Υπ. Παιδείας μας προτείνει υποχρεωτικά για την Γ΄και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για την Δ΄Δημοτικού. Τα σχολεία που επιλέχθηκαν για το πρώτο τρίμηνο, είναι αυτά που μετακινούνται με τα πόδια λόγω μικρότερης απόστασης από το κολυμβητήριο (1ο, 7ο, 3ο, 6ο, 14ο, 1ο Μειονοτικό και 2ο Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης). Στο επόμενο τρίμηνο, θα μπουν περισσότερα παιδιά τα οποία θα έρθουν με δημόσια μετακίνηση, την οποία είχαμε τον χρόνο να προγραμματίσουμε και να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τον χρόνο για τον συντονισμό των επόμενων τριμήνων. Οι συνάδελφοι της Διεύθυνσής μας είναι εξαιρετικοί. Ήδη έχουν όλο αυτό το διάστημα την προετοιμασία και θέλω να σας πω ότι πραγματικά όταν προσπαθείς, έχεις θετικό αποτέλεσμα. Όλη αυτή η προετοιμασία για την εκπαίδευση, ξεκίνησε από τον Μάιο με το Υπουργείο Παιδείας».

«ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ – ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ»

Τέλος από την δική του πλευρά ο κ. Γανίδης επισήμανε ότι:

«Για εμάς, είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα, γιατί ουσιαστικά μπαίνει πλέον το μάθημα της κολύμβησης και στα δικά μας σχολεία. Ήταν ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Γονέων και όλων των γονέων του Δήμου Ξάνθης. Πραγματικά, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε για αυτό τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του που πέτυχαν να λύσουν ένα πρόβλημα που χρόνιζε στην περιοχή μας και πλέον – εκτός από το μάθημα της κολύμβησης – η κολύμβηση είναι μια επιλέξιμη δραστηριότητα για όλα τα παιδιά της περιοχής μας. Σαν γονείς, εμείς θα είμαστε δίπλα στα παιδιά, θα υποστηρίξουμε αυτό το εγχείρημα, θα ευχηθούμε καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά και στους γονείς που θα εμπλακούν και είμαστε σίγουροι ότι όλη η οργάνωση αυτή θα είναι επιτυχημένη, γιατί έχει την σωστή καθοδήγηση εκ μέρους της κ. Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κας Στυλιανίδου. Επομένως πιστεύω ότι από όλο αυτό τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα περάσουν καλά και φυσικά θα μάθουν τα απαραίτητα που αφορούν στην κολύμβηση».