«Ζωή» από την… αρχή για το ερειπωμένο μέγαρο «Γρίμπα»

Με studios για φοιτητές και στο ισόγειο μεγάλο κατάστημα και καφέ…

Επενδυτικό «fund» οι ενδιαφερόμενοι- Στις τελικές υπογραφές οι δύο πλευρές

Ζωή από την…αρχή, παίρνουν όπως φαίνεται οι παλιές «εστίες Γρίμπα» (όπως είναι γνωστό στους Ξανθιώτες το κτίριο στην συμβολή των οδών Μπρωκούμη και Κουγιουμτζόγλου).

Πως αναμένεται όμως να αξιοποιηθεί το εν λόγω κτίριο; Ποια θα είναι η χρήση του; Ποιοι επενδύουν σε ένα αλλοτινό «στολίδι» σε κεντρικό σημείο της πόλης, που παρήκμαζε όλο αυτό το διάστημα;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, δίνει μέσα από την «Θ» ο γνωστός Πολιτικός Μηχανικός και πρ. Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο οποίος όπως μας ενημερώνει – και σύμφωνα με προσωπική του ενημέρωση και αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν εμπλέκεται ο ίδιος – πρόκειται για ανακαίνιση με σκοπό την μίσθωση ακινήτων σε φοιτητές (κυρίως), από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά.

«Η προοπτική, από ο,τι έμαθα, είναι να λειτουργήσει με μικρά διαμερίσματα, περισσότερο για φοιτητική χρήση (θα λειτουργήσουν σαν ενοικιαζόμενα επιπλωμένα studios και γκαρσονιέρες) με την νέα ακαδημαϊκή χρονιά μάλιστα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ κάτω θα δημιουργηθούν ένα μεγάλο κατάστημα και κάποια café».

«ΣΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ‘’ΓΡΙΜΠΑ’’ – ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ‘’ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ’’  – ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ CAFÉ ΚΑΤΩ»

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος εξηγεί ότι «πρώτα από όλα πρόκειται για ένα σημείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης  της Ξάνθης και δεν ήταν ο,τι καλύτερο για κάποιον επισκέπτη όταν το αντίκριζε. Με τις διαδικασίες που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια, νομίζω ότι έχει καθυστερήσει, καθώς πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα 35 ετών. Το τελευταίο διάστημα, έχει ενδιαφερθεί ένα fund και ελληνικών συμφερόντων και βρίσκονται στις τελικές υπογραφές της συμφωνίας και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και το επόμενο διάστημα θα δούμε να μπαίνουν συνεργεία αποκατάστασης του κτιρίου «Γρίμπα» (όπως το γνωρίζει ο κόσμος)  όπου κάποτε στέγαζε φοιτητές και έσφυζε από ζωή. Η προοπτική, από ο,τι έμαθα, είναι να λειτουργήσει με μικρά διαμερίσματα, περισσότερο για φοιτητική χρήση (θα λειτουργήσουν σαν ενοικιαζόμενα επιπλωμένα studios και γκαρσονιέρες) με την νέα ακαδημαϊκή χρονιά μάλιστα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ κάτω θα δημιουργηθούν ένα μεγάλο κατάστημα και κάποια café. Τα café μπαίνουν πάντα στις σύγχρονες επενδύσεις (δεν γνωρίζω έως πότε) και από ο,τι ξέρω, επειδή υπήρχαν και κάποια εργαστήρια της Πολυτεχνικής – όταν σπούδαζα εγώ – το κτίριο διαθέτει και υπόγειο χώρο στάθμευσης. Μακάρι να γίνει και είναι ευχής έργον να αποκατασταθούν και όσα κτίρια παρατημένα υπάρχουν και χρονίζουν λόγω γραφειοκρατίας».

«ΧΡΗΖΟΥΝ ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗΣ ‘’ΤΟΜΗΣ’’, ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

Επιπλέον, ο κ. Ζαγναφέρης, επισήμανε ότι «με την ευκαιρία, επειδή πέφτει μεγάλη σπέκουλα με το θέμα των καπναποθηκών, υπάρχουν περίπου 70 – από όσο γνωρίζω – μεγάλες καπναποθήκες οι περισσότερες εκ των οποίων αποτελούν εστίες μόλυνσης. Κάποιες κάηκαν, όπως εκείνη απέναντι από το κτίριο «Γρίμπα και η τελευταία επί της οδού Καπνεργατών. Πρέπει να δοθεί λύση. Πιστεύω ότι με το να λέμε ότι θα τις διατηρήσουμε όλες, δεν είναι ούτε οικονομικά εφικτό, ούτε πρόκειται να γίνει. Πρέπει να δοθεί μια ρηξικέλευθη λύση με μια σοβαρή και σωστή «τομή». Άποψή μου, είναι να κρατήσουν 5-6-10 σε καλή κατάσταση και οι άλλες, αν είναι δυνατόν ή να αξιοποιηθούν ή να κατεδαφιστούν. Διαφορετικά, θα περάσουν τα χρόνια και αυτές θα παραμένων ως εστίες μόλυνσης. Γιατί βλέπω καπναποθήκες που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές ή από την μη συντήρηση και τα τελευταία 20 – 25 χρόνια είναι στο ίδιο σημείο. Γεμάτες ακαθαρσίες, άνδρα ναρκομανών, αδέσποτων ζώων κ.ο.κ. Δεν νομίζω ότι μας τιμά αυτή η κατάσταση και το αναφέρω με την ευκαιρία της ανακαίνισης των εστιών «Γρίμπα». Για να αναβαθμιστεί η περιοχή αυτή, θα πρέπει να βρεθεί και μια λύση για την καπναποθήκη απέναντι».