Σκληρή επίθεση Β. Τσολακίδη κατά Γ. Τσιτιρίδη – Τι του απαντά ο Δήμαρχος Αβδήρων

Λίγο πριν παραδώσει την «σκυτάλη» της παράταξης στον Δ. Δόντσο…

Σκληρή «επίθεση» του κ. Βασίλη Τσολακίδη κατά  του Δημάρχου Αβδήρων κ. Γιώργου Τσιτιρίδη, σημειώθηκε κατά την διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και λίγο πριν ο ίδιος αποσυρθεί από την θέση του Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξής τους, δίνοντας την «σκυτάλη» στον κ. Δημήτρη Δόντσο, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα άλλωστε, από τον πρώτο.

Ο κ. Τσολακίδης, έκανε  λόγο για «χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων που έρχεται σε σχέση με αναθέσεις και έργα, για αδιαφορία της δημοτικής αρχής, ενώ απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Αβδήρων, έκλεισε με την φράση: «ο χρόνος σας, ο πολιτικός, τελείωσε».

Β. Τσολακιδης: «ο πολιτικός σας χρόνος τέλειωσε κ. Τσιτιριδη..»

Με ύφος που «πρόδιδε» τις… κοινοβουλευτικές τους βλέψεις, ο κ. Τσολακίδης, ανέφερε επακριβώς τα εξής:

 «…δεν σας ενδιαφέρει γιατί πήρατε ένα δήμο πολύ εύπορο (και άλλοι αγωνίστηκαν για να γίνει εύπορος). Εγώ όμως εδώ, έχω να πω και κάποια άλλα πράγματα. Έχουμε διαπιστώσει πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι ότι δεν υπερασπίζεστε όσο θα πρέπει τα συμφέροντα του Δήμου, σθεναρά. Κάνουν πάρτυ τα συμφέροντα στον Δήμο Αβδήρων. Πολύ σύντομα θα έχουμε και άλλες αποκαλύψεις. Επιγραμματικά θα σας πω: Διαγωνισμοί προμηθειών με 0%, δημοπρατήσεις έργων… χιονοστιβάδα έρχεται. Κάντε υπομονή. Αλλά εμείς έναν τέτοιο Δήμαρχο και ένα τέτοιο Δημοτικό Συμβούλιο που λέει συνεχώς «τα λεφτά δεν είναι δικά μας αλλά είναι λεφτά της περιφέρειας ή λεφτά του κράτους, για αυτό δεν υπερασπίζουμε τα συμφέροντα του κόσμου» δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Καταψηφίζουμε και από εδώ και πέρα πλέον θα αρχίσει και άλλη κουβέντα κ. Τσιτιρίδη. Ο χρόνος σας, ο πολιτικός, τελείωσε…»

Γ. Τσιτιριδης: «σε αυτούς τους δυο διαγωνισμούς αναφέρεται προφανώς ο κ. Τσολακιδης»

Απαντώντας στον απερχόμενο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, μέσα από την «Θ», ο κ. Τσιτιρίδης, επισήμανε τα εξής:

 «ο κ. Τσολακίδης αναφέρεται σε διαγωνισμούς που έχουν γίνει στον Δήμο Αβδήρων, είτε προμηθειών είτε έργων. Δεν αναφέρεται σε καμία απευθείας ανάθεση. Προφανώς θα αναφέρεται στο έργο της ύδρευσης του Δήμου Αβδήρων (των νοτίων διαμερισμάτων) που ήταν ένα έργο από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», το οποίο είχε δημοπρατηθεί πριν δυο – δυομιση χρόνια. Βρέθηκε αρχικά ανάδοχος, έγιναν ενστάσεις και από τον πρώτο ανάδοχο, πέρασε στον δεύτερο ανάδοχο. Πρόκειται για εταιρείες από την Ξάνθη. Στην συνέχεια , επειδή για να γίνει ένα έργο στον Δήμο Αβδήρων χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες και προσλήψεις από την Αρχαιολογία, ο χρόνος πέρασε και το έργο δεν εκτελέσθηκε, χωρίς να έχει υπαιτιότητα ο Δήμος. Δεν ξεκίνησε καν, με αποτέλεσμα να ξαναγίνει διαγωνισμός για το συγκεκριμένο έργο και επειδή προέκυψε – μετά από δύο χρόνια – ο πόλεμος με Ρωσία – Ουκρανία και εξ αυτού η ανατίμηση των υλικών (σωλήνες, τσιμέντα, σίδερα κ.ο.κ) πάνω από 80%. Ο διαγωνισμός ξανάγινε και η έκπτωση η οποία δόθηκε (συμμετείχαν 2 ή 3 εταιρείες αν δεν κάνω λάθος) ήταν μια έκπτωση γύρω στο 8%. Σε αυτό αναφέρεται ο κ. Τσολακίδης. Αυτό, έγινε με ΑΝΟΙΧΤΟ διαγωνισμό γιατί ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.450.000 ευρώ και σε αυτόν μπορούσαν να συμμετάσχουν εταιρείες όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό και ανάδοχος αναδείχθηκε η ίδια εταιρεία, μετά από δυόμιση χρόνια, με μια μικρότερη έκπτωση. Το άλλο, είναι ένας διαγωνισμός που έχουμε πάρει από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για τα βιοαπόβλητα που έχει απορριμματοφόρα, καφέ κάδους για κομποστοποίηση κ.α. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι γύρω στις 700.000. Δόθηκαν εκπτώσεις από ελληνικές εταιρείες που και αυτές ήταν σε μονοψήφιο αριθμό (4 ή 5%). Όλα αυτά έγιναν με ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ- διεθνείς διαγωνισμούς (όχι απλά τοπικούς ή πανελλαδικούς). Όταν υπερβαίνει ένα έργο το ποσό των 300.000 ευρώ, γίνεται ανοικτός – πανευρωπαϊκός- διαγωνισμός και μπορεί να συμμετέχει μια εταιρεία από την Ευρώπη. Και επειδή οι εκπτώσεις ήταν της τάξεως των 5%, 7% ή 8%, θεωρεί ότι είναι μικρές».

«Άλλες οι εκπτώσεις των εταιρειών πριν 2.5 χρόνια, άλλες σήμερα»

Ο κ. Τσιτιρίδης, επεσήμανε το αυτονόητο, αυτό δηλαδή που ισχύει για όλους τους ΟΤΑ και γενικότερα τα έργα του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, αναφορικά με την υπεραύξηση των τιμών στα δομικά υλικά κι ως εκ τούτου στα νέα δεδομένα που υπάρχουν πλέον στις δημοπρασίες των έργων, όπου σαφώς δίνονται μικρότερες εκπτώσεις και με κίνδυνο να βγουν άγονοι οι διαγωνισμοί: «σε αυτά τα δύο αναφέρονταν ο κ. Τσολακίδης. Διαφορετικά, ας καταγγείλει ο,τι πιστεύει. Αλλά επειδή ζητήθηκαν  από τον κ. Σίσκο (ο οποίος είναι εκπρόσωπος της παράταξης του κ. Τσολακίδη στην Οικονομική Επιτροπή) τα στοιχεία για αυτούς τους δύο διαγωνισμούς και επειδή αυτές οι εκπτώσεις ήταν με ποσοστά της τάξεως του 7% – 8% αναφέρεται στα δημόσια χρήματα. Ξεχνά όμως ότι πλέον οι ανατιμήσεις, τόσο σε υλικά οσο και σε καύσιμα, είναι πάνω από 80% και αυτό το βλέπει καθημερινά ο πολίτης όχι μόνον στο σούπερ μάρκετ, αλλά παντού. Το ίδιο και οι εταιρείες. Άλλες είναι οι εκπτώσεις που έδιναν πριν 2.5 χρόνια και άλλες είναι οι εκπτώσεις που δίνουν σήμερα. Για αυτό σε πολλά έργα – και το ακούτε από πολλούς Δημάρχους – όταν δημοπρατούνται δεν πηγαίνει ούτε μία εταιρεία να δώσει προσφορά. Απλώς, σε εμάς ήταν μονοψήφιες οι εκπτώσεις. Όλοι κοιτούν το σημερινό κόστος. Μια μελέτη μπορεί να έγινε πριν από 2.5 χρόνια, αλλά οι προσφορές γίνονται με βάση της συνθήκες της αγοράς τώρα. Δυστυχώς, για όλη την Ελλάδα και πανευρωπαϊκά λόγω του πολέμου, έχουν αυξηθεί τα κόστη και όλες ο εταιρείες δίνουν μηδαμινές εκπτώσεις».

«Για οτιδήποτε άλλο, ας πάει στον εισαγγελέα ο κ. Τσολακιδης – άλλοι είναι αυτοί που δήλωσαν ότι δεν θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές και όχι εμείς»

Κλείνοντας ο κ. Τσιτιρίδης σημείωσε πως «για οποιαδήποτε άλλη καταγγελία – κατά την δική μου άποψη – ας πάει στον Εισαγγελέα ο κ. Τσολακίδης,  να πει σε ποιο έργο αναφέρεται και ας καταγγείλει ο,τιδήποτε. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Και αναφορικά με το αν εμείς θα φτάσουμε μέχρι τις εκλογές, ο ίδιος δήλωσε ότι θα πάει στο σπίτι του και αν τον βάλουν υποψήφιο Βουλευτή, τότε θα κατέβει. Πάντως εμείς, θα πάμε στις επόμενες εκλογές σαν παράταξη και εγώ ως υποψήφιος Δήμαρχος Αβδήρων, το έχω δηλώσει και συνεχίζω να το δηλώνω. Άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα κατέβουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Καθαρός ουρανός, δεν φοβάται τίποτα».