Παραδόθηκε χθες η μελέτη αποκατάστασης, σε Ιερά Μητρόπολη και Δήμο Ξάνθης, από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Λ. Καρρά: «Εκπληρώσαμε ένα αίτημα των Ξανθιωτών»
‘Ένα αίτημα νέων της Ξάνθης, άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά» χθες, με την παράδοση της μελέτης αποκατάστασης του Νερόμυλου από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στην Ιερά Μητρόπολη και τον Δήμο Ξάνθης, όπως εξηγεί μιλώντας αποκλειστικά στην «Θ» η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ κ. Λυδία Καρρά, η οποία εν ολίγοις επισημαίνει πως πρόκειται για μια συνολική παρέμβαση στον παλιό «νησάκι», αφού πέραν ενός λειτουργικού νερόμυλου, η πόλη θα απολαμβάνει και δυο κτήρια, το ένα εκ των οποίων αναμένεται να λειτουργήσει ως παραδοσιακό καφενείο.
«ΕΚΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ»
Αναλυτικότερα, η κ. Καρρά, εξήγησε στην «Θ» ότι «η ΕΛΛΕΤ είναι η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που γιορτάζει φέτος 50 χρόνια δράσης σε όλη την Ελλάδα. Δράσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομίας, της φύσης. Έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα που λέγεται «Μονοπάτια Πολιτισμού» και αφορά σε περίπου 18 περιοχές της χώρας. Όταν το προχωρήσαμε στην Ξάνθη, με την συνεργασία του Δήμου – και έχουν δημιουργηθεί πολύ ωραία μονοπάτια, σηματοδοτούμενα, που έλαβαν και διάκριση – μας πλησίασαν κάποιοι νέοι και μας είπαν ότι θέλουν να ξαναλειτουργήσει ο Νερόμυλος της Ξάνθης. Ρωτήσαμε σε ποιον ανήκει και τελικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη, οπότε κάναμε μια συνάντηση στην οποία παραβρέθηκαν και αρκετοί εκπρόσωποι νεολαίας. Η Ιερά Μητρόπολη, αν και στην αρχή είχε κάποιους ενδοιασμούς, μετά έγινε «ένθερμος» υποστηρικτής και έτσι προχωρήσαμε. Επιλέξαμε για Αρχιτέκτονα την κ. Αγγέλα Γεωργαντά που είχαμε βραβεύσει στην Πρέσπα, για την αναστήλωση του εκεί νερόμυλου, όπου έγινε εκπληκτική δουλειά με ένα πολύ σημαντικό βραβείο της Europa Nostra. Έτσι, εκπληρώνοντας ένα αίτημα νεολαίας της Ξάνθης, βρεθήκαμε να κάνουμε την μελέτη για τον ίδιο τον Νερόμυλο και για δύο κτήρια ακόμη. Είναι πολύ όμορφα κτίρια τα οποία «ρήμαζαν». Βρέθηκε στην Ξάνθη και η κ. Γεωργαντά και παρουσίασε αυτήν την μελέτη και νομίζω ότι το επόμενο βήμα το φροντίζουν ήδη ο Μητροπολίτης Ξάνθης και ο Δήμαρχος Ξάνθης, με την βοήθεια του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, για να μπει στο ΕΣΠΑ και να εκτελεσθεί».
«ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΑΠΛΩΣ ‘’ΦΙΓΟΥΡΑ’’ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΕΑ ‘’ΖΩΗ’’ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»
Επιπλέον, η ίδια επισήμανε ότι «επιθυμία μας ήταν, όχι να κάνουμε απλώς φιγούρα, αλλά να δώσουμε νέα ζωή στον ιστορικό Νερόμυλο δίπλα στο ποτάμι, σε μια πανέμορφη πλατεία με πλατάνια. Πιστεύουμε πραγματικά ότι θα ξαναπάρει ζωή εκείνη η γειτονιά. Θα λειτουργεί, θα παράγει αλεύρι και από το αλεύρι, έχουμε προγραμματίσει να γίνεται ψωμί (το έχουμε κάνει και στην Πρέσπα), ενώ μπορούν να γίνονται και πολλά προϊόντα, τα οποία μπορούν θαυμάσια να πωλούνται στο διπλανό κατάστημα. Σχέδιό μας είναι να γίνει ο Νερόμυλος, ενώ πλησίον αυτού υπάρχει ένα κομμάτι που θα είναι πιο πολύ «εκπαιδευτικό» για τους επισκέπτες, ώστε να μαθαίνουν την ιστορία των Νερόμυλων. Αναφορικά με τα άλλα δύο κτήρια, το ένα θα ξαναγίνει παραδοσιακό καφενείο με τον ίδιο ιστορικό του τίτλο για όλες τις ηλικίες και το άλλο θα είναι ένα κτήριο προς χρήση του κοινού για κάποιες ευεργετικές δράσεις για την κοινότητα (συζητούμε επ αυτού). Όλα τα σχέδια έχουν εγκριθεί, έχουν ολοκληρωθεί, έχουν «περάσει» από την Αρχαιολογία και με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου καθώς και τον πατέρα Σωφρόνιο. Ήταν εξαιρετικοί όσον αφορά στην συνεργασία. Εμείς πάντα έχουμε την σκοπιά να ξαναδίνεται ιστορική χρήση στις παλιές πόλεις και οι ίδιοι σεβάστηκαν πολύ τις απόψεις της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Αντίστοιχα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και στους δυο διαδοχικούς Δημάρχους Ξάνθης (τον προηγούμενο και τον σημερινό) που συμπαραστάθηκαν σε όλο αυτό. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά για εμάς που έχουν έρθει μαζί μας και η Καθηγήτρια του ΕΜΠ & Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ κ. Ελένη Μαΐστρου για την ξενάγηση στον Νερόμυλο (η οποία έχει διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο σε όλο αυτό) καθώς και η Αρχιτέκτονας κ. Ελένη Φρεζάδου, η οποία είναι μέλος του ΔΣ μας, οι κ. Θεόδωρος και Κατερίνα Σαρρή που συνέβαλλαν τα μέγιστα».
«ΘΕΩΡΗΣΑΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ Ο ΧΩΡΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ‘’ΚΟΣΜΗΜΑ’’ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»
Ακολούθως, αναφερόμενη στα κτήρια, η κ. Καρρά εξήγησε ότι «ήταν τρία τα κτήρια που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη και θεωρήσαμε ότι ήταν μια ευκαιρία να γίνει όλο μαζί και να διαμορφωθεί και ο γύρω χώρος, ώστε να είναι ένα «κόσμημα» για την Ξάνθη. Όλοι θα έχουν την χαρά να καταναλώσουν το ψωμί, το κουλούρι και όλα όσα είναι μέρος του νερόμυλου. Τα ίδια τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην δημιουργία τους και να γνωρίσουν τα παλιά επαγγέλματα, ενώ θα έχει και δουλειές για κάποιους ανθρώπους. Τέλος θα ήθελα να πω πως επειδή υπάρχει και μια τοπική επιτροπή με ανθρώπους που νοιάζονται, μπορεί όποιος ενδιαφερθεί να γίνει φίλος της ΕΛΛΕΤ με 10 ευρώ και να ενημερώνεται μέσα στον χρόνο για όλα όσα κάνει η Ελληνική Εταιρεία σε όλη την χώρα (και είναι πολλά). Είναι σημαντική η συμμετοχή και η ενημέρωση και το πιο σημαντικό είναι πως όσο περισσότεροι είμαστε τόσο μεγαλύτερη δύναμη έχουμε για να ζητάμε κάτι από ένα Υπουργό ή τον Πρωθυπουργό. Έχουμε επίσης μια πολύ ωραία ιστοσελίδα όπου μπορούν όλοι οι νέοι να την επισκεφθούν (www.ellet.gr) για να «ταξιδέψουν» σε τόπους και ιστορίες».
ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ
Να σημειώσουμε ότι η κ. Καρρά, στάθηκε στους κυριότερους χορηγούς της μελέτης για την αποκατάσταση του Νερόμυλου Ξάνθης, οι οποίοι είναι το Ίδρυμα ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ (Θεόδωρος και Μαρίνα Μαρτίνου), το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και ο κ. Κωνσταντίνος Γουλιμής / Crocus Goulimyi.