Οδός Αναξάρχου: Καταδικασμένος σε… αφανισμό ο κεντρικός δρόμος λόγω πυρκαγιάς;

Ακόμη παραμένει κλειστός και κάνει την ζωή των Ξανθιωτών δύσκολη…

Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία

Καταδικασμένος στην… «εντατική», αν όχι σε «θάνατο» ο δρόμος της οδού Αναξάρχου, που παραμένει κλειστός μετά την πυρκαγιά στην παρακείμενη καπναποθήκη, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους ιδιοκτήτες της, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος περί… αρχαιοτήτων!

Πρόκειται για έναν δρόμο που στερούνται επί μήνες η Ξάνθη, οι οδηγοί των οχημάτων, οι πεζοί αλλά ακόμη και οι επαγγελματίες οδηγοί του ΚΤΕΛ Ξάνθης, που αναγκάζονται να κάνουν τον κύκλο (από τον κόμβο του «SISSY») και να υποχρεώνονται σε «μανούβρες» που μέχρι πριν την απαγόρευση δεν χρειάζονταν, γεγονός που δημιουργεί κυκλοφοριακό κομφούζιο σε καθημερινή βάση, στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο.

Σε τι στάδιο βρίσκεται όμως το θέμα; Γιατί δεν επεμβαίνει ο Δήμος Ξάνθης; Τι προβλέπει ο νόμος, σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν προχωρήσουν – τελικά – σε αποκατάσταση του τοίχου και της καπναποθήκης; Δηλαδή ένας κεντρικός δρόμος της πόλης, ερημώνεται δια παντός;

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης, κ. Γιάννης Ζερενίδης, διευκρινίζει μεταξύ άλλων πως μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, θα υφίσταται η απαγόρευση διέλευσης.

«ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Ζερενίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «από την στιγμή που πρόκειται για διατηρητέο κτίριο, επιλαμβάνεται η επιτροπή του άρθρου 42 του αρχαιολογικού νόμου και υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων. Έγινε μια επιτροπή στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος (υπάλληλος) του Δήμου Ξάνθης, η οποία κοινοποίησε και έδωσε εντολή στους ιδιοκτήτες να προβούν στα απαραίτητα μέτρα προστασίας και του κτιρίου και των όμορων ιδιοκτησιών και των διερχομένων του δρόμου. Αυτό, τους έχει κοινοποιηθεί εδώ και καιρό. Υπάρχουν κάποιες νομικές ενέργειες, δηλαδή συντάσσουν κάποιες μελέτες. Μέχρι τότε – μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, η έγκριση και να ληφθούν τα μέτρα – υπάρχει απαγόρευση. Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει ένα πολύ μικρό πεζοδρόμιο και ένας τοίχος που λόγω της φωτιάς, του οποίου κάποια δομικά στοιχεία έχουν σίγουρα καταστραφεί. Ουσιαστικά έφυγε ο εσωτερικός «σκελετός» που έδενε όλα τα ξύλινα στοιχεία. Αυτήν την στιγμή υπάρχει ένας τοίχος γύρω στα 9 μέτρα, που ανά πάσα στιγμή, μπορεί να πέσει και να υπάρχει κάποιο ατύχημα. Με αυτήν την έννοια, εμείς έχουμε κάνει δυο φορές οχλήσεις, για να δούμε το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία, καθώς και εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να δώσουμε τον δρόμο σε κυκλοφορία. Αναγκαστικά, περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Δεν είναι δηλαδή στα δικά μας «χέρια» αλλά στο Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της «Νεωτέρων» που θα κάνει τις ενέργειες».

«ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΗΣ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ»

«Από την στιγμή που θα εγκριθούν από την «Νεωτέρων» τα μέτρα, ο ιδιοκτήτης οφείλει να βγάλει πιθανόν μια οικοδομική άδεια μικρής κλίμακος και φυσικά θα συνδράμουμε στο να γίνουν όσο πιο γρήγορα οι εγκρίσεις. Σε αυτό το στάδιο όμως, περιμένουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Εμείς σαν Δήμος δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα προστασίας ενός ιδιόκτητου ακινήτου. Πρωτίστως όμως, για να ανοίξει ο δρόμος, θα πρέπει να γίνουν εργασίες» συνέχισε ο ίδιος, ενώ σε ερώτηση της «Θ» για το τι μπορεί να γίνει εάν δεν γίνουν…ποτέ αυτές οι εργασίες από τους ιδιοκτήτες, ο κ. Ζερενίδης απαντά ότι «εκεί είναι το πρόβλημα. Εκεί, ο αρχαιολογικός νόμος, από ο,τι γνωρίζω έχει κυρώσεις ως προς τους ιδιοκτήτες. Μια από τις κυρώσεις – πέρα από κάποια διοικητικά πρόστιμα – είναι ότι μπορεί να επιληφθεί κάποια δημόσια υπηρεσία, ο Δήμος ή κάποιος άλλος φορέας (και πάλι όμως με εντολή του Υπουργείου) που θα εκτελέσει τα έργα αυτά – και θα τα χρεώσει βέβαια – για λογαριασμό των ιδιοκτητών. Αλλά όλη αυτή η διαδικασία, χρειάζεται – όπως αντιλαμβάνεστε – κάποιο χρονικό διάστημα. Και εμείς, αναμένουμε την εντολή της υπηρεσίας του Υπουργείου για να δούμε τι θα γίνει. Δεν γνωρίζουμε όλη την διαδικασία και δεν είμαστε και υποχρεωμένοι εμείς σαν Δήμος να την γνωρίζουμε. Όλα αυτά είναι θέμα νομοθεσίας και του Υπουργείου που το ‘’τρέχει’’».