Με αφορμή τον φονικό σεισμό στην Τουρκία…
Οι αρμόδιοι για την πολιτική προστασία εξηγούν στη «Θ» τον σχεδιασμό αντιμετώπισης και παρέμβασης
Μπορεί η περιοχή μας να συγκαταλέγεται στην «ζώνη» χαμηλής σεισμικότητας, ωστόσο τόσο τα όσα συνέβησαν – και συμβαίνουν – στην Τουρκία όσο και με αφορμή δηλώσεις ορισμένων σεισμολόγων που «βλέπουν» μεγάλο σεισμό και στην Ελλάδα, η «Θ» απευθύνθηκε στον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Αφεντούλη Τσακιρίδη αλλά και στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Κουρτίδη. Αμφότεροι, αναφέρθηκαν στο σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» που περιλαμβάνει τα απαραίτητα βήματα για τον κάθε συναρμόδιο φορέα, που θα πρέπει να ακολουθηθούν, σε περίπτωση – ω μη γένοιτο – εντός τέτοιου ενδεχόμενου.
«ΝΑΙ ΜΕΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ…»
Πιο αναλυτικά ο κ. Τσακιρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «γενικά η Ελλάδα είναι μια σεισμογόνος χώρα. Οι σεισμογόνες περιοχές της χώρας, κατατάσσονται σε διάφορες βαθμίδες. Εμείς (στην Ξάνθη) είμαστε στην χαμηλότερη. Αυτό καθορίζεται ανάλογα με την σεισμικότητα που δέχεται η κάθε περιοχή, εμείς εδώ έχουμε να δούμε πολύ καιρό σεισμούς – και μεγάλους σεισμούς – οπότε και λέμε ότι είμαστε στην χαμηλή ζώνη. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και εδώ να γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Θυμίζω το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Ο σεισμός στην Τουρκία έγινε στο τμήμα της Ανατολικής Ανατολίας. Υπάρχει και το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, αυτό που διασχίζει την Τουρκία, περνά από την Κωνσταντινούπολη και έρχεται στην Ελλάδα, περνώντας πάνω από την Λήμνο. Ένα κομμάτι του καταλήγει στις Βόρειες Σποράδες και το άλλο πάνω από την Εύβοια. Αυτό το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο. Διαχωρίζει την ανατολική πλάκα (την πλάκα της Ανατολίας) με την πλάκα του Αιγαίου και την Αφρικανική πλάκα. Σε αυτό το ρήγμα, μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλοι σεισμοί. Προς το παρόν δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς, αναφορικά με το εσωτερικό κομμάτι (αυτό που βρίσκεται στην Ελλάδα) αλλά είχαμε μεγάλους σεισμούς στο σημείο που περνά την Κωνσταντινούπολη και αυτή ήταν και η αιτία του μεγάλου σεισμού της Κωνσταντινούπολης το 1999 με τους 17.000 νεκρούς. Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που μπορεί να μην δώσει έναν μεγάλο σεισμό, χωρίς βέβαια να θέλουμε να τρομάξουμε. Εμείς είμαστε σε περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, όμως είμαστε σε μια χώρα όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας σεισμός, αρκετά μεγάλου μεγέθους. Όσον αφορά στην Τουρκία, είναι τεράστια η καταστροφή. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει».
«ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ‘’ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ’’»
Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι «η Πολιτική Προστασία σε αυτό το κομμάτι, έρχεται με ένα μεγάλο σχεδιασμό. Έχει εκδώσει ένα σχέδιο για το συγκεκριμένο φαινόμενο του σεισμού που λέγεται «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» (όπως και για άλλα φυσικά φαινόμενα). Μέσα σε αυτό το σχέδιο, υπάρχουν όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν και οι δήμοι ή οι περιφέρειες, για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες αυτές ανάγκες από έναν σεισμό. Το μέγεθος της καταστροφής αυτής στην Τουρκία, για πολλούς και διάφορους λόγους, ήταν καταστροφικό. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Ένα τέτοιο φαινόμενο όμως, είναι δύσκολο να γίνει στον ελληνικό χώρο, γιατί εμείς έχουμε τελείως διαφορετικούς κανόνες αντισεισμικότητας, τελείως διαφορετικούς ελέγχους και γενικά είμαστε αλλιώς «θωρακισμένη» αναφορικά με την δόμηση. Τα μεγέθη αυτής της τάξεως του σεισμού, μπορούν να γίνουν ανεκτά από τα κτίρια μας, εκτός και αν περάσουμε σε πολλά ρίχτερ (ανά 0,1 βαθμό της κλίμακας ρίχτερ, είναι πολλαπλάσια η δύναμη ενός σεισμού). Όμως με τους σεισμούς που έχουμε μάθει, για τις «κλασικές» περιοχές που ακούμε, είμαστε αρκετά «θωρακισμένοι». Θεωρώ ότι είμαστε και στην περιοχή μας όσον αφορά στην δόμηση».
«ΕΤΣΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»
Αναφορικά με την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας, με τις συνεδριάσεις του οργάνου για τέτοιες περιπτώσεις και με τα πρώτα βήματα που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, ο κ. Τσακιρίδης σημειώνει: «Υπάρχει άμεση διαχείριση αυτών των συνεπειών, που καταγράφεται στο προαναφερόμενο σχέδιο, που κάθε δήμος πρέπει να το ακολουθήσει. Σαν άμεση «επέμβαση» υπάρχουν οι συνεδριάσεις των οργάνων, που δίνουν και τις κατευθύνσεις, αλλά οι κατευθύνσεις – και ισχύει για όλους τους δήμους αυτό – είναι η άμεση επέμβαση πυροσβεστικής, νοσοκομειακών κλπ, εκεί που υπάρχει πρόβλημα, αυτοψίες των φορέων, το μέγεθος της καταστροφής και αν χρειαστεί – φυσικά – και η εκκένωση, όταν έχουμε περιπτώσεις που μας προειδοποιούν για έναν τόσο μεγάλο σεισμό ή αν έχουμε τόσο μεγάλες ενδείξεις ή αν έχουμε προβλήματα μέσα στην πόλη. Τότε άμεσα, εκκενώνονται είτε η πόλη είτε ο οποιοσδήποτε οικισμός. Φυσικά, υπάρχει και η μέριμνα του δήμου να για στεγάσει, να περιθάλψει, να κοιμίσει, να σιτίσει κλπ, αυτούς τους ανθρώπους. Όλα αυτά περιγράφονται αναλυτικά και στο σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» που περικλείει όλους τους φορείς που συντονίζονται μετά από ένα τέτοιο γεγονός. Σε ένα τέτοιο γεγονός ενεργεί και η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας αλλά όπου χρειαστεί δίνει και κατευθύνσεις στο αυτοτελές τμήμα Π.Π της πόλης (και του δήμου και της περιφέρειας) και αυτοί πράττουν ανάλογα με τις ανάγκες και με το μέγεθος του φαινομένου ή του προβλήματος. Ανάλογα με το πρόβλημα, θα δράσει η ΔΕΥΑΞ, το Νοσοκομείο, η Π.Υ κλπ. Η Πολιτική Προστασία είναι ένα συντονιστικό όργανο που παίρνει κατευθυντήριες από την κεντρική διοίκηση και την Γενική Γραμματεία και δίνει μετά τις οδηγίες της στους διάφορους φορείς. Όλο αυτό επικαιροποιείται κάθε χρόνο με την ψήφιση του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ». Είναι ένα σχέδιο που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο καθένας από τους συμβούλους μπορεί να το διαβάσει, να εκφράσει την γνώμη του και να καταθέσει τις διάφορες προτάσεις που θα μπορούσε να υιοθετήσει η Πολιτική Προστασία του Δήμου για να μεριμνήσει για κάποια πράγματα. Τα βασικά πράγματα, εμπεριέχονται ήδη μέσα στον «ΕΓΚΕΛΑΔΟ» όπως και σε κάθε σχέδιο για κάθε φυσικό φαινόμενο.
«ΕΤΟΙΜΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ‘’ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ’’ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ»
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, επισήμανε στην «Θ» ότι «φυσικά και είναι έτοιμη σε περίπτωση εγκέλαδου η Πολιτική μας Προστασία. Μάλιστα έχουμε και σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για τέτοια περίπτωση, το οποίο έχει περάσει από το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, έχει εγκριθεί και ανανεώνεται κάθε τόσο. Είναι το σχέδιο που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, όπως επίσης έχουμε σχέδια και για άλλα φαινόμενα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας αλλά και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του κράτους. Οπότε ανάλογα με το είδος της καταστροφής, επιλαμβάνεται είτε ο κ. Στυλιανίδης είτε εμείς. Πάντως έχουμε σχέδια για όλων των ειδών τις καταστροφές. Είμαστε προετοιμασμένοι και έχουμε σχέδιο ενεργειών για Στρατό, Αστυνομία, Περιφέρεια, ΕΜΑΚ και όλα τα σχετικά. ΣΟΠΠ δεν κάνουμε. Έχουμε σχέδιο, το οποίο ενεργοποιείται άμεσα. Όλα τα στελέχη γνωρίζουν τι θα κάνουν. Ειπώθηκε από κάποιον για το ότι «κάποτε θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα». Αρνούμαι να τρομοκρατήσω τον κόσμο. Φυσικά ενίοτε γίνονται φυσικές καταστροφές, αλλά δεν ξέρουμε που θα «χτυπήσουν». Και για αυτό είμαστε προετοιμασμένοι. Είναι καθήκον μας να προετοιμαζόμαστε, αλλά το ότι θα γίνει σύντομα ή δεν θα γίνει, το γνωρίζει μόνον ο Θεός. Σε τέτοια περίπτωση θα βγουν ανακοινώσεις, θα βγει ο Στρατός, η Αστυνομία κλπ. Όταν θα γίνει, θα ενημερωθεί για το τι πρέπει να κάνει ο καθένας. Γνωρίζουμε τι θα κάνουμε το επόμενο δευτερόλεπτο. Τέλος θέλω να πω ότι τόσο καιρό λειτούργησε ένας εξαιρετικά καλός οργανισμός. Η Ελλάδα είναι «θωρακισμένη». Έχουμε σύγχρονα κτίρια σε επίπεδο αντισεισμικό, σύγχρονη πολεοδομία και ξέρουμε πως θα λειτουργήσουμε».