Οι εθνικές εκλογές και τα ποσοστά για την αυτοδυναμία

Δημ. Βασιλειάδης: «Πολύ σημαντική η πρώτη Κυριακή των εκλογών – Όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της ΝΔ»

«Πιο χρωματισμένες οι Περιφέρειες, αλλά μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για δημοσκοπήσεις στους Δήμους» σημειώνει στην «Θ», ο γνωστός δημοσκόπος

Για την διεξαγωγή των  Βουλευτικών Εκλογών στις 9 Απριλίου 2023 και τα όσα πρέπει να προηγηθούν – αφού ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα ψηφοδέλτια των δυο μεγάλων κομμάτων, αλλά και για τα δημοσκοπικά δεδομένα των Εθνικών Εκλογών και τα όσα συμβαίνουν σε Δήμους και Περιφέρειες, μίλησε αποκλειστικά στην «Θ» ο γνωστός δημοσκόπος και πρόεδρος της εταιρείας «INTERVIEW» κ. Δημήτρης Βασιλειάδης.

«20 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ»

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος αναφορικά με την ημερομηνία της 9ης Απριλίου – που φέρεται να έχει κυκλωθεί στο «εκλογικό καλεντάρι» του Μαξίμου –επισήμανε ότι «τα ψηφοδέλτια, πρέπει να ανακοινωθούν στον Άρειο Πάγο 20 μέρες πριν από τις εκλογές. Άρα πρέπει να γνωρίζουμε πότε θα είναι οι εκλογές. Αν είναι στις 9 Απριλίου, αφαιρείς 20 μέρες και έχεις την ημερομηνία που θα πρέπει να κατατεθούν οι συνδυασμοί (τα κόμματα) και τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στον Άρειο Πάγο. Μέσα στον Μάρτιο, δηλαδή, οπωσδήποτε. Ως δημοσκόπος, προσωπικά δεν γνωρίζω τι έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός, γιατί ίσως να μην το γνωρίζει ο ίδιος. Δέχομαι ή ακούω το «9 Απριλίου», αλλά μπορεί να μην είναι 9. Μπορεί να είναι και 2 Απριλίου ή και πιο αργά (τον Μάιο). Σε κάθε περίπτωση, αν έχουμε εκλογές θα πρέπει σύντομα – νομίζω – και λογικά μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, το αργότερο την 1η εβδομάδα του Μαρτίου, να βγει ο Πρωθυπουργός και να πει: «Εκλογές την ‘’τάδε’’ ημερομηνία» ώστε να μπορέσουν να προκηρυχθούν. Χρειάζονται 20 μέρες Συνταγματικά».

«Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ»

Αναφορικά με τα νέα πρόσωπα που ενδεχομένως θα καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ο ίδιος τονίζει ότι «το σημαντικό είναι ότι όταν είσαι νέος και δεν ανακοινώνεται η υποψηφιότητά σου, χάνεις το πλεονέκτημα του χρόνου που θα είχες για να γίνει γνωστή η υποψηφιότητά σου και όλο αυτό λειτουργεί υπέρ των παλαιοτέρων υποψηφίων. Πρέπει να δώσεις σε ένα νέο πρόσωπο την δυνατότητα να κάνει γνωστή την υποψηφιότητά του, διαφορετικά το αδικείς. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που όταν τα κόμματα αργούν να ανακοινώσουν υποψηφιότητες, κάποια στιγμή λένε κάποιοι «αφού το κάνεις τόσο αργά, αποφασίζω να μην συμμετέχω». Τα έχουμε δει αυτά τα παραδείγματα. Το ΠΑΣΟΚ, έχει ανακοινώσει – σε πού μεγάλο βαθμό – αυτούς που ήταν να ανακοινώσει ή αυτούς που έχει προς ανακοίνωση. Η Νέα Δημοκρατία, έχει τους εν ενεργεία βουλευτές, που δεν χρειάζονται κάποιου είδους ανακοίνωση (εξ ορισμού θα είναι ξανά υποψήφιοι). Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι «έτοιμος πάντοτε για εκλογές», άρα υποθέτω ότι έχει τα ονόματα που χρειάζονται στις λίστες του. Ένα πρόβλημα και μια «γκρίνια» υπήρχε – από ο,τι έχω ακούσει – στο ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι άργησε. Επειδή το ΠΑΣΟΚ θα βγάλει και κάποιες έδρες παραπάνω – και λόγω απλής αναλογικής – το ενδιαφέρον να μπουν κάποιοι στις λίστες ήταν μεγαλύτερο, όπως καταλαβαίνετε. Άρα, κάθε αργοπορία στοίχιζε σε έναν νέο υποψήφιο και για αυτό ήταν πολλές και οι περιπτώσεις που είχαμε απόσυρση από τα ψηφοδέλτια, τελικά».

«ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ – ΟΛΑ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΝΔ»

Αναφορικά  τις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές αλλά και για το εκλογικό σύστημα, ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια προδιάθεση του κόσμου να μην απαντά εύκολα στις δημοσκοπήσεις. Είναι λίγο αποστασιοποιημένος από το πολιτικό σύστημα. Παρόλα αυτά, αυτοί που δεν απαντούν πιθανότατα να μην ψηφίσουν κιόλας, άρα δεν μας ενδιαφέρει και πολύ η στάση τους. Καλό είναι βεβαίως να απαντούν και να συμμετέχουν στις διαδικασίες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα προβάδισμα αυτήν την στιγμή για την ΝΔ (όλες) – και δεν θα αναφερθώ στις μονάδες – και βέβαια με την «απλή αναλογική» αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία. Δεν μπορεί δηλαδή το πρώτο κόμμα να πάρει 37% που χρειάζεται για αυτοδυναμία. Για αυτό ο Πρωθυπουργός λέει ότι είναι πολύ σημαντική η πρώτη Κυριακή. Διότι είναι διαφορετικό να ξεκινάς την δεύτερη Κυριακή με ένα 35% και διαφορετικό να ξεκινάς με 33%. Είναι πολύ μεγάλος ο δρόμος που θα χρειαστεί να διανύσεις.  Όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ την πρώτη Κυριακή. Αν το ποσοστό της είναι κοντά στο 33% (για παράδειγμα) τότε θα είναι μάλλον πιο πρόθυμη να συζητήσει – υποθέτω με το ΠΑΣΟΚ – για ένα σενάριο συγκυβέρνησης. Αν αντίθετα, το ποσοστό της είναι γύρω στο 35% και της λείπουν μια – δυο μονάδες, για να κάνει αυτοδυναμία 5-6 εβδομάδες αργότερα (σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση) τότε νομίζω ότι το πιο λογικό είναι ότι ο Μητσοτάκης θα ξανακάνει εκλογές. Δηλαδή θα προτιμήσει να πάει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αν του λείπουν μια – δυο μονάδες, από το να συγκυβερνήσει με οποιοδήποτε κόμμα. Για αυτό και ο ίδιος λέει ότι είναι σημαντική η πρώτη Κυριακή. Με το 33%, πάει ενδεχομένως σε συγκυβέρνηση. Με το 35%, σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση».

«ΠΙΟ ‘’ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ’’ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ»

Τέλος, αναφορικά με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ο ίδιος σημειώνει ότι «οι περιφέρειες είναι πιο «χρωματισμένες», άρα είναι θέμα υποψηφιοτήτων. Σε πολλές περιφέρειες –και στην ΑΜΘ – νομίζω ότι ακόμη δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα ψηφοδέλτια. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο εν ενεργεία Περιφερειάρχης οπουδήποτε και αν είναι φαίνεται ότι θα έχει ένα προβάδισμα (μια πιο εύκολη εκλογική αναμέτρηση). Βέβαια, επειδή η φύση δεν συμπαθεί τα κενά, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν συνδυασμοί και θα κατέβουν και με κομματικές στηρίξεις και «χρωματοποιημένα». Θα δούμε τι θα γίνει. Πάντως, αυτήν την στιγμή δεν έχουμε μεγάλη δημοσκοπική εικόνα για τις Περιφέρειες. Αντίθετα για τους Δήμους είναι πιο συχνές οι μετρήσεις από τις Περιφέρειες. Για δήμους – και της ΑΜΘ – διενεργώ καθημερινά μετρήσεις σε κάποιους δήμους, είτε από εν ενεργεία δημάρχους είτε από ανθρώπους που θέλουν να είναι υποψήφιοι. Πάντως αυτός ο εκλογικός νόμος είναι καλύτερος από εκείνον του 2019 που κατέβαινε «ο κάθε πικραμένος» (π.χ. στην Θεσσαλονίκη είχαμε 19 υποψηφίους). Τώρα το 3% είναι ένα «εμπόδιο» (ένα αντικίνητρο) για να μην κατέβεις μόνον και μόνον για να κινητοποιήσεις μια ολόκληρη ομάδα για να βγεις εσύ Δημοτικός Σύμβουλος, εάν βγεις κιόλας. Καλό είναι να υπάρξουν συνεργασίες. Άλλωστε δεν νομίζω ότι και τότε στην Θεσσαλονίκη να υπήρχαν 19 διαφορετικές προτάσεις για έναν δήμο. Αν υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, με ουσιαστικές διαφορές, το κατανοώ. Αλλά αν δεν υπάρχουν, γιατί να το κάνουν; Άρα προφανώς δεν πρόκειται για προτάσεις για την πόλη, αλλά για εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών».