Καρναβάλι τέλος! Τα θετικά και τα αρνητικά του

Μιλούν «απολογιστικά» στην «Θ», Ηλ. Ασκαρίδης και Σ. Μελισσόπουλος

Έναν μίνι «απολογισμό» του φετινού Ξανθιώτικου θεσμού που έλαβε τέλος την περασμένη Κυριακή με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, επιχειρεί να κάνει σήμερα η «Θ» συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης αλλά και τον επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη για Όλους» κ. Σάββα Μελισσόπουλο, προκειμένου να εκμαιεύσουμε τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της διοργάνωσης, τόσο από την σκοπιά της συμπολίτευσης, όσο και από αυτήν την αντιπολίτευσης.

«ΓΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΚΑΛΙΑ…»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ασκαρίδης, επισήμανε στην «Θ» ότι «θα ήθελα πρώτα από όλα να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους. Μετά από τρία χρόνια, η Ξάνθη έλαμψε και πάλι. Είχαμε μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και πολλή θετική ενέργεια. Ο κόσμος απέδειξε ότι είχε ανάγκη να «ξεδώσει» και να διασκεδάσει. Γίναμε πραγματικά όλοι μια «αγκαλιά» στην Ξάνθη μας. Θέλω να ευχαριστήσω τους συλλόγους, τους εθελοντές, όλους τους φορείς (Αστυνομία, Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, Ερυθρό Σταυρό, Εθελοντές Σαμαρείτες, Υπαλλήλους Καθαριότητας Δήμους, Υπαλλήλους Κέντρου Πολιτισμού και όλο τον Δήμο Ξάνθης, όλους τους Ξανθιώτες και τους επισκέπτες, τα ΜΜΕ και όλο τον κόσμο. Χωρίς όλους αυτούς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτό το άρτιο αποτέλεσμα. Φυσικά, ευχαριστώ και τον Θεό (αν και για κάποιους μπορεί να γίνομαι γραφικός) γιατί δεν έβρεξε ούτε μια μέρα στις εκδηλώσεις μας, ενώ χθες ο καιρός χάλασε. Είναι λίγο να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Θεό».

«ΕΠΑΙΡΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ – ΔΕΝ ΘΑ ΡΙΞΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣ – Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ»

Σε ερώτηση της Θ» αναφορικά με το ποια κατά την γνώμη του ήταν τα  θετικά αλλά και ποια ήταν τα αρνητικά της διοργάνωσης,  ο κ. Ασκαρίδης, απαντά:

«Συμφωνώ μαζί σας για την χρήση καπνογόνων και το άγχος μου ήταν να μην έχουμε κάποιο συμβάν με την υγεία κάποιου ανθρώπου. Αυτό με ένοιαζε και, με την βοήθεια του Θεού και με όλο τον κόσμο, το πετύχαμε. Εγώ προσωπικά έπαιρνα καπνογόνα και τα πήγαινα πίσω από την σκηνή για να μην έχουν επαφή με τον κόσμο. Τα είπαμε και στους συλλόγους, αλλά δεν φταίνε και οι σύλλογοι. Δεν θα ρίξω πουθενά το βάρος. Εμένα με ένοιαξε το αποτέλεσμα και το ότι δεν είχαμε κανένα απρόβλεπτο συμβάν. Από εκεί και πέρα, δεν θα πω εγώ για τα αρνητικά και τα θετικά. Ο κόσμος θα κρίνει. Το ευχάριστο ήταν ότι είχαμε πάρα πολύ κόσμο, γέμισαν και τα νέα πάρκινγκ στο νοσοκομείο, άρα είχαμε περισσότερο κόσμο από άλλες χρονιές. Αυτό για εμένα είναι το ευχάριστο και το ότι δεν είχαμε συμβάν με ανθρώπινη ζωή. Τα άλλα, θα τα κρίνει ο κόσμος από έξω. Εγώ ήμουν μέσα και προσπαθούσα να  έβγαινε ο,τι καλύτερο από αυτό που είχαμε διοργανώσει. Τα θετικά και τα αρνητικά δεν θα τα κρίνω εγώ. Και του χρόνου, να έχουμε υγεία και αν κάναμε κάποια λάθη, πιστεύω ότι το κέντρο πολιτισμού θα τα διορθώσει όποιος και αν είναι πρόεδρος. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ο Δήμαρχός μας Μανώλης Τσέπελης μαζί με όλους τους συμβούλους μας είπε ότι έχουμε την υποχρέωση να αναβαθμίζουμε όλους τους θεσμούς.  Είχαμε πάρα πολύ κόσμο και την Παρασκευή και το Σάββατο. Δεν θα τα πω εγώ. Ο κόσμος μιλά που έρχονταν και περνούσε όμορφα γιατί το χρειάζονταν. Όσον αφορά στα περί οικονομικών, θα βγουν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Δεν ξέρω αν ξεπεράσαμε τις 300.000 ευρώ. Ίσως ναι, ίσως όχι, διότι έχουν βγει και «απρόοπτα» και όπως γνωρίζετε, όλα έχουν ανέβει. Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Και εννοείται ότι μετά από τρία χρόνια (όποιος και αν ήταν πρόεδρος) δεν μπορείς να κάνεις κάτι λιγότερο. Θα κάνεις κάτι περισσότερο. Εξαρτάται από το τι θέλουμε να κάνουμε. Δεν είμαστε το μεγαλύτερο καρναβάλι των Βαλκανίων και το μεγαλύτερο του Βορρά; Προσωπικά πιστεύω ότι όποιος και αν είναι πρόεδρος, είναι υποχρεωμένος να «ανεβάζει» αυτόν τον θεσμό».

«ΘΕΤΙΚΟ, ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ – ΣΠΟΥΔΑΙΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ»

Από την πλευρά του ο κ. Μελισσόπουλος, επισήμανε ότι «είναι πολύ πρόωρο να προχωρούμε σε «απολογισμούς» δυο μέρες μετά το καρναβάλι. Θα είχε μεγαλύτερη αξιοπιστία ο απολογισμός, αν γίνονταν με ηρεμία και αφού είχαμε όλα τα στοιχεία και όλα τα δεδομένα. Επίσης, έναν συνολικό απολογισμό με παρόμοια στοιχεία (νούμερα, οικονομικά ποσά, επισκεψιμότητα) θα έπρεπε να ετοιμάζει και να κάνει η Δημοτική Αρχή, μάλλον όμως κάτι τέτοιο δεν θα δούμε ποτέ. Αυτά αποτελούν «ψιλά γράμματα» για την Δημοτική Αρχή. Ούτε στο παρελθόν έγινε, αλλά και ούτε αυτή η Δημοτική Αρχή φημίζεται για την οργάνωσή της, την τάξη της, την διαβούλευση που κάνει και γενικά για όλο τον σχεδιασμό και την διαφάνεια που επιδιώκει στις πολιτικές της επιλογές. Με μια γρήγορη «ματιά» θα σας έλεγα ότι στα θετικά είναι ότι έγινε ξανά το καρναβάλι. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση μετά από τόσα χρόνια «κλεισούρας» στα σπίτια. Οι πολίτες, βγήκαν, διασκέδασαν και αυτό είναι το πρώτο πολύ μεγάλο βήμα. Ως δεύτερο στοιχείο στα θετικά, θα μπορούσα να αναφέρω την σπουδαία δουλειά που κάνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι οποίοι με αυτοοργάνωση και εθελοντισμό, προσπάθησαν να κρατήσουν το καρναβάλι σε πολύ υψηλό επίπεδο και τους ευχαριστούμε δημόσια. Επίσης είναι θετικό ότι όσοι συνέβαλαν στην διεξαγωγή του καρναβαλιού, οι εργαζόμενοι, υπερέβαλλαν εαυτόν και αυτό το είδαμε στην καθημερινότητα».

«ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ – ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ, ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΙΣ 400.000 ΕΥΡΩ»

Αναφορικά με τα αρνητικά σημεία, ο κ. Μελισσόπουλος, υπογράμμισε ότι «κατά αρχήν μιλάμε για ένα πολύ ακριβό καρναβάλι. Αυτήν την στιγμή, με τα στοιχεία που εγώ έχω, το καρναβάλι αγγίζει τις 400.000 ευρώ και ίσως μιλάμε για το ακριβότερο καρναβάλι της τελευταίας δεκαετίας – δωδεκαετίας. Διατέθηκαν δηλαδή πόροι, που κατά την γνώμη μου δεν διατέθηκαν σωστά, που θα μπορούσαν να «διαχειριστούν» καλύτερα και τα μουσικά σχήματα και τις υπηρεσίες. Με μια πρόχειρη ανάγνωση μπορούμε να δούμε ότι τα ποσά αυτά ήταν πολύ μικρότερα τις προηγούμενες περιόδους… Επίσης, δεν μπήκε κανένα νέο λαογραφικό στοιχείο. Τα καρναβάλια στο βάθος του χρόνου βασίζουν με έναν «αυτόματο πιλότο». Δεν νοιάζεται κανείς για το πώς θα μετεξελιχθούν και φυσικά δεν μπαίνουν και ποιοτικά στοιχεία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι του πολιτισμού εδώ, που θα μπορούσαμε από τώρα να τους ακούσουμε, να διαβουλευθούμε, να βάλουμε προτεραιότητες κλπ».

Η «ΠΡΟΒΟΛΗ ΥΛΙΚΟΥ», ΤΟ «ΚΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ» ΚΑΙ Η ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Επιπλέον ο κ. Μελισσόπουλος, αναφέρθηκε στο κομμάτι της «προβολής υλικού», ενώ στάθηκε και σε ένα «κενό πληροφόρησης» (όπως ανέφερε χαρακτηριστικά) με αφορμή ένα συγκεκριμένο μουσικό σχήμα, για το οποίο γειτονικές πόλεις δεν γνώριζαν ότι θα βρίσκεται στην Ξάνθη στο πλαίσιο των ΘΛΕ. Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι δεν είδε ούτε πληθώρα υλικού στα καταστήματα, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως ούτε και οι δημοτικοί σύμβουλοι έλαβαν τον καθιερωμένο «φάκελο» με το υλικό. «Δεν ξέρω αν η προβολή που έγινε, αφορούσε πραγματικά στην προβολή της πόλης και στην προστιθέμενη αξία της πόλης ή αφορούσε στην προβολή των ανθρώπων της δημοτικής αρχής και έχω πολλά στοιχεία για αυτό. Επίσης διαπίστωσα ότι υπήρχαν και κάποια διοργανωτικά προβλήματα, ενώ δεν είδα και καταχωρήσεις σε ορισμένα ΜΜΕ ώστε να γίνει ευρέως γνωστό το πρόγραμμα του καρναβαλιού. Ίσως να μην έπεσε στην αντίληψή μου, αλλά αν συμβαίνει είναι και αυτό στα προβλήματα και στα μείον», τόνισε επίσης ο κ. Μελισσόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «είδα και κάποια άλλα προβλήματα σε σχέση με τους επισκέπτες που δεν θα καθοδηγούνταν σωστά. Την τελευταία στιγμή έγιναν δυο πάρκινγκ στην Εκτενεπόλ. Εκεί συνάντησα ανθρώπους που με ρωτούσαν «πόση ώρα θέλουμε να φτάσουμε στο κέντρο» και δεν γνώριζαν ούτε την διαδρομή… Και κλείνω με την επισκεψιμότητα, που είναι ένα αντιφατικό στοιχείο γιατί ο καθένας την ορίζει κατά προσέγγιση και μακροσκοπικά. Εγώ είδα μια εικόνα κατάμεστης πλατείας το Σάββατο το βράδυ αλλά και πολλές άλλες εικόνες – περπατώντας – και την Κυριακή που δεν είχε τόσο κόσμο. Μάλιστα χθες, άκουσα και κάποιον ξενοδόχο που είπε ότι δεν είχε πληρότητα. Άρα το να θριαμβολογούμε και να λέμε ότι το καρναβάλι ξεπέρασε κάθε προσδοκία, νομίζω ότι είναι μια πρόχειρη και ερασιτεχνική προσέγγιση που δεν βοηθά στην εξέλιξή του».

«ΕΛΕΙΠΑΝ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ – ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ…»

Τέλος, ο κ. Μελισσόπουλος, σημείωσε ότι «φυσικά έλειπαν και οι Ξανθιώτες καλλιτέχνες και δημιουργοί και αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω, την στιγμή μάλιστα που όλη η τοπική κοινωνία περνά μια κρίση και θα έπρεπε και την τελευταία υπηρεσία και το τελευταίο υλικό να το προμηθευόμαστε από την Ξάνθη. Εκεί υπήρχε ένα μεγάλο έλλειμμα. Επίσης, όσον αφορά στα καπνογόνα και στα βεγγαλικά, αυτά δημιουργούν μια πάρα πολύ καλή, στιγμιαία εικόνα, αλλά δεν είμαι υπερ της υπερβολής. Όλα αυτά είναι χημικά στοιχεία που δεν βοηθούν. Σίγουρα είναι «καρναβάλι και θα το ρίξουμε λίγο έξω» αλλά αυτή η υπερβολή δείχνει ότι μας ενδιαφέρει περισσότερο η εικόνα παρά η ουσία και η ουσία είναι ότι το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι στάσιμο και θα πρέπει να του δώσουμε στοιχεία ώστε να μην «κουράζει» ακόμη και τους Ξανθιώτες. Πρέπει κάθε φορά να προστίθεται ένα στοιχείο για να έχουμε το ενδιαφέρον και οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες να το παρακολουθούμε».