Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ στην χθεσινή ημερίδα με θέμα τις «επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της Διαχείρισης του νερού»
Στην ημερίδα με θέμα «Επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της Διαχείρισης του νερού» με προσκεκλημένους ομιλητές από Πολυτεχνικές Σχολές του ΕΜΠ, του ΑΠΘ και από το ΕΛΓΟ Δήμητρα από τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ, στο πλαίσιο του έργου Περιφερειακής Αριστείας «Eye4water», συμμετείχε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, εκπροσωπώντας και τον Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη.
Ο κ. Καμαρίδης, μίλησε στην «Θ» για την εν λόγω ημερίδα τονίζοντας ότι η ΔΕΥΑΞ προσκάλεσε τους πανεπιστημιακούς που ανέλαβαν το πρόγραμμα να κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα, ενώ προτάθηκε και έγινε αποδεκτή, η συνεργασία ΔΕΥΑΞ και ΔΠΘ από εδώ και στο εξής.
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΕ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ – ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Καμαρίδης, επισήμανε στην «Θ» ότι «εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ξάνθης και σαν ο καθ’ ύλην αρμόδιος λόγω της θέσεως στην ΔΕΥΑΞ, παρακολούθησα μετά απο πρόσκληση την ημερίδα που διοργάνωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος Eye4water για την ενίσχυση της ορθολογικής διαχείρισης του νερού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μέσω ανάπτυξης καινοτόμων μεθοδολογιών και βελτίωσης των ερευνητικών υποδομών. Συζητήσαμε με τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές που ανέλαβαν και διεκπεραιώνουν αυτό το πρόγραμμα και ζήτησα να μας κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος. Επίσης προτείναμε – και αποδέχθηκαν – την από τούδε και στο εξής συνεργασία μεταξύ ΔΕΥΑΞ και ΔΠΘ. Σε ο,τιδήποτε λοιπόν αφορά στην διαχείριση των υδάτων, είμαστε παρόντες και παίρνουμε ερεθίσματα από αυτά τα οποία μας ενδιαφέρουν. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συναντήσουμε και ανθρώπους γνώριμους από παλιά που έχουν την θέση του Καθηγητή σήμερα καθώς επίσης και να συζητήσουμε επί ενδιαφερόντων θεμάτων, με τον Διευθυντή της Διαχείρισης Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τον οποίο η συνεργασία μας είναι άριστη. Και όλα αυτά, για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο όποια δυνατότητα μας δίνεται. Το κυρίαρχο όμως που υπενθύμισα σε όλο το αμφιθέατρο, είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί κανένας την ιδιωτικοποίησή του».
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «EYE4WATER»
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ) διαθέτει ένα φυσικό, υδατικό δυναμικό το οποίο χαρακτηρίζεται ως «σημαντική κινητήρια δύναμη» για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει διασυνοριακές λεκάνες απορροής, μια ακτογραμμή με σημαντικά μεταβατικά, νησιωτικά και παράκτια ενδιαιτήματα, αλλά και δυο εθνικά πάρκα, αυτά του Εθνικού Πάρκου Δέλτα του Έβρου και του Εθνικού Πάρκου Δέλτα του Νέστου. Το υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δύο βασικών τομέων παραγωγής (πρωτογενής και δευτερογενής) οδηγεί στη σταδιακή υποβάθμιση των φυσικών πόρων της με συχνά μη-αναστρέψιμες επιπτώσεις και ιδιαίτερα στην ποιότητα των υδατικών οικοσυστημάτων.
Αντικείμενο του έργου αποτελεί ή ανάπτυξη υψηλής εξειδίκευσης υποστηρικτικών δραστηριοτήτων για την συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των φυσικών υδατικών συστημάτων της ΑΜΘ με αξιοποίηση νέων εργαλείων ανάλυσης που θα επιτρέψουν την ακριβέστερη υποστήριξη λήψης βέλτιστων αποφάσεων διαχείρισης. Η σύγχρονη ολοκληρωμένη παρακολούθηση με συνδυασμό ICT τεχνολογιών θα καλύπτει τα επιφανειακά νερά από τις πηγές των ποταμών Λασπία και Λίσσου μέχρι τις παράκτιες περιοχές τους και τα υπόγεια ύδατα ενθαρρύνοντας μάλιστα την συμμετοχή των πολιτών και των άμεσα ενδιαφερομένων.
Σκοπός του έργου είναι η συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3) 2014-2020 της ΠΑΜΘ αναπτύσσοντας υποστηρικτικά τεχνολογικά εργαλεία στον τομέα του υδατικού περιβάλλοντός της, με άμεσα οφέλη προς την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.