Αντ. Ραφτόπουλος: «66 χρήστες και 75 μέλη οικογενειών στο ΚΕΘΕΑ Ξάνθης, την τελευταία διετία –Για χρήση κάνναβης, το 52%»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών – Ενημερωτικές εκδηλώσεις και στην περιοχή μας από το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ

«39.4 έτη, ο μέσος όρος ηλικίας – Μεγάλη συζήτηση το θέμα της αποποινικοποίησης», σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους η 26η Ιουνίου και η «Θ», με αφορμή και τις ανοικτές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού από το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ, θέλησε να διερευνήσει το σημερινό «status» των ναρκωτικών στην Ξάνθη.

Για τους αριθμούς των εξαρτημένων που ζήτησαν βοήθεια από την Μονάδα της Ξάνθης – που λειτουργεί  την τελευταία διετία αν και η δομή εξυπηρετούσε άτομα και από την Ξάνθη σε Καβάλα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη –  αλλά και για τα χαρακτηριστικά τους, μίλησε αποκλειστικά στην «Θ» ο υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ κ. Αντώνης Ραφτόπουλος.

«66 ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ 75 ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΑΝ ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΞΑΝΘΗΣ, ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ – ΤΟ 52% ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Ραφτόπουλος, αφού επισήμανε ότι η ημέρα είναι «κατά των ναρκωτικών» και όχι των ανθρώπων που χρειάζονται υποστήριξη, τόνισε τα εξής:

«Τα τελευταία δυο χρόνια, μέσω της συστηματικής παρουσίας μας στο πλαίσιο της υλοποίησης μιας πολύ σημαντικής πράξης, της Κινητής Μονάδας ΑΜΘ, μεγάλο μέρος της οποίας υλοποιείται σε όλο τον Ν. Ξάνθης, είμαστε σε θέση να έχουμε μια εικόνα.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια λοιπόν, το κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ στην Ξάνθη, προσέγγισαν 66 χρήστες – εξαρτημένοι συμπολίτες μας – που αντιμετώπιζαν προβλήματα σε σχέση με τις ουσίες και 75 μέλη των οικογενειών τους. Αυτοί είναι μόνο ένα κομμάτι της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας, γιατί άλλοι τόσοι περίπου έχουν προσέλθει στο κέντρο της Κινητής Μονάδας στην Κομοτηνή. Από αυτούς, φαίνεται ότι γύρω στο 40-41% αφορούν σε περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα στις σχέσεις τους με τις παράνομες ουσίες. Προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ομάδες της περιοχής και δεν αναφέρομαι μόνον στις κοινωνοικονομικές ομάδες και διαστρωματώσεις αλλά και στις πολιτισμικές. Υπάρχει δηλαδή μια εκπροσώπησε σε αυτό το ποσοστό και ανθρώπων που προέρχονται από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, κοινωνικές ομάδες ατόμων από την πρώην Σοβιετική Ένωση (παλιννοστούντες), ατόμων που είναι μετανάστες από διάφορες χώρες των Βαλκανίων όπως η Αλβανία ή η Βουλγαρία.

Το 56% περίπου αυτών, είναι άγαμοι. Δεν έχουν οικογένεια, ενώ όσον αφορά στην ουσία προτίμησης – και αυτό είναι αξιοσημείωτο γιατί είναι μια εικόνα που τα τελευταία χρόνια τείνει να σταθεροποιείται – το μεγαλύτερο ποσοστό προτιμά πια την κάνναβη. Αυτό συμφωνεί και με τα στοιχεία που έχει δώσει ο Οργανισμός στην χθεσινή συνέντευξη τύπου. Συγκεκριμένα για την περιοχή, το 52% των ανθρώπων που έχουν προσέλθει, έρχεται γιατί αντιμετωπίζει προβλήματα με την χρήση της κάνναβης. Πολύ μικρότερο ποσοστό – και αυτό είναι μια καινούρια εικόνα σε σχέση με όλα τα προηγούμενα έτη – δηλαδή το 20% περίπου προσέρχεται γιατί αντιμετωπίζει προβλήματα με την ηρωΐνη, ένα 11% με την κοκαΐνη και μικρότερα ποσοστά με δευτερεύουσες ουσίες (ψυχοφάρμακα, συνθετικές ουσίες κλπ). Αυτό είναι αξιοσημείωτο γιατί επηρεάζει όλο το προφίλ των ανθρώπων – και τις ανάγκες τους – που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα…»

«ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ»

Επίσης ο κ. Ραφτόπουλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «εμείς στο ΚΕΘΕΑ δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε «μαλακές» ή «σκληρές» ουσίες που είναι πιο επικίνδυνες από άλλες, γιατί το αντικείμενο της δουλειάς μας και της συνεργασίας μας και της φροντίδας προς τους ανθρώπους, είναι η εξάρτηση. Άρα σαφώς στεκόμαστε στην κάλυψη αναγκών υγείας και σαφώς οργανωνόμαστε γύρω από αυτά, αλλά η εξάρτηση είναι που μας αφορά ως κατάσταση συνολικά. Η εξάρτηση για εμάς είναι μια κατάσταση που σαφώς την περιγράφουμε ως «υποδούλωση» ενός ανθρώπου σε μια ουσία και μια συμπεριφορά, αλλά αν προσπαθήσει κανείς να την αναλύσει θα διαπιστώσει ότι είναι μια συνθήκη που έχει κάποιες ικανές προϋποθέσεις για να υπάρχει. Πρώτα από όλα υπάρχει η πρώτη μεγάλη κατηγορία παραγόντων που έχει να κάνει με το άτομο (προσωπικά χαρακτηριστικά, παιδικά τραύματα, ακόμη και σωματικά χαρακτηριστικά). Άλλη μια κατηγορία παραγόντων είναι αυτή που σχετίζεται με το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται ένας νεαρός ή μια νεαρή (ακόμη και το σε ποια γειτονιά της πόλης κατοικεί και πόσο μεγάλη διαθεσιμότητα των ουσιών υπάρχει) ενώ η 3η κατηγορία που είναι επίσης σημαντική, είναι οι παράγοντες που σχετίζονται με την ίδια την ουσία. Δηλαδή, δεν προτιμούν όλοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην σχέση τους με τις ουσίες, στις ίδιες ουσίες… Είναι πολυπαραγοντικό, όπως λέμε στο ΚΕΘΕΑ και έτσι οφείλει να είναι και η τοποθέτηση των πραγμάτων, γιατί διαφορετικά θα αδικούσαμε και θα ήμασταν απόλυτοι στους ορισμούς μας».

«39.4 ΕΤΗ, Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ»

Αναφορικά με τις ηλικίες, ο ίδιος εξηγεί ότι «ο μέσος όρος των ανθρώπων που προσήλθαν στην Ξάνθη, είναι τα 39.4 έτη. Αυτή την ηλικία μπορεί κάποιος να την κατανοήσει αν λάβει υπόψη του και άλλα στοιχεία όπως το σε ποια ηλικία έχει κάνει κανείς πρώτη φορά χρήση. Κατά μέσο όρο αυτή η ηλικία για την περιφέρειά μας, είναι τα 15 με 16 έτη. Από εκείνη την ηλικία που συνήθως η πρώτη ουσία είναι η κάνναβη, περνούν γύρω στα 2 χρόνια για να επιλέξει το άτομο την ουσία προτίμησής του. Εφόσον την επιλέξει, αν αυτή είναι ηρωίνη θέλει γύρω στα 2-3 χρόνια για να κλιμακώσει την ένταση και την σοβαρότητα της χρήσης της γιατί μπορεί να ξεκινά με χρήση από την μύτη και μέσα στα 2-3 χρόνια να περάσει στην ενδοφλέβεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την δική μας περιφέρεια, θα περάσει κατά μέσο όρο γύρω στα 10-12 χρόνια στην χρήση αυτής της ουσίας και μόνον τότε θα αναζητήσει την πρώτη πηγή υποστήριξης. Έτσι μπορεί κανείς να κατανοήσει κανείς τα 40 περίπου έτη, γιατί μιλάμε για μια διαδρομή από την έναρξη της χρήσης μέχρι την αναζήτηση βοήθειας στις δομές του ΚΕΘΕΑ».

«ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ»

Ακολούθως, σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το ποια είναι η θέση του ΚΕΘΕΑ στην μεγάλη συζήτηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την αποποινικοποίηση της κάνναβης στην χώρα μας, ο κ. Ραφτόπουλος έκανε λόγο για «μεγάλη διαστρέβλωση των αντικειμενικών δεδομένων όταν μεταφέρονται από διάφορες πηγές» αναφερόμενος στα περί «θεραπευτικών και ευεργετικών ιδιοτήτων» της κάνναβης. Κάτι που εξήγησε αναλυτικά, στεκόμενος στις δυο βασικές ουσίες της κάνναβης (CBD  και THC ). Ο ίδιος, τόνισε επίσης ότι «πρόκειται για μια μεγάλη συζήτηση», ενώ παρέθεσε και την εμπειρία από την επίσκεψή του στην Ολλανδία ( που αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες με πιο ελαστική νομοθεσία επάνω στο θέμα), εξηγώντας ότι οι συνάδελφοί του, του μετέφεραν πως κατά το πρώτο lockdown που υπήρχε η πρόθεση της τότε κυβέρνησης να κλείσει και τα coffeeshops, συγκεντρώθηκαν ουρές δεκάδων έως και εκατοντάδων μέτρων. Ο κ. Ραφτόπουλος, σημείωσε ότι «χωρίς να θέλω να στιγματίσω και να μιλήσω για τις επιλογές των ανθρώπων, αυτό μου δίνει ένα μήνυμα για τις διαστάσεις που μπορεί να έχει η εξάρτηση και μου θυμίζει την δική μας εμπειρία, στην ΑΜΘ, που λέει ότι όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούμε έχουμε προσφέρει πολλές φορές φροντίδα και υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν περάσει 10, 20, 30 και 40 χρόνια στην χρήση κάνναβης και οι συνέπειες που βίωναν στην ζωή τους και στην λειτουργικότητά τους, ήταν πολύ πολύ σοβαρές. Αυτά δεν μπορώ να τα αγνοήσω και για αυτό θεωρώ ότι πολλές φορές είναι άκριτη η στάση αυτών που λένε ότι η κάνναβη θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί…»

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ  ΚΙΒΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών 2023, διοργανώνει ανοικτές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και ενημερωτικά περίπτερα σε 6 διαφορετικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Πιο συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις στην Ξάνθη, έχουν ως εξής:

Δευτέρα 26/06/2023, 19:30-21:00 Περίπτερο με ενημερωτικό υλικό στην κεντρική πλατεία Ξάνθης. 21:00-23:00 Φωταγώγηση Πύργου Ρολογιού, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης.

Πέμπτη 29/6/2023, 18:00-20:00 Περίπτερο με ενημερωτικό υλικό και παράλληλες δράσεις παιχνιδιού με νέους-εφήβους, στην εβδομάδα εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Γενισέας».