«Άστεγοι» πρωτοετείς και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Ξάνθη

Ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν σπίτι να νοικιάσουν!

Ψάχνουν «κεραμίδι» στα ξενοδοχεία, αλλά δύσκολα και εκεί

Προβληματισμένοι και… «άστεγοι» παραμένουν ακόμη κάποιοι νέοι φοιτητές αλλά και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Ξάνθη, καθώς τα διαθέσιμα ακίνητα έχουν τελειώσει προ πολλού, ενώ τουλάχιστον η πλειοψηφία των ξενοδόχων της Ξάνθης, δεν φαίνονται πρόθυμοι να τους νοικιάσουν δωμάτια με τον «μήνα» σε πολύ χαμηλές τιμές…

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ», ο μεσίτης ακινήτων στην Ξάνθη κ. Γιώργος Κεφαλίδης και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτσας.

«ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ – ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Κεφαλίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «συνεχίζεται το πρόβλημα με την έλλειψη κατοικίας για τους φοιτητές και φυσικά και για τους εκπαιδευτικούς. Στους εκπαιδευτικούς είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα τώρα, γιατί αυτοί ζητούν μια βραχυχρόνια μίσθωση (ουσιαστικά μέχρι τον επόμενο Ιούνιο – Ιούλιο το αργότερο) και υπάρχει και η απροθυμία των ιδιοκτητών για μια τέτοια μίσθωση. Έχουμε και τέτοια θέματα. Υπάρχει αυτό το θέμα που συνεχώς μας ταλαιπωρεί. Διότι εμείς θέλουμε να τους εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους, αλλά όταν οι ιδιοκτήτες δεν είναι πρόθυμοι, αναγκαστικά ακολουθούμε τις οδηγίες τους. Επίσης, συνήθως αυτά που ζητούν οι εκπαιδευτικοί είναι ακίνητα επιπλωμένα για να μην μπουν στην διαδικασία αγοράς επίπλων ή μετακόμισης και βολεύονται και με μονόχωρα, αλλά δεν υπάρχουν αυτά. Και σαν κατηγορία δεν είναι πολλά.

Όσον αφορά στους φοιτητές – όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά – συνεχίζει να υπάρχει το πρόβλημα. Η κύρια διαθεσιμότητα σε ακίνητα, υπήρξε το πρώτο διάστημα της εξαγωγής των αποτελεσμάτων. Έχουν περάσει δυο μήνες από τότε. Ήρθαν κάποια ακίνητα (πολύ λίγα βέβαια) σε όλα τα γραφεία νομίζω αλλά και στην ελεύθερη αγορά, τα οποία έφυγαν. Υπάρχει όμως ακόμη ζήτηση. Το τηλέφωνο δεν σταματά αλλά δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε. Σας είχα πει επίσης ότι και τα ακίνητα που φεύγουν είναι γνωστά εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα να ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες και να τα φέρνουν ή να αλλάζουν «χέρια» μεταξύ τους. Ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι αυτό που θα κυκλοφορήσει ελεύθερο. Και αυτήν την στιγμή εμείς είμαστε ενημερωμένοι για αυτά που θα αδειάσουν από την 1η Οκτωβρίου και μετά. Όσον αφορά στα ενοίκια, συνεχίζουν στις τιμές που είχαμε πει».

«ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΛΠΙΖΟΥΝ–  ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ, ΟΜΩΣ…»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το που βολεύονται – έστω και προσωρινά – οι «άστεγοι» φοιτητές και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ο κ. Κεφαλίδης απαντά: «Προς το παρόν ακόμη ελπίζουν από ο,τι βλέπω. Όταν θα αρχίσουν τα μαθήματα όμως – στις αρχές Οκτωβρίου – δεν ξέρω τι θα γίνει. Πολλοί θα βολευτούν σε ξενοδοχεία. Κάνουν κάποιες καλές τιμές κάποια ξενοδοχεία. Πέρσι ήταν και 25 και 30 ευρώ (την βραδιά) και έτσι κάποιοι πηγαίνουν. Φυσικά δεν το κάνουν όλα τα ξενοδοχεία αυτό, αλλά κάποια (εμείς έχουμε κάποια ξενοδοχεία υπόψιν μας που κάνουν κάποιες καλές τιμές και τους τα προτείνουμε κιόλας). Θα υπάρξει γενικά σοβαρό θέμα. Δεν περιμέναμε να αλλάξει η εικόνα φυσικά και αποδεικνύεται ότι αυτά που είπαμε και τότε, αυτά ισχύουν. Επιπλέον, κάποιοι ίσως να στραφούν και στην συγκατοίκηση όταν «ζορίσουν» τα πράγματα και εξαντληθούν οι ελπίδες ότι θα βρουν κάτι. Αν και δεν είναι η πρώτη επιλογή να ζητήσουν ένα μεγάλο ακίνητο για να συγκατοικήσουν, διότι και η συγκατοίκηση είναι δύσκολη».

«ΔΕΝ ‘’ΒΓΑΙΝΟΥΝ’’ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΒΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Αγκόρτσας υπογράμμισε ότι «δεν νομίζω να ισχύει φέτος αυτό. Κατά αρχήν τα κοστολόγια έχουν ανέβει πάρα πολύ. Επίσης, έκλεισε και ένα ξενοδοχείο και μειώθηκαν κατά 150 οι κλίνες του νομού. Άρα δεν έχουμε να καλύψουμε τους κανονικούς επισκέπτες. Πως θα καλύψουμε τους φοιτητές ή τους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν να έρθουν για λίγο καιρό και μετά να φύγουν; Αυτές είναι ειδικές κατηγορίες, που θέλουν ειδικές τιμές και είναι πια λίγο δύσκολο. Προσωπικά δεν έδινα ποτέ, αλλά το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο. ‘Ένα δωμάτιο ξενοδοχείου αυτήν την στιγμή είναι γύρω στα 70 ευρώ. Αυτό έχει εφορία, ΦΠΑ και φόρο διανυκτέρευσης. Δεν μπορεί να στα «γλιτώσει» ή να σου τα «κόψει» κάποιος. Δεν το ρισκάρει. Από την άλλη δεν μπορεί να σου το δώσει με κανονική τιμή, γιατί δεν θα έχεις να πληρώσεις. Ακόμη και 35 ευρώ (τα μισά) να του το δώσεις το δωμάτιο, είναι 1000 ευρώ τον μήνα. Εισπράττει αυτός 1000 ευρώ από την δουλειά του για να σου το δώσει; Αλλά και το ξενοδοχείο δεν μπορεί να σου το δώσει κάτω από 35 ευρώ γιατί αν πληρώσει ΦΠΑ, φόρο και φόρο διανυκτέρευσης, θα εισπράξει λιγότερα από 20 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα όμως δεν «βγαίνει». Έχει θέρμανση, air-condition, ρεύμα, νερό, πλύσιμο σεντονιών, internet κλπ. Αν τα έξοδά μας ήταν 20 ευρώ και εισπράτταμε 70, θα ήμασταν πάρα πολύ πλούσιοι, αλλά δεν είναι έτσι. Οπότε είναι πάρα πολύ δύσκολο κατά την γνώμη μου. Δεν «βγαίνουν» τα ξενοδοχεία για να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες. Θα ολοκληρωθούν σε λίγο οι εργασίες στο κτίριο «Γρίμπα» και θα μπορέσει κάποιος κόσμος να τακτοποιηθεί».