Υποστελεχωμένα και με «δανεικούς» γιατρούς όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης έχει «ξεκληριστεί» από γιατρούς και μόλις ένας «τακτικός» έχει παραμείνει μετά την αποχώρηση και του Δντή του τμήματος κου Φερεσιάδη. Η λειτουργία της γίνεται μόνο με «δανεικούς» γιατρούς από γειτονικά περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία με την σειρά τους διαμαρτύρονται για την εν λόγω «αφαίμαξη».
Γι’ αυτό, αλλά και για τα πολλά και πολλαπλά ακόμη προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Περιφέρειας, οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:
«Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών των Νοσοκομείων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου κατά την κοινή μας σύσκεψη στο Νοσοκομείο της Καβάλας σήμερα 15/11/23 και έπειτα από την γνωστοποίηση των προβλημάτων των Νοσοκομείων μας και την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων καταλήξαμε στα εξής:
Είναι κοινή μας διαπίστωση πως το πρόβλημα υποστελέχωσης στο ΕΣΥ θα αποκατασταθεί μόνο με την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων συνδυασμένη με την άμεση και δραστική αύξηση των μισθών μας στα επίπεδα πρό του 2012 για να καταστεί το ΕΣΥ ελκυστικό στους νέους Γιατρούς. Επίσης η απαράδεκτη αποζημίωση των τριών ευρώ ανά ώρα εφημέρευσης θα πρέπει να αποκατασταθεί στα επίπεδα που αρμόζει στο έργο που προσφέρει ο εφημερεύων Γιατρός ενώ είναι κόντρα στην κοινή λογική να υπερφορολογούνται οι επιπρόσθετες εφημερίες που πραγματοποιούνται από τους Γιατρούς για να μην καταρρεύσουν τα Νοσοκομεία. Επίσης ζητούμε να μας προστατεύσουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων η ΥΠΕ και το Υπουργείο από τα φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας εις βάρος μας στους χώρους των Νοσοκομείων ενώ θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο που αφορά τη βία στους Νοσοκομειακούς χώρους.
Όσον αφορά τα προβλήματα των Νοσοκομείων μας πιστεύουμε πως το κυριότερο πρόβλημα που είναι αυτό της υποστελέχωσης εκτός των γενικών μέτρων που προαναφέραμε, συγκεκριμένα στην περιφέρειά μας μπορεί αντιμετωπιστεί και με την μετατροπή του καθεστώτος όλων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ της ΑΜΘ σε άγονα. Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε επιπλέον κίνητρο να καταστούν τα Νοσοκομεία μας ελκυστικά στις προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν.
Επίσης οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης δημιουργούν ένα ντόμινο μετακινήσεων που επηρεάζει τα Νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας. Στο σημείο αυτό πιστεύουμε ότι η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εγκυμονεί σοβαρούς πια κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και θα πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιοι για τη διασφάλιση της.. Αφενός οι Παθολογικές κλινικές Δράμας και Ξάνθης λειτουργώντας με έναν ή δύο μόνιμους Γιατρούς βρίσκονται κάτω από τα όρια ασφαλείας, αφετέρου οι μετακινήσεις Γιατρών από τα Νοσοκομεία Καβάλας, Κομοτηνής αποδυναμώνουν τις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται ενώ τους υποχρεώνουν να υπερβούν το νόμιμο όριο εφημέρευσης τους καθώς ήδη κάνουν το μέγιστο αριθμό εφημεριών προκειμένου να στηρίξουν τις κλινικές τους. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών καθώς οι παρεχόμενες παροχές υγείας απέχουν πολύ από αυτές που θα έπρεπε να είναι.
Δηλώνουμε όλες οι Ενώσεις με μία φωνή πως οι Νοσοκομειακοί Γιατροί είμαστε ενωμένοι απέναντι στα προβλήματα. Είμαστε και τα έξι Νοσοκομεία ένας ενιαίος Υγειονομικός χώρος, δεν υπάρχει πρόβλημα στο ένα Νοσοκομείο που να μην επηρεάζει τα υπόλοιπα, γι’ αυτό και το κάθε Νοσοκομείο το αντιμετωπίζουμε σα Νοσοκομείο μας. Τα προβλήματα και ο αγώνας για λύσεις θα είναι κοινός για όλους».
ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΜΘ: ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Α.Μ.Θ. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου , βλέποντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Νοσοκομεία της περιφέρειας.
- Υπενθυμίζουμε , ότι μέγιστη ευθύνη της πολιτείας είναι η στελέχωση του Συστήματος Υγείας με ιατρικό προσωπικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναβαθμιστεί το ιατρικό μισθολόγιο.
- Η Ελλάδα έδιωξε χιλιάδες ιατρούς στο εξωτερικό και οδηγείται ολοταχώς σε ιατρική ερημοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας .
- Προτείνουμε για πολλοστή φορά στο Υπουργείο Υγείας, να δώσει επιπλέον κίνητρα ( φοροαπαλλαγές , στέγαση , μοριοδότηση , κλπ) έστω και την ύστατη στιγμή, για να γίνουν ελκυστικά τα Νοσοκομεία της ακριτικής περιφέρειας Α.Μ.Θ.
Είναι υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας , της 4ης ΥΠΕ, των Διοικητών των Νοσοκομείων, των εκλεγμένων βουλευτών και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη στους πολίτες.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να συναντηθεί άμεσα με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Α.Μ.Θ. Στην αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας δεν μπορεί να απουσιάζει η ιατρική κοινότητα.
ΣTHN ΥΓΕΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΈΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΛΓΑ – Πρόεδρος Ι.Σ. Δράμας
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ– Πρόεδρος Ι.Σ. Καβάλας
ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ξάνθης
ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ροδόπης
ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Έβρου