Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου Ξάνθης: ΤΕΤΕΛΕΣΘΑΙ!!!

Απ. Κυριαλάνης: «Χωρίς Δ/ντή και χωρίς… γιατρούς, παρά μόνον με «δανεικούς»!

 

Ένα βήμα πριν την «διασωλήνωση» (αν και το Νοσοκομείο Ξάνθης δεν διαθέτει ούτε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) βρίσκεται η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, την οποία από σήμερα επί της ουσίας, υποστηρίζουν «δανεικοί» γιατροί από όμορα νοσοκομεία καθώς και ιδιώτες ιατροί που κάνουν κάποιες εφημερίες εκεί.

Μια κλινική, που πλέον δεν διαθέτει όχι απλά διευθυντή ιατρό αλλά ούτε και εκτελών χρέη διευθυντή, την ίδια στιγμή που σχεδόν σε καθημερινή βάση νοσηλεύει κατά μέσο όρο 40 ασθενείς.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης κ. Απόστολος Κυριαλάνης.

 

«ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 7 ΜΟΝΙΜΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΑΛΛΑ… »

Αναλυτικότερα ο κ. Κυριαλάνης, εξήγησε στην «Θ» ότι «στην Παθολογική κλινική κανονικά πρέπει να υπάρχουν 7 γιατροί μόνιμοι, ειδικοί. Επιπλέον, εκτός των μόνιμων γιατρών (οργανικές θέσεις), πρέπει να υπάρχουν και ειδικευόμενοι που είναι βοηθοί και εκπαιδευόμενοι. Αυτό είναι το ένα  κομμάτι που έχουν να διεκπεραιώσουν οι Παθολόγοι. Την Παθολογική Κλινική όπου νοσηλεύονται όλοι οι ασθενείς που έχουν πρόβλημα και εισάγονται από το Παθολογικό Τμήμα. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουν – κατά την διάρκεια της ημερήσιας νοσηλείας, με εξετάσεις, θεραπείες κλπ – είναι να εκπαιδεύσουν τους ειδικευόμενους. Να έχουν τα εβδομαδιαία μαθήματά τους, την ενημέρωσή τους, επιστημονική και βιβλιογραφική και από εκεί και πέρα να κάνουν τα εξιτήρια των ασθενών και τα ενημερωτικά και να επανεξετάσουν τους αρρώστους σε δεύτερο χρόνο, αναφορικά με το πώς πηγαίνει η κατάστασή τους. Να έχουν δηλαδή και εξωτερικά ιατρεία οι Παθολόγοι (για γνωματεύσεις και βεβαιώσεις). Τίποτα από αυτά δεν γίνεται. Επομένως το κομμάτι του Παθολογικού Τμήματος δεν λειτουργεί καθόλου, γιατί θα έπρεπε ημερησίως να έχει τουλάχιστον 3-4 ειδικούς γιατρούς για να διεκπεραιώνουν τα περιστατικά. Να έχει 1 στα εξωτερικά ιατρεία και να κάνει την δουλειά της επανεξέτασης κλπ και να παίρνει ο άλλος το ρεπό του ή την άδειά του για να ξεκουράζεται. Επιπλέον, τα Επείγοντα είναι το τμήμα όπου από τότε που ήμουν εγώ φοιτητής, ήταν οι Παθολόγοι ή Χειρουργοί, οι γιατροί του νοσοκομείου και των κλινικών, να κατεβαίνουν και να βλέπουν τους ασθενείς. Είπαν να κάνουν ξεχωριστό τμήμα επειγόντων (που ακούγεται χρόνια). Έχουν προχωρήσει βέβαια, αλλά δεν είναι όλα τα επείγοντα στελεχωμένα. Να έχουν δηλαδή τις ειδικότητες που χρειάζεται το τμήμα επειγόντων (καρδιολόγο, παθολόγο, χειρουργό κλπ). Κατεβαίνουν από πάνω. Από τις κλινικές. Και εδώ είχε γίνει ένα λάθος. Πριν 6 – 7 χρόνια, προσπαθούσαν να στελεχώσουν τα επείγοντα. Οι προκηρύξεις γίνονταν για τα επείγοντα και δεν έρχονταν κανείς. Ήρθε μόνον η κ. Καμπάκη, η οποία είναι Ιατρός – Παθολόγος των επειγόντων. Είχε έρθει και ένας Χειρουργός που μετά πήγε στην Καβάλα όπου είχε βρει θέση εκεί και τώρα έχει και Ιατρό – Καρδιολόγο στα επείγοντα. Αυτό όμως είναι σαν μια κλινική. Εδώ δεν υπάρχουν γιατροί στα τμήματα και όταν χρειάζεται κάποιος πρέπει να έρθει από τα επείγοντα για να βοηθήσει την κλινική. Γιατί η κλινική είναι βασική…»

«ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ – ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΛΙΝΙΚΗ»

Αναφορικά με το σήμερα, ο ίδιος επισημαίνει ότι «αυτήν την περίοδο και μετά την πανδημία και λόγω του covid, τις κλινικές και του φόρτου εργασίας και της υπερεφημέρευσης και της κόπωσης, στην Παθολογική δεν πηγαίνει κανένας. Όπως και οι αναισθησιολόγοι που είχαν τον φόρτο εργασίας και η ΜΕΘ έκλεισε. Δεν υπάρχει σε εμάς ούτε ΜΕΘ, ούτε αναισθησιολόγοι (υπάρχουν μόνο δύο), ούτε παθολόγοι. Όλος αυτός ο τομέας που χειροκροτούσαν για την πανδημία, έχει εξαφανιστεί. Από σήμερα, μετά την αποχώρηση του κ. Φερεσιάδη και της κ. Μεταξά, μιλάμε για μια Παθολογική μόνο με δανεικούς γιατρούς. Παραμένει μόνον η κ. Καμπάκη που είναι στα Επείγοντα. Δεν υπάρχει κανένας γιατρός, ούτε διευθυντής. Εξάλλου και ο κ. Φερεσιάδης, ήταν διευθυντεύων, από τότε που παραιτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος. Οι κ. Φερεσιάδης και Μεταξά ήταν διευθυντεύοντες και προσπαθούσαν με τις εφημερίες που είχαν είτε οι ιδιώτες γιατροί και με τους γιατρούς που έρχονταν από Καβάλα ή Κομοτηνή για να βοηθήσουν στην Παθολογική. Έτσι ήταν για ένα χρόνο. Τώρα όμως, παραιτήθηκαν και αυτοί οι γιατροί. Θα πρέπει να υπάρχουν αρκετοί γιατροί για να μοιράζεται η δουλειά. Δεν γίνεται τρεις γιατροί να εργάζονται για να βγάλουν αυτόν τον φόρτο εργασίας με τους ασθενείς. Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε. Και οι ειδικευόμενοι δεν έχουν κανέναν λόγο να έρθουν εδώ για να έχουν αυτά που θα πρέπει να έχει ένας ειδικευόμενος σε αυτό το τμήμα. Έτσι δεν έρχεται κανείς. Επομένως, από τους 9-10 που ήταν είναι μόνον 2 που κατ΄ανάγκη είναι εδώ είτε γιατί είναι γενικοί γιατροί είτε γιατί κάνουν μια παθολογική ειδικότητα και χρειάζονται ένα χρόνο ή έξι μήνες την παθολογία, για να φύγουν και επίσης είναι και οι παρατασιακοί, που αυτήν την στιγμή είναι 4. Δηλαδή είναι αυτοί που έχουν τελειώσει τα 2-3-4 χρόνια και μένουν μέχρι να ανοίξει θέση για ειδικότητα αλλού. Και αυτοί δεν θέλουν να μείνουν».

 

«ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΔΑΝΕΙΚΟΙ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΟΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν υπάρχει κίνδυνος να κλείσει εντελώς η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και να χρειάζονται διακομιδές ασθενών σε όμορες αντίστοιχες κλινικές, ο κ. Κυριαλάνης απαντά:

«Πως δεν υπάρχει; Αυτοί οι γιατροί είχαν έρθει εδώ με την μετακίνηση και απειλούν να παραιτηθούν την επόμενη φορά που θα τους καλέσουν για να έρθουν στην Ξάνθη. Επομένως, αν αντιδράσουν, αν αρνηθούν  και δεν έρθουν οι γιατροί στην Ξάνθη – διότι και αυτοί ούτε τους αρρώστους γνωρίζουν, ούτε το τμήμα γνωρίζουν, ούτε μια βοήθεια θα υπάρχει από κάποιον από εδώ που είναι γνώστης των πραγμάτων – θα κλείσει. Εκτός αν μετά θα είναι υποχρεωτικό (σ.σ. η μετακίνησή τους στην Ξάνθη) και παραιτηθούν. Αυτός είναι ο λόγος που έρχονται. Επειδή τους υποχρεώνουν να έρθουν. Αλλά αν αποφασίσουν να παραιτηθούν, όπως οι δικοί μας, δεν θα υπάρχει γιατρός για να δώσει (σ.σ. το όμορο νοσοκομείο). Έτσι και αλλιώς δημιουργείται πρόβλημα στο Νοσοκομείο Καβάλας – για παράδειγμα – όταν η Καβάλα δίνει στην Ξάνθη και στην Δράμα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν μπορεί να το φανταστεί κανείς που δεν εργάζεται. Και όταν εφημερεύει κάποιος γιατρός, θα πρέπει το μυαλό του να είναι και όλη την νύχτα σε εγρήγορση. Και μιλούμε για μια κλινική που έχει 40 ασθενείς κάθε μέρα».

 

«ΚΙΝΗΤΡΑ»

Κλείνοντας ο κ. Κυριαλάνης, έκανε λόγο για «σημαντικούς πυλώνες ειδικοτήτων» που λείπουν έτσι και αλλιώς από το νοσοκομείο και άρα ένας Παθολόγος θα πρέπει να ασχοληθεί και με τους ασθενείς αυτών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε αναλυτικά και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να γίνει ελκυστικό το σύστημα υγείας, που δεν είναι άλλες από τα οικονομικά «κίνητρα».