Επεισοδιακό το χθεσινό Παζάρι Ξάνθης – Συνελήφθη ο πρόεδρος των Μικροπωλητών

Συνελήφθη χθες το πρωί από αστυνομικούς, ο νέος Πρόεδρος των Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Ξάνθης και γνωστός συμπολίτης μας κ. Ηλίας Συμεών – κατά την διάρκεια λειτουργίας του παζαριού – καθόσον προηγήθηκε σχετική αναφορά στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, από τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης, λόγω μη ύπαρξης σχετικής άδειας λειτουργίας του παζαριού, από τον Δήμο Ξάνθης.

Πιο αναλυτικά – όπως προκύπτει από το πολύωρο ρεπορτάζ της «Θ» – η εν λόγω ανακοίνωση για την χθεσινή λειτουργία του παζαριού, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 23 Δεκεμβρίου και ανέφερε τα εξής:

«Σωματείο επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών Ν.Ξανθης.

Ανακοίνωση: Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους και καταναλωτές ότι κατόπιν συννενόησης με τους θεσμικούς φορείς της πόλης μας διοργανώνουμε μια έκτακτη λαϊκή αγορα-παζαρι την Τετάρτη 27-12-23 με μεγάλες προσφορές. Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση και σας περιμένουμε. Παρακαλώ πολύ να κοινοποιηθεί η δημοσίευση. Χρόνια πολλά καλή χρονιά σε όλους

Εκ της διοίκησης: ΗΛΙΑΣ ΣΥΜΕΩΝ».

Εν τω μεταξύ, την Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου (ημέρα Χριστουγέννων) η νέα πρόεδρος των παραγωγών Ν. Ξάνθης κ. Ειρήνη Παϊσιάδου, με ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημέρωσε ότι:

«Οι παραγωγοί του νομού Ξάνθης ΔΕΝ θα συμμετέχουν στη λαϊκή που θα γίνει στις 27/12 για ευνόητους λόγους», ευχόμενη μάλιστα και «Χρόνια Πολλά».

Έτσι, κατά την χθεσινή λαϊκή αγορά, η συντριπτική πλειοψηφία των πάγκων αφορούσε σε ρούχα και παπούτσια, αν και υπήρξαν και μερικοί πωλητές φρούτων και λαχανικών.

Την σύλληψή του, επιβεβαιώνει στην «Θ» και ο ίδιος ο κ. Συμεών, αναφέροντας λιτά τα εξής:

«Όντως με συνέλαβε η Αστυνομία ως Πρόεδρο των Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών χθες. Επιφυλάσσομαι να απαντήσω δημόσια για να εξηγήσω τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους προέβησαν οι μικροπωλητές σε αυτήν την κίνηση».

Για την καταγγελία του εμπορικού συλλόγου και τα όσα προηγήθηκαν, μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξάνθης κ. Νίκος Γρηγοριάδης, ο οποίος εξήγησε ότι «τα Χριστούγεννα μου ήρθε μια καταγγελία που έλεγε ότι υπάρχει ανακοίνωση για το παζάρι, από μέλη του συλλόγου και προχθές ήρθαν και καταγγελίες από επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς «για ποιο λόγο να γίνει παζάρι αφού έγινε δυο φορές την προηγούμενη εβδομάδα». Βέβαια, την περασμένη Τετάρτη έγινε λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών του Σαββάτου. Δεν είπαμε κάτι και βέβαια ξέραμε ότι ήταν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και είχε βγει και στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Καλά έκαναν. Τώρα ξαφνικά, βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα γίνει παζάρι και η πρώτη δουλειά που είχα να κάνω ήταν να εξακριβώσω αν όντως υφίσταται ότι έχει λάβει άδεια. Διότι αν είχε λάβει άδεια, δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι (άσχετα με το αν έπρεπε ή όχι να ξαναγίνει ενδιάμεσο παζάρι).

Πήρα λοιπόν τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Τσακιρίδη και μου είπε ότι δεν έχει δοθεί καμία τέτοια άδεια. Πήρα και τον κ. Φανουράκη, ο οποίος γνωρίζει σχεδόν όλα τα θέματα του Δήμου και ο κ. Φανουράκης με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια άδεια. Με ενημέρωσε ότι υπήρχε συνάντηση και τους είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί τέτοια άδεια και – φυσικά – αν θα γίνει παζάρι δεν θα είναι νόμιμο. Άρα υποχρέωση δική μας, ήταν να τηρηθεί η νομιμότητα. Εμείς απλά κάναμε μια αναφορά προχθές, στο Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης. Διότι αν δεν κάναμε εμείς αναφορά, δεν θα γίνονταν τίποτα. Μπορεί να ήξερε η Αστυνομία οτι ήταν παράνομο αλλά δεν θα επέμβαινε. Το σωστό δεν είναι αυτό; Εμείς δεν πρέπει να καλύψουμε τα μέλη μας; Διότι με το να κάνει κάποιος παζάρι σήμερα στην Ξάνθη, υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη από την αγορά και δέχομαι και τα παράπονα των συναδέλφων μου και μελών του Εμπορικού Συλλόγου. Εγώ πρέπει να διαφυλάξω τα συμφέροντα του Εμπορικού Συλλόγου.

Είπα λοιπόν αν ισχύει αυτό που έμαθα εγώ – και γιατί να μην ισχύει βέβαια όταν μου το διαβεβαιώνουν δύο Αντιδήμαρχοι – και από την αστυνομία μου είπαν ότι θα το δουν την επομένη το πρωί και από εκεί και πέρα, θα κάνουν τα νόμιμα. Φυσικά και δεν ήθελα να τιμωρηθεί κανένας. Αυτό που ήθελα εγώ ήταν να προλάβω το παζάρι και να μην γίνει καθόλου. Τώρα, αν κάποιος ή κάποιοι αυθαίρετα πήραν κάποιες αποφάσεις από μόνοι τους και είπαν «παράνομο ή όχι, εμείς θα το κάνουμε», αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Η Αστυνομία έπρεπε να τηρήσει την νομιμότητα, είτε έκανε την καταγγελία ένας έμπορος είτε την έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος. Σε εμάς όμως δεν χρειάζεται να πάει ένα μέλος μας και να την κάνει. Την κάνει το θεσμικό του όργανο. Αυτό είναι το σωστό. Για αυτόν τον λόγο εκλεγόμαστε. Για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των μελών μας. Η Αστυνομία είναι υπεύθυνη να τηρήσει την νομιμότητα και εμείς αυτό ζητήσαμε».