Το ζητούμενο είναι οι «αυξήσεις» και όχι οι… «εκπτώσεις»

Είναι γεγονός ότι η φετινή διοργάνωση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού είναι λίγο «περίεργη», καθόσον ήταν πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που είχε στην διάθεσή της η νέα δημοτική αρχή να ετοιμαστεί κατάλληλα και κατά δεύτερο λόγο επειδή ήδη ξεπηδούν στην γειτονιά μας, αλλά και στην συμπρωτεύουσα αρκετές απόπειρες για να εξομοιώσουν το δικό τους καρναβάλι με αυτό της Ξάνθης και άρα μοιράζεται η πίτα στα… πολλά κομμάτια! Θα περίμενε όμως κανείς υπ’ αυτές τις συνθήκες φέτος να υπήρχε πιο έγκαιρη εισαγωγή στο «πνεύμα» των εορτών από πλευράς του Δήμου Ξάνθης. Για παράδειγμα την πρώτη εβδομάδα της λαογραφίας θα έπρεπε να έπαιζε στα ηχεία του Δήμου παραδοσιακό τραγούδι, ενώ την ίδια στιγμή θα έπρεπε και ο στολισμός να ήταν πιο έντονος και πιο εμφανής τουλάχιστον στους κεντρικούς δρόμους. Είχαν δίκιο και οι καρναβαλικοί σύλλογοι που τα «έσυραν» στον Μιχάλη Τσέπελη, γιατί με όλα αυτά κινδυνεύουν να μείνουν οι περισσότερες στολές αμανάτι και να υποστούν σημαντική οικονομική ζημιά. Αυτό βέβαια θα μετακυληστεί και στην παρέλαση καθόσον θα βγουν αρκετά τμήμα εκτός, αφού δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το μίνιμουμ των 150 μελών όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της παρέλασης. Εκτός κι αν αλλάξει ο κανονισμός και γίνουν «εκπτώσεις»! Αν όμως συνεχίσουμε με… εκπτώσεις στον θεσμό, τότε θα οδηγηθούμε και στο «ξεπούλημα»!

Ένα επίσης ανησυχητικό μήνυμα που βγαίνει και από το σημερινό αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Θ», είναι για τον έτερο μεγάλο πολιτιστικό θεσμό της Ξάνθης, το Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων», που ναι μεν συγκεντρώνει πολύ κόσμο και για αρκετές ημέρες , αλλά με όλα αυτά που συμβαίνουν στον ξενοδοχειακό τομέα (ρολά σε τρία ξενοδοχεία τουλάχιστον) υπάρχει πρόβλημα φιλοξενίας. Ήδη όπως θα διαβάσετε, τρία σχολεία ακύρωσαν την συμμετοχή τους γιατί δεν υπήρχαν καταλύματα μέσα στην πόλη για να φιλοξενηθούν και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ευελπιστούμε σε ανάλογους πολιτιστικούς θεσμούς καθόσον υπάρχει και αυτή η αδυναμία! Και ας μην ξεχνάμε ότι οι ξενοδόχοι μας δηλώνουν απερίφραστα ότι το Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων επιφέρει μεγαλύτερα έσοδα στην τοπική αγορά γιατί οι επισκέπτες έχουν περισσότερες διανυκτερεύσεις και άρα αφήνουν περισσότερο χρήμα απ’ ότι στο Καρναβάλι ή στις Γιορτές Παλιάς Πόλης! Άρα, εδώ δεν «αρκεί» ένας Μιχάλης Τσεπελης… Χρειάζονται άνθρωποι έμπειροι, με γνώσεις και επαγγελματισμό, κατά το κοινώς χρειάζονται managers που θα αναλάβουν να διορθώσουν λάθη και να προτάξουν καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες ώστε να πάρουν αυτοί οι θεσμοί και πάλι τα επάνω τους. Διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα…

Την τελευταία πενταετία πέρασαν τέσσερις αρμόδιοι, αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι από τον τομέα του τουρισμού για τον Δήμο Ξάνθης, αλλά ακόμη δεν έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν εκείνη την έρημη Τουριστική Επιτροπή του Δήμου! Με το που ανέλαβε ο Μανώλης Τσέπελης όρισε αρμόδιο στο κομμάτι αυτό τον Κώστα Τσεγγελίδη, τον οποίο προσέλαβε στην θέση ειδικού συμβούλου επί του συγκεκριμένου. Μετά την παραίτησή του ανέλαβε ο ίδιος ο Τσέπελης το κομμάτι του τουρισμού για να το αναθέσει στη συνέχεια στον Παναγιώτη Αμβοσιάδη, τον οποίο μάλιστα όρισε και ως αντιδήμαρχο με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Ακολούθησε η Ειρήνη Χαριτωνίδου και μετά απ’ όλα αυτά ο Δήμος Ξάνθης παραμένει ακόμη χωρίς Τουριστική Επιτροπή στην ουσία. Απομένει πλέον στον Τάσο Ταρενίδη να βάλει επιτέλους το νερό στ’ αυλάκι και να ξεκινήσει να λειτουργεί η επιτροπή. Αν και προσωπικά βγάζω «αναφυλαξία» όταν ακούω για «επιτροπές», παρόλα αυτά το θέμα είναι να υπάρξει ένας πυρήνας με αρμοδιότητες και πρωτοβουλίες για να μπορέσει να ξεκινήσει να λειτουργεί αυτό που λέμε τουριστική προβολή και προσέκλυση επισκεπτών με σωστές βάσεις και υποδομές που θα πρέπει να δημιουργηθούν. Χορτάσαμε λοιπόν από θέσεις, οφίκια, λεζάντες και αντιμισθίες… Καιρός πλέον για δουλειά και παραγωγή έργου…

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο έχει μείνει πίσω ο Δήμος Ξάνθης είναι αυτός της εκμετάλλευσης προγραμμάτων προς όφελος των πολιτών. Όχι συμπτωματικά σήμερα επιλέγω να ασχοληθεί η «Θ» με το θέμα των προγραμμάτων που αφήσαμε να περάσουν κάτω από τα μύτη μας, την στιγμή που σε άλλες πόλεις και σε άλλους Δήμους υλοποιούνται και εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες… Για παράδειγμα τα προγράμματα «Άθληση για όλους» και ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με την γυναίκα, το παιδί κλπ, τα οποία ήταν επιδοτούμενα από το κράτος, δεν τα υλοποίησε ο Δήμος Ξάνθης γιατί λέει δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές! Θεωρώ αστεία την δικαιολογία καθόσον μικρότερες πόλεις με λιγότερες υποδομές τα υλοποίησαν και ωφελήθηκαν οι πολίτες τους. Και πως είναι δυνατόν πριν από 5-6 χρόνια να υλοποιούνται όλα αυτά τα προγράμματα στην Ξάνθη και στην συνέχεια να σταμάτησαν… Δηλαδή οι υποδομές που υπήρχαν χάθηκαν και τώρα έχουμε έλλειμμα; Ας σοβαρευτούμε λοιπόν κι αν κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε οτιδήποτε υπάρχει στον «αέρα» για την δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους δημότες.

Του Τένη Καμαρίδη