Δύο χρόνια μετά την προηγούμενη συνάντησή τους, τον Μάιο του 2022, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζονται να ξαναβρεθούν στην Ουάσιγκτον.
Η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 4η Απριλίου, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης από την Αλεξανδρούπολη, μολονότι ακόμα δεν έχουν γίνει οι επίσημες ανακοινώσεις από τις δύο πλευρές. «Είμαστε σε συζητήσεις. Δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία», αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, διεμήνυσε ότι «αν δεχτούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε».
Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τον περασμένο Ιανουάριο, όμως αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του πρωθυπουργού από τη γρίπη H1N1.
Στις 4 Απριλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα λάβει χώρα η εκδήλωση που διοργανώνεται παραδοσιακά στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Οπότε με αυτήν πιθανότατα θα συνδυαστεί η παρουσία του πρωθυπουργού εκεί, στην οποία προφανώς η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία.
Πέρα από την αναμενόμενη επαναβεβαίωση των ισχυρών δεσμών Ελλάδας και ΗΠΑ, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου- θα δώσει επιπλέον πόντους στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, δύο μόλις μήνες πριν από τις κρίσιμες κάλπες των ευρωεκλογών. Αυτός θα εμφανιστεί ως ο ηγέτης μιας χώρας με σημαίνοντα, πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια χρονική συγκυρία δύσκολη, με δύο πολέμους να εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγους μήνες μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τη δωρεά πλεονάζοντος αμερικανικού αμυντικού υλικού στη χώρα μας, εξέλιξη που θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών.
«Η φωνή της ομογένειας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις επαφές του με την ομογένεια, θα επικεντρωθεί και στην άρση των περιορισμών άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και δη στο δικαίωμα επιστολικής ψήφου, όπως αυτό θεσμοθετήθηκε με το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή. «Θέλουμε να δυναμώσει η φωνή της ομογένειας και η επιστολική ψήφος συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση», σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μέρος της ρητορικής του πρωθυπουργού θα αποτελέσει και η οικονομία, με δεδομένο το νέο κάλεσμα για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Έχουμε βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Πιστεύω ότι αλλάξαμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, διότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούσαν να θεωρούν την Ελλάδα ως ‘χαμένη υπόθεση’. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια ‘χαμένη υπόθεση’. Είναι μια πολύ επιτυχημένη οικονομία και αυτό προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον», τόνισε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του και σε αυτό αναμένεται να επιμείνει.
Στην κυβέρνηση δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, χωρίς βεβαίως η ελληνική πλευρά να εκφράζει κάποια σχετική προτίμηση. «Τραμπ ή Μπάιντεν;», ερωτήθηκε χαρακτηριστικά στην προχθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης που απάντησε: «Όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός, θα σεβαστούμε την επιλογή του προφανώς. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές αυτή την περίοδο που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες στις οποίες έχουν μπει, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος».