Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ήταν μία ακόμη πετυχημένη διοργάνωση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, πλην όμως υπολείπονταν σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Ο καιρός βοήθησε, ο κόσμος ήρθε, αλλά τα πληρώματα των καρναβαλιστών ήταν εμφανώς λιγότερα σε σχέση με πέρσι και τις προηγούμενες χρονιές, γι’ αυτό άλλωστε και η μικρή συνολική διάρκεια της παρέλασης. Πρέπει να πούμε επίσης ότι τα πυροτεχνήματα που σήμαναν το τέλος των εκδηλώσεων ήταν φαντασμαγορικά, ενώ στα αρνητικά –και αυτή τη φορά- της παρέλασης, τα ανεξέλεγκτα καπνογόνα και οι κροτίδες –κατά περίπτωση- που εκτός από το γεγονός ότι δημιουργούσαν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα και έδιωχναν του θεατές από την παρέλαση, αποτέλεσαν συγχρόνως και κίνδυνο ανά πάσα στιγμή για τους ίδιους τους παρελαύνοντες! Και εφόσον υπάρχει κανονισμός της παρέλασης που προβλέπει την μη χρήση καπνογόνων και μάλιστα και την «τιμωρία» των συλλόγων που δεν μεριμνούν για την αποφυγή τέτοιου είδους φαινομένων, δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε.
Αναβάθμιση δεν σημαίνει… καπνογόνα και αλκοόλ
Η κατάχρηση του αλκοόλ σε συνδυασμό με την χρήση καπνογόνων και βεγγαλικών, είναι σίγουρα τα δύο πλέον αρνητικά στοιχεία για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι και όχι μόνο… Εκ των πραγμάτων-και το καταλαβαίνω- θα υπάρχει μία σχετικά μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοολούχων, αλλά μέχρι του σημείου του να μην χρειάζονται διακομιδές στο νοσοκομείο και… πλύση στομάχου! Εδώ δεν πάμε να δημιουργήσουμε νέα… «Σόδομα και Γόμορρα», αλλά να μεγαλώσουμε τον θεσμό και να τον κάνουμε πιο προσιτό για όλες τις ηλικίες και για όλο τον κόσμο… Και δυστυχώς για ακόμη μια φορά η Ελλάδα θρήνησε και νεκρούς από κατάχρηση φωτοβολίδων και αρκετά περιστατικά στα νοσοκομεία από κατάχρηση αλκοόλ! Όταν λέμε ότι θα πρέπει να αναβαθμίσουμε το καρναβάλι μας και να το κάνουμε Βαλκανικών διαστάσεων, δεν εννοούμε να φέρνουμε εδώ τους απανταχού αλκοολικούς και όλους εκείνους που θέλουν να εκτονώσουν τα απωθημένα τους! Αν είναι έτσι… καλύτερα να μας λείπει!
Τι εννοεί η «ποιήτρια»;
Τα τελευταία 7-8 χρόνια ακούμε διαρκώς –και μάλιστα από τα πλέον επίσημα χείλη- περί ενδεχόμενης πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αποτέλεσμα να βρίσκονται διαρκώς τα νεύρα μας «τσίτα» και όλο αυτό να επηρεάζει εμμέσως πλην σαφώς στην ψυχολογία μας, αλλά και σε παραπέρα οικονομικές δραστηριότητες που θα μπορούσαμε να εντάξουμε στις επαγγελματικές μας προοπτικές. Παρόλα αυτά τίποτα απολύτως δεν συνέβη –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- και απ’ ότι φαίνεται πολύ δύσκολα θα μπει στη διαδικασία ο Ερντογάν να κάνει πράξη το casus belli εναντίον της χώρας μας. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί πρόσφατα έσκασε το «παραμύθι» με την γερμανίδα υπουργό παιδείας (Μπετίνα Σταρκ – Βάτσινγκερ), η οποίας λέει διεμήνυσε στα «γερμανάκια» πως η Γερμανία θα πρέπει να ετοιμάζεται και για πόλεμο (εννοώντας προφανώς ότι ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ενδεχομένως να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη μιας και τα κιμιάσαμε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τις ευλογίες της Αμερικής και γενικότερα του δυτικού κόσμου)…
Μην μασάτε…
Δεν ξέρω σε ποιους συμφέρει να υπάρχει αυτή η μόνιμη πολεμική εκδοχή που εκ των πραγμάτων δημιουργεί και μια ανισορροπία στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά ωστόσο θεωρώ ότι όλα αυτά είναι εκ του πονηρού και εξυπηρετούν μόνο τα λεγόμενα μεγάλα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις ανασφάλειες των λαών, λειτουργώντας ως λύκοι στην αντάρα! Αυτά καταθέτω προς το παρόν ως άποψη με μία συμβουλή: Μη μασάτε, συνεχίστε να ζείτε την καθημερινότητά σας όπως τη ζούσατε μέχρι σήμερα, ανεπηρέαστοι απ’ όλες αυτές τις «ιαχές» και τα «σικέ» παιχνίδια που παίζονται στην καμπούρα μας για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ολίγων… Ούτε πόλεμος έγινε με την Τουρκία, ούτε πόλεμος θα γίνει με την Ρωσία και όχι γιατί το λέω εγώ φυσικά, αλλά γιατί αυτή είναι η ροή της σύγχρονης ιστορίας μας και γιατί είναι κάτι που δεν συμφέρει σε κανέναν απ’ όλες τις πλευρές. Τελεία και παύλα…
Του Τένη Καμαρίδη