Η μουσική, η ροή, οι αριθμητικές διαφορές των πληρωμάτων και τα… καπνογόνα
Τσέπελης και Ζαμπάρας μιλούν απολογιστικά στην «Θ»
Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και γενικότερα ο μεγαλύτερος θεσμός της Ξάνθης έχει ολοκληρωθεί. Ήδη από την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν οι «απολογιστικές» συζητήσεις αναφορικά με τα θετικά και τα αρνητικά της φετινής διοργάνωσης.
Αυτό ακριβώς ήταν και το ερώτημα που έθεσε η «Θ» σε έναν εκπρόσωπο πολιτιστικού συλλόγου και συγκεκριμένα στον πρόεδρο των «Θάμυρις» κ. Μιχάλη Ζαμπάρα αλλά και στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Μιχάλη Τσέπελη. Πώς είδε τα «πράγματα» ο καθένας από την δική του πλευρά…
«ΘΕΤΙΚΟ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ… ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΜΕ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Ζαμπάρας, αναφέρθηκε σε όλα αυτά ως εξής: «το γενικότερο θετικό, είναι ότι μπορέσαμε μέσα σε δυο μήνες και διοργανώσαμε καρναβάλια. Το αρνητικό είναι ότι δεν τα διοργανώσαμε όπως έπρεπε. Επίσης, υπήρχε διαφορετική φιλοσοφία – κατ΄εμέ – από αυτή που έπρεπε να υπάρχει. Αυτό φάνηκε στην μουσική. Η παρέλαση της Κυριακής ήταν η πιο κουραστική από το 1992 που ξεκίνησα να κάνω εγώ παρέλαση. Κουραστήκαμε πάρα πολύ. Δεν ήταν μικρότερη σε διάρκεια, γιατί καθόμασταν μια ώρα όρθιοι και περιμέναμε για να γεμίσουμε τον τηλεοπτικό χρόνο. Κατανοώ, αλλά είπα ότι πολλές φορές χρειάζεται να δείξεις αυτό που ακριβώς είσαι και όχι κάτι άλλο. Γιατί άκουσα πάρα πολλούς Ξανθιώτες που είδαν την κατάσταση του φετινού καρναβαλιού, το πήραν λίγο «πατριωτικά» και είπαν ότι του χρόνου θα συμμετέχουν πιο ενεργά. Πολλές φορές επαναπαυόμαστε και φθίνει έτσι ένας θεσμός. Η παρέλαση ήταν κουραστική. Μπορώ να πω ότι από την Πλατεία μέχρι την Γέφυρα κάναμε 20 λεπτά και από το Τζαμί (σ.σ. κοντά στον Φόρο) που ήμασταν εμείς, μέχρι να φτάσουμε στην Πλατεία κάναμε μιάμιση και πλέον ώρα. Και ήταν κουραστικά γιατί πηγαίναμε σημειωτόν. Κάποια στιγμή, στην Πλ. Ελευθερίας ήμασταν 45 λεπτά απλά όρθιοι και η μουσική επίσης δεν ήταν καλή για να μας ανεβάσει. Μάλλον νόμιζαν ότι είμαστε ένα υπαίθριο club. Και επειδή είχε γίνει κουβέντα και κάποιος με ρώτησε: «Δηλαδή τι να παίξουμε; Το κετελαπόνγκο;». Ναι! Αυτό θα παίξουμε γιατί είναι καρναβάλια. Δεν είναι κακό να παραδεχθούμε ότι πρέπει να έχουμε καρναβαλική μουσική, γιατί είμαστε στο καρναβάλι. Από εκεί και πέρα, κρατάς μόνο τα θετικά και τα αρνητικά – όπως είπαμε και με τους συλλόγους – θα τα συζητήσουμε όλοι μαζί για να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε ώστε να οργανωθεί καλύτερα για του χρόνου».
«ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 400 ΣΤΟΛΩΝ – ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ, ΑΛΛΑ…»
Επίσης ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αναφορικά με τα γκρουπ, υπάρχουν κάποια τα οποία παραβίασαν το όριο των 400 στολών και είναι πολύ ευδιάκριτο αυτό με το μάτι. Και με βάση τον κανονισμό – που όπως είπε και ο ίδιος ο Δήμαρχος ισχύει – του χρόνου θα τιμωρηθούν και θα μπουν απλά τελευταίοι στην παρέλαση. Θα συζητηθεί στην οργανωτική. Βέβαια υπήρχαν και σύλλογοι, που είχαν πολύ λίγα άτομα. Είναι τραγικό. Υπήρχε θέμα από παλιά, απλά δεν το βλέπαμε και απλά «έσκασαν» φέτος όλα μαζί (όμοροι δήμοι που κάνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις, οικονομική κατάσταση της χώρας κ.α)
Το καρναβάλι της Ξάνθης, το στήριζαν χρόνια οι φοιτητές. Όταν το προηγούμενο σαββατοκύριακο, πας στην πόρτα του και κάνεις ένα «πάρτυ» (όπως το ονομάζουν), ο φοιτητής θα ξοδέψει κάποια χρήματα. Αυτά τα χρήματα, θα φροντίσει να τα αναπληρώσει από την μη αγορά στολής, ερχόμενος απλά εδώ και κάνοντας παρέλαση με ο,τι βρει στην βραδινή παρέλαση. Και στην μεγάλη παρέλαση υπήρχαν τέτοια άτομα και αυτό είναι επίσης ένα θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε εμείς οι σύλλογοι. Τι θα του πούμε; Να φύγει; Δεν έχω το δικαίωμα σαν πολίτης να διώξω κανέναν από πουθενά.
Και τα καπνογόνα είναι κάτι που θα σημειωθεί. Για αυτό όμως, έχω πει πάρα πολλές φορές στην Οργανωτική, ότι δεν μπορείς να χρεώσεις τα καπνογόνα στους συλλόγους, από την άποψη του ότι δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για κάποιον που θα ανάψει καπνογόνο. Είναι μια παράνομη – με βάση τους νόμους μας – πράξη και ο μόνος που μπορεί να δράσει είναι η αστυνομία και όχι εγώ. Είναι παράνομη πράξη και ας αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους. Δεν μπορώ εγώ να κάνω τον αστυνομικό την Κυριακή των καρναβαλιών. Δεν φταίει η Αστυνομία μεν, αλλά είναι θέμα του Δήμου να συνεργαστεί με την Αστυνομία επάνω σε αυτό το ζήτημα. Βέβαια τι θα κάνουμε; Θα τους συλλάβουμε πάνω στην παρέλαση; Αν θέλουμε να σταματήσουν να υπάρχουν τα καπνογόνα, ναι! Θα τους συλλάβουν. Όπως γίνεται στο γήπεδο, όπου τιμωρούνται. Αλλά δεν είμαι «εγώ» ο υπεύθυνος. Και αν γίνει κάτι, κανείς δεν θα με καλύψει νομικά. Αυτό όμως που είδαμε στο δικό μας γκρουπ φέτος, ήταν ότι είχαμε πολλά παιδάκια και αυτόματα λιγότερες έως καθόλου τέτοιου είδους ενέργειες.
Επειδή όμως είμαστε θετικοί άνθρωποι, πάντα κοιτούμε τα θετικά. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρχαν και αρνητικά. Δεν ακυρώνεις τίποτα, απλά, σίγουρα – εκ του αποτελέσματος – φέτος το καρναβάλι μας δεν ήταν πετυχημένο. Οι λόγοι πιστεύω ότι είναι πολλοί και διάφοροι. Απλά συνέβησαν όλα μαζί. Και το ζήτημα δεν είναι να επιρρίψουμε σε κάποιον τις ευθύνες (γιατί δεν έχει κάποιος όλες τις ευθύνες επάνω του) αλλά να έχουμε 12 μήνες μπροστά μας, για να αλλάξουμε εμείς».
«ΚΡΑΤΩ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ – ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ – ΑΡΚΕΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ»
Από την πλευρά του ο κ. Τσέπελης, σημείωσε τα εξής:
«Κρατώ τα θετικά. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι κύλησαν όλα ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κατόπιν επικοινωνίας που είχα στο τέλος της βραδιάς της Κυριακής και με την Τροχαία αλλά και με τον Ερυθρό Σταυρό. Δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα. Όλα ήταν διαχειρίσιμα και όλο αυτό το κομμάτι κύλησε οργανωμένα και από πλευράς Δήμου και από πλευράς των άλλων υπηρεσιών. Η παρέλαση είχε μια πολύ ωραία ροή. Έκαναν πολύ καλή δουλειά και οι σύλλογοι στο κομμάτι της ροής. Βοηθήθηκε ώστε να υπάρχει μια ωραία συνοχή και μια ωραία εικόνα όσον αφορά και στα πλάνα της τηλεόρασης. Όσο για τα αρνητικά, τα συλλέγουμε για να τα συζητήσουμε και να μην τα έχουμε την επόμενη χρονιά. Ως προς την μουσική, προσωπικά άκουσα το αντίθετο. Ότι ήταν πάρα πολύ ωραία και είχε ωραία ροή. Νομίζω βέβαια ότι αυτό είναι λίγο υποκειμενικό. Όσον αφορά στην παρέλαση, το αρνητικό είναι σίγουρα οι δάδες, για τις οποίες πρέπει να γίνεται ένας καλύτερος έλεγχος από τους συλλόγους και να το προσέχουμε περισσότερο. Γιατί είδαμε και συλλόγους που δεν είχαν καμία δάδα αλλά και συλλόγους που είχαν αρκετές. Από εκεί και πέρα, στην παρέλαση δεν νομίζω ότι υπήρχαν προβλήματα. Κύλησαν όλα ομαλά και αυτό που μου μετέφεραν και οι υπάλληλοι από την Διεύθυνση Πολιτισμού που έχουν την εμπειρία τόσα χρόνια, ήταν ότι δεν υπήρχαν προβλήματα. Και προσωπικά δεν έπεσε στην αντίληψή μου κάτι όσον αφορά στην παρέλαση. Ως προς τις αριθμητικές διαφορές (σ.σ. και το αν υπάρχουν γκρουπ που ξεπέρασαν τα 400 άτομα), αυτό θα το δούμε στην πορεία, όταν θα δούμε τα βίντεο. Νομίζω ότι όλοι σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους συλλόγους και από πλευράς δήμου αλλά και το πώς μπορούν οι ίδιοι οι σύλλογοι να κάνουν κάτι καλύτερο ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι διαφορές.
Αυτήν την στιγμή δουλεύουμε για το «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» -είναι μπροστά μας σχεδόν σε ένα μήνα- και άρα είναι λίγο δύσκολο να γίνει η Οργανωτική. Εάν μπορέσουμε, θα την κάνουμε. Προτεραιότητά μας όμως αυτήν την στιγμή, είναι τα Μουσικά Σχολεία και φυσικά η Οργανωτική θα γίνει για να συζητήσουμε, να δούμε πιθανόν προβλήματα και τι αρνητικό μπορεί να υπήρχε. Και από εδώ και πέρα, θα γίνονται αρκετές Οργανωτικές για να δούμε και τις προτάσεις των συλλόγων ως προς το πώς να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα που πιθανόν να εντοπίστηκαν αλλά και στο να κάνουμε τον θεσμό μας καλύτερο».